Povratak stare teorije zavjere: Švedske vlasti nisu priznale da su “chemtrailsi” stvarni

Od 2012. godine, na pojedinim portalima se tvrdi da su švedske vlasti priznale da “chemtrailsi” postoje. Takvo nešto se nije desilo. “Chemtrailsi” ne postoje.

Na blogu Blokirani je 18. novembra 2021. godine objavljen članak o navodnom priznanju švedskih vlasti da “chemtrailsi” postoje. Članak je opremljen naslovom:

Končno – Švedske vlasti priznale: ‘Chemtrailsi’ su stvarni, a ne neka teorija zavere!

Članak se intenzivno dijelio na društvenim mrežama, a prema podacima CrowdTanglea, alata kompanije Meta, nedavno je podijeljen u Facebook grupi Osviješteni građani, tačnije 3.12.2021. 

U članku se navodi:

„Ti dugi beli tragovi, oblačne sumaglice na plavom nebu, iza neobeleženih aviona, nisu uobičajeni tragovi“, rekla je vođa švedske Stranke Zelenih, Pernilla Hagberg.

Kao što je izvestila putem švedskih novina „Katrineholms Kuriren„, Hagberg kao prvi veliki politički vođa koji se izjasnio o tom problemu, otvoreno je priznala da ove neobične oblačne staze, koje ne uspevaju tako brzo da nestanu sa neba kao normalni tragovi aviona (contrails), su zapravo otrovna mešavina hemikalija, virusa i metala koji se kolektivno nazivaju „Chemtrails„.

Prema Hagbergovoj, zaprašivanje je zajednički poduhvat od strane američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i američke bezbednosne agencije „US National Security Agency (NSA)„, kao i Švedske vlade u svojoj zemlji, da menjaju atmosferske uslove putem namernog zaprašivanja aerosolom.

Kako se nadalje tvrdi, u tragove na nebu navodno su “uključene i razne hemijske komponente, kao što su virusi i virusni fragmenti, a takođe i metali poput aluminijuma i barijuma”. Navodno su, tvrdi se na blogu Blokirani, nedavno “Ujedinjene nacije (UN) i razna Bil & Melinda Gejts udruženja bili prisiljeni da priznaju da se odvijaju takva zaprašivanja”. 

Iste tvrdnje o navodnom priznanju švedskih vlasti prisutne su već gotovo deset godina. Prvu objavu ovih tvrdnji pronašli smo na portalu Transformacija svijesti, u članku od 8. oktobra 2012. godine. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da su švedske vlasti navodno priznale da “chemtrailsi” postoje već su analizirali portali Faktograf 2. novembra 2021. i AFP Provera činjenica 3. novembra 2021. godine. 

“Priznanje švedskih vlasti” u pomenutim objavama odnosi se na izjavu švedske političarke Pernille Hagberg. Ona se u članku predstavlja kao “vođa švedske Stranke Zelenih”. Ipak, kako navodi AFP, Hagberg je zapravo bila lokalna liderka stranke “u maloj opštini Vingaker, koja broji oko 9.000 stanovnika”. Stranka se, ističe AFP, ogradila od njenih izjava, a ona je partiju napustila 2014. godine. Dakle, nije riječ o “švedskim vlastima”, već o lokalnoj liderki jedne stranke u ovoj zemlji. 

Navedenu izjavu Hagberg je dala u septembru 2012. godine za Katrineholms Kuriren. Njene tvrdnje, ipak, posve su neutemeljene. 

Raskrinkavanje je o “chemtrailsima” pisalo u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Pobornici/e teorije zavjere o postojanju “chemtrailsa” svoj narativ baziraju na vjerovanju u postojanje tajnog atmosferskog programa velikih razmjera, često označenog skraćenicom SLAP (akronim za Secret large-scale atmospheric program). Između ostalih stvari, ovaj “program” navodno podrazumijeva i “zaprašivanje stanovništva”, koje se provodi iz vazduha. Kao “dokaz” ovog zaprašivanja ističe se tvrdnja da tragovi koji se na nebu mogu vidjeti nakon prelijetanja aviona zapravo predstavljaju “chemtrailse” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi), hemikalije kojima se ljudi truju i ubijaju. 

Ipak, 2016. godine je provedeno istraživanje o navodnom postojanju ovakvog “programa”, pod nazivom “Kvantifikovanje stručnog konsenzusa o nepostojanju tajnog programa atmosferskog zaprašivanja velikih razmjera”. U ovom istraživanju, grupa autora/ki provela je anketu među naučnicima/ama koji/e rade na polju atmosferske hemije i geohemije. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da 98,7% ispitanika/ca iz ovih struka nikada nije vidjelo dokaze da postoji nešto nalik SLAP-u.

Tragovi koji ostaju za avionima zapravo su “contrailsi” (kondenzacijski tragovi). Fenomenom kondenzacijskih tragova bavio se naučni portal Scientific American. U tekstu objavljenom još 2001. godine navodi se da je nastanak ovakvih tragova zapravo rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha sa hladnim:

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

Tvrdnja o navodnom sastavu tragova na nebu, koja se navodi u članku na blogu Blokirani, takođe nije utemeljena. Kako se tvrdi, u tragovima se navodno nalaze “i razne hemijske komponente, kao što su virusi i virusni fragmenti, a takođe i metali poput aluminijuma i barijuma”. Scientific American pisao je u pomenutom članku i o ovoj temi:

Auspuh mlaznog motora sadrži ugljendioksid, okside sumpora i azota, neizgoreno gorivo, čađ i metalne čestice, kao i vodenu paru. Čađ osigurava mjesta kondenzacije vodene pare. Ostale prisutne čestice u zraku potpomažu kondenzaciji.

Dakle, tragovi koji na nebu ostaju za avionima nisu hemijski, već kondenzacijski. Rezultat su posve prirodnog fenomena susreta toplog i hladnog vazduha, a ne velikog plana “zaprašivanja” ljudi. 

Tvrdnja o “virusima” kao navodnom sastavu “chemtrailsa” stekla je popularnost tokom pandemije bolesti Covid-19. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u analizi iz 7. januara 2022. godine. Kako se u ovoj analizi navodi:

Portal AFP činjenice je u martu 2021, za potrebe pisanja analize o tvrdnjama o “zaprašivanju koronom” iz aviona, citirao doktora Aleksandra Ivkovića, koji je objasnio da je trovanje stanovništva sa nadmorske visine na kojoj lete putnički avioni nemoguće:

Radiolog iz dijagnostičkog centra Neo-Mag u Nišu, doktor Aleksandar Ivković je na svom blogu napisao da je “jasno da ne postoji nikakvo bacanje otrova sa 10km visine. Matematički, fizički, hemijski i biološki je nemoguće.”

“Niko ne truje sa neba, nema zavera da se uništi čovečanstvo a kovid-19 je bolest izazvana potpuno prirodnim virusom koji se zove SARS-CoV-2,” napisao je Ivković u decembru 2020.

Raskrinkavanje je ranije analiziralo i različite tvrdnje o navodnim “priznanjima” da “chemtrailsi” postoje. Tako smo se u martu 2021. godine bavili tvrdnjama da su Ujedinjene nacije i NASA navodno priznali njihovo postojanje, a u maju 2021. analizirali smo tvrdnje o navodnom priznaju Njemačke. Ni u jednom od navedenih slučajeva, jasno je, nije postojalo nikakvo priznanje.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “švedske vlasti priznale da su chemtrailsi stvarni”, prvi put objavljenu na portalu Transformacija svijesti, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve druge objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnje o postojanju “chemtrailsa” i njihovom navodnom sastavu ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 28. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me