Raskrinkavanje.ba

UN i NASA nisu priznali da su “chemtrailsi” stvarnost

Netačne tvrdnje o zaprašivanju iz aviona, objavljene u članku RTS-a prije deset godina, ponovo se dijele na društvenim mrežama.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 31. marta 2024. podijeljen screenshot dijela članka objavljenog na portalu Radio-televizije Srbije (RTS) u kojem se tvrdi da “chemtrailsi” nisu teorija zavjere i da su njihovo postojanje priznali Ujedinjene nacije i NASA. 

Čime se sve zaprašuje Zemlja nikada nećemo znati. Postoje studije koje su dokazale, na uzorku kiše iz celog sveta, prisustvo teških metala.

Chemtrails i geoinženjering nisu spekulacije o teoriji zavere niti naučna fantastika kako su mnogi mislili. To je „istina“ koja se u tajnosti odvija već nekoliko decenija u našoj atmosferi.

Nakon što je priznanje stiglo od Ujedinjenih nacija, sada je potvrdila i Nasa koja je nedavno održala javnu prezentaciju putem lajv strima o klimatskim promenama i geoinženjeringu na svom JPL tehnološkom institutu Kalifornije.

Screenshot je podijeljen uz sljedeći status:

Aha, dobro.....ok... jel sad treba da mi budemo zadovoljni i to je to ili ovi neverni da počnu da slušaju najzad..
Evo pozdrav od RTS-a za sve koji su tvrdili suprotno a i za one "duhovne radnike" koji su nas ubeđivali da je to sve kondens…

Capture2

Izvor: Screenshot/Facebook 

Objavljen je 3. aprila ove godine i na Instagram stranici političkog pokreta MI- Snaga naroda Novi Sad.

 

Capture

 

Izvor: Screenshot/Instagram stranica MI- Snaga naroda Novi Sad

 

Da li su NASA i UN zaista priznali korištenje “chemtrailsa”?

Screenshot o “chemtrailsima” prikazuje dio članka “Dugi beli tragovi vrebaju sa neba?” koji je objavljen na portalu RTS-a u aprilu 2014. godine. U članku se navodi da su teorije o “chemtrailsima” stvarnost i da su to potvrdili naučnik Riley Durren iz NASA-e, “predsjednica” švedske stranke Zelenih Pernilla Hagberg i Ujedinjene nacije. U članku dalje stoji da su “chemtrailsi”, odnosno sumpor-dioksid koji nastaje sagorijevanjem sumpora u avionima, korišteni da se zaustavi globalno zagrijavanje i da se za to koriste “neoznačeni” avioni.

Raskrinkavanje je o “chemtrailsima” (eng. chemical trails – hemijski tragovi), odnosno teoriji zavjere o zaprašivanju otrovima iz aviona, pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). Tvrdnje koje su objavljene u članku RTS-a iz 2014. godine analizirali smo 2021. godine. Iako se u ovom članku navodi da su NASA, UN i švedska političarka iz stranke Zelenih priznali da su “chemtrailsi” stvarnost, ovo priznanje zapravo se nikada nije desilo. 

Tvrdnja o priznanju NASA–inog naučnika Rileyja Durrena potječe od snimke prezentacije održane 4. marta 2013. godine na temu geoinženjeringa i klimatskih promjena. Iako je Durren zaista govorio o ovoj temi, on nikada nije spomenuo “chemtrailse” ili zaprašivanje otrovima. Spominju se u snimku prezentacije i članku o njoj, koji su objavljeni na “zavjerološkoj” stranici i YouTube kanalu Truthstream Media 2014. godine. U pitanju je neosnovano tumačenje onoga što je Durren rekao, a ne njegovo “priznanje”. 

U analizi objavljenoj 2021. godine također smo ukazali na to da Ujedinjene nacije nikada nisu “priznale” da “chemtrailsi” postoje. U NASA-i i UN-u zaista se govorilo o klimatskim promjenama te naporima da se one zaustave, ali se to nije desilo u kontekstu “chemtrailsa” ili bilo kakvih “zaprašivanja”.

Švedska političarka iz stranke Zelenih Pernilla Hagberg nije “predsjednica stranke”, kako se to u članku navodi (niti je ikada bila), već bivša kandidatkinja na listi ove stranke za lokalne izbore u općini Vingåker. Prema pisanju švedskog nacionalnog radioemitera Sveriges Radio, Hagberg je skinuta s liste za općinske izbore zbog širenja teorija zavjere te je i napustila stranku. Raskrinkavanje je pisalo o Pernilli Hagberg i 2022. godine u analizi netačnih tvrdnji da je švedska vlast priznala “chemtrailse” i da je Hagberg “vođa” stranke Zelenih.

Avionski tragovi

“Chemtrailsi” su, prema raznim teorijama zavjere, štetne hemikalije koje se s različitim namjerama ispuštaju iz aviona u prirodu i na ljude, i na nebu se vide kao bijeli tragovi. Zapravo je riječ o tragovima aviona koji nastaju prirodnim procesom i nemaju veze s otrovima i zaprašivanjem. 

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo SAD-a (FAA), NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD-a (NOAA) još su 2000. godine u svom izvještaju objasnili da su ovi tragovi aviona kondenzacijski tragovi ili “contrails”. “Contrails” su oblaci u obliku linije iza mlaznih avionskih motora, a sastavljeni su od čestica leda i nastaju na velikim visinama. Oni su uobičajen proizvod mlaznog vazduhoplovstva, ovisno o uvjetima kao što su vlaga i temperatura zraka. Ovi tragovi obično sadrže prirodno prisutnu vlagu duž putanje aviona. 

Teorije zavjere o “chemtrailsima” dijele se već dugi niz godina, a detaljna objašnjenja i analize ovih tvrdnji mogu se pronaći i u brojnim drugim člancima na stranici Raskrinkavanja.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “chemtrailsi” ili zaprašivanje opasnim tvarima iz aviona stvarnost koja se “odvija u tajnosti”, objavljenu u članku portala RTS, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnjama da su NASA i UN potvrdili da “chemtrailsi” postoje. Ostalim objavama ovih tvrdnji dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.04.2014

Radio Televizija Srbije: Dugi beli tragovi vrebaju sa neba?

Već duže vreme kruže razne teorije o geoinženjeringu. I dok većina tvrdi da je zaprašivanje iz vazduha bezazleno i da služi isključivo u borbi protiv...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest