Raskrinkavanje.ba

TikTok snimak filmskog rekvizita nije “dokaz lažnih vakcinacija”

Video objavljen na društvenoj mreži TikTok koji prikazuje špricu sa iglom koja se uvlači dijeli se Facebookom kao navodni “dokaz” da su vakcinacije poznatih na neki način inscenirane. Ipak, radi se samo o zanimljivom filmskom rekvizitu, te originalni snimak nema nikakve veze sa imunizacijom protiv bolesti Covid-19.

Na Facebook profilu Petar Radenić  23. decembra 2020. godine objavljen je video na kom muškarac objašnjava način funkcionisanja šprice sa iglom koja se uvlači, uz sljedeći opis:

Nije izmišljena zbog vas !

Pa pogledajte kako i čime se političari i ostali mogu javno cijepiti 🙂

Video u trajanju od dvadeset i dvije sekunde prikazuje muškarca koji demonstrira kako funkcionišu šprice sa iglama koje se uvlače zahvaljujući opruzi koja se u njima nalazi. Kako se navodi:

E sad, kada kažem da se igla može uvući, mislim na to da igla ulazi u špric. U njemu je cijev sa oprugom. Dakle, igla se vraća nazad. U špric možete staviti tečnost i ona će se popeti u dršku klipa. Ne boli ni malo.

Kontekst u kom je dati video postavljen sugeriše da se ova vrsta špriceva koristi za vakcinisanje političara i drugih poznatih ličnosti koji su se među prvima pred kamerama vakcinisali protiv bolesti Covid-19 kako bi podstakli i druge da učine isto. Tako se predstavlja kao još jedan navodni “dokaz” u antivakcinacijskom narativu.

Objavu istog videa na našim prostorima pronašli smo i u sklopu kompilacije snimaka kojima se navodno “dokazuju” lažne vakcinacije. Na profilu Milic Mile Milic objavljen je 23. januara 2021. godine video koji prikazuje niz navodnih “dokaza” da su brojne vakcinacije poznatih ličnosti na neki način “lažirane”. Među njima se, na osmoj sekundi snimka našao i pomenuti video, a objava je propraćena sljedećim opisom:

Lažne inekcije pred kamerom 😡 pogledajte i djelite obavezno da narod vidi sto prije dok nisu obrisali objavu.

U istom antivakcinacijskom kontekstu ovaj video kružio je Facebookom i u svijetu (link, link, link). 

Šta su činjenice?

Iako, evidentno, video prikazuje tehnologiju koja se koristi kako bi se injekcija mogla iscenirati, ne radi se o dokazu postojanja neke zavjere, već o običnom filmskom rekvizitu. 

Video je originalno objavljen 2. septembra 2020. godine na društvenoj mreži TikTok na profilu scottpropandroll, koji pripada Scottu Reederu. U opisu svog TikTok naloga, Reeder za sebe navodi da je “majstor filmskih/TV rekvizita”, čiju upotrebu često prikazuje u svojim objavama na ovoj društvenoj mreži.

 

Navedeni video podijeljen je uz opis “Retractable stunt props” što bi se bukvalno prevelo kao “Uvlačivi rekviziti za akrobacije”. Reeder u njemu prikazuje različite rekvizite - špric i iglu, alatku za razbijanje leda i nož. Dakle, radi se o rekvizitima koji se koriste kako bi filmske scene izgledale uvjerljivije istovremeno umanjujući mogućnost da dođe do povreda.

Reeder na svom TikTok nalogu često dijeli videosnimke filmskih rekvizita, te demonstrira na koji način se oni koriste u filmovima (link, link, link, link). Pažnja koju je zadobio video koji prikazuje špric sa iglom koja se uvlači, te njegova zloupotreba u antivakcinacijskim krugovima rezultirali su i reakcijom samog autora. Reeder je tako 18. decembra 2020. godine objavio video u kom adresira ovu situaciju. Kako on ističe: 

Moj video sa iglom koja se uvlači dijeli se po Twitteru bez moje dozvole. Nekoliko pojedinaca ga koristi za promociju alternativne teorije sa kojom se ne slažem. Dakle, ako vidite tvitove o kojima pričam, nemojte misliti da ih odobravam jer to nije slučaj. Nepotrebno je reći da se ne slažem sa ljudima koji koriste moj lik i sadržaj koji proizvodim kako bi svoje neutemeljene spekulacije plasirali na Twitteru i šire.

Tvrdnje da video prikazuje tehnologiju koja se koristi kako bi se lažirale vakcinacije poznatih nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, a činjenicu da se radi samo o filmskom rekvizitu potvrdio je i sam autor snimka. Time se ne ostavlja prostor sumnji da ovakve šprice imaju ikakve veze sa vakcinisanjem protiv virusa SARS-CoV-2.

Raskrinkavanje je o drugim snimcima iz ranije spomenute kompilacije pisalo u analizi objavljenoj 31. januara 2021. godine koju možete pročitati ispod:

O navodnim “lažnim” vakcinacijama političara i drugih poznatih ličnosti Raskrinkavanje je pisalo u više navrata:

Budući da video nije povezan sa bilo kakvim vakcinacijama političara i drugih poznatih ličnosti, već prikazuje filmski rekvizit, ovakve navode ocjenjujemo kao teoriju zavjere i lažnu vijest

Napomena: 2.4.2021.

Na društvenoj mreži Facebook nastavio se dijeliti snimak u kom je ovaj filmski rekvizit stavljen u narativ teorija zavjere o navodnom “lažiranju” vakcinacija poznatih ličnosti. Ovoga puta riječ je o snimku koji je na YouTube kanalu “crimson hands fx” objavljen 11. februara 2021. godine pod nazivom “Stunt Syringe” (šprica rekvizit). Na našem govornom području ovaj snimak se našao 17. marta 2021. na Facebook stranici RTV Romski Radio ZR uz opis: “#PODELITE SVI. ETO. SVI DA VIDITE I SAZNATE. KAKO JE MANIPULACIJA. VAKSINISANJE”. I ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.12.2020

Facebook profili i stranice: Petar Radenić: Lažna vakcinacija

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest