Raskrinkavanje.ba

Vakcine protiv HPV-a ne sadrže grafenov oksid

Protivnici/e vakcinacije dijele video u kojem Liliana Zelada, odranije poznata po širenju lažnih vijesti o vakcinama, navodno pronalazi grafenov oksid u vakcinama protiv HPV-a. Niti metoda koju je koristila može otkriti ovaj materijal, niti je grafenov oksid sastojak vakcina.

Foto: Freepik

Na Telegram kanalu iSTiNA 5.3.2023. objavljen je videosnimak navodne mikroskopske analize vakcine protiv humanog papiloma virusa. Videosnimak je objavljen uz opis:

Dr Liliana Zelada pronalazi nano grafen u rekombinantnoj tetravalentnoj "vakcini" Gardasil za "humani papiloma virusa". Svi roditelji koji su vodili svoju decu da prime ovu "vakcinu" za HPV treba da znaju da su njihovoj deci ubrizgali nano grafen oksid.

Zelada u videosnimku pokazuje bočicu za koju tvrdi da sadrži vakcinu proizvođača Gardasil protiv HPV-a. Iz bočice uzima uzorak koji stavlja pod mikroskop, nakon čega izjavljuje da je vakcina kontaminirana nano grafenoksidom. Videosnimak je na španskom jeziku, ali je u titlovima dodat prevod na naš jezik. U titlovima je navedeno da je vakcina za HPV proizvođača Gardasil, koja se sada daje djeci, apsolutno kontaminirana nano grafenoksidom. 

Objava na kanalu iSTiNA zabilježila je više od 12.700 pregleda. Imala je 144 reakcije te je podijeljena 375 puta. Videosnimak je dijeljen i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. 

Šta su činjenice? 
 

Videosnimak u kojem Liliana Zelada pod mikroskopom posmatra sastav vakcine protiv HPV, konstatujući da sadrži grafenoksid, dijelio se ranije na društvenim mrežama na engleskom, francuskom, portugalskom i talijanskom jeziku

Sličan videosnimak u kojem je Liliana Zelada na isti način “dokazivala” da Pfizerova vakcina protiv Covid-19 sadrži “nano grafenoksid” dijelio se prošle godine, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi iz augusta. U ovoj, i brojnim drugim analizama Raskrinkavanja (1, 2, 3, 4, 5), objašnjeno je da vakcine protiv Covid-19 ne sadrže grafenov oksid. Podaci o sastojcima vakcina protiv Covid-19 javno su dostupni. U vakcini proizvođača Pfizer/BioNTech nema grafenoksida, a sastojci ove vakcine navedeni su na stranici Evropske agencije za lijekove.  

Grafenoksid je jednodimenzionalni materijal (jedan sloj atoma ugljika – monolayer) čije se osobine u nanostrukturama i kompozitnim materijalima još ispituju, navodi biologinja Jelena Kalinić u članku od 15. jula 2021. na blogu Quantum of Science. Ovom su materijalu u krugovima koji promovišu teorije zavjere često potpuno neutemeljeno pripisivana različita svojstva i namjene, posebno u kontekstu dezinformativnih narativa koji su se ticali vakcina. Kako Kalinić navodi, sastojci vakcina ne mogu se prikriti. 

Kao što se ne nalazi u vakcinama protiv Covid-19, grafenov oksid nije sastojak ni vakcina protiv HPV-a, odnosno humanog papiloma virusa. 

U svijetu danas postoje tri takve vakcine, navedeno je u članku portala Vakcine (.ba) iz januara 2020. To su Gardasil, Gardasil 9 i Cervarix.

Liliana Zelada u videosnimku govori upravo o vakcini Gardasil, za koju tvrdi da sadrži grafenoksid. Svi sastojci ove vakcine navedeni su u članku portala Vakcine (.ba) od 19.10.2022. godine i među njima nije grafenoksid. Također je navedeno da su svi sastojci vakcine sigurni i višestruko ispitani.

Izvor: Vakcine (.ba)

U članku evropskog portala za informacije o vakcinisanju navedeno je da postoji više od 100 vrsta humanih papiloma virusa i da 40 njih može izazvati genitalne infekcije. Postoji najmanje 14 vrsta HPV-a koje spadaju u skupinu “visokorizičnih” jer mogu prouzrokovati maligne bolesti kao što je rak grlića maternice, što je nakon raka dojke najčešća vrsta raka od koje obolijevaju žene u Evropi u dobi od 15. do 44. godine. “Visokorizične” vrste HPV-a mogu uzrokovati i rak anusa i genitalija te neke vrste raka glave i vrata, neovisno o spolu. 

U članku portala Vakcine (.ba) od 16.1.2020. godine navedeno je da je oko 90 posto slučajeva raka grlića materice izazvano određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). No, pošto se radi o virusu, bilo je moguće razviti vakcinu protiv raka grlića materice, a koja ujedno štiti i od infekcija nekim drugim tipovima ovog virusa i razvoja malignih promjena na drugim organima koje nastaju usljed infekcije HPV-om.

Može li se prisustvo grafenoksida otkriti mikroskopom? 

Tvrdnjama da se u vakcinama protiv HPV-a nalazi grafenoksid, koje je u videosnimku iznijela Liliana Zelada, bavio se i portal za provjeru činjenica AFP u članku 6.3.2023. godine. 

Od augusta 2022. godine Liliana Zelada objavljivala je videosnimke po istom modelu, tvrdeći da dokazuje prisustvo grafenoksida u vakcinama protiv Covid-19, ali i protiv poliomijelitisa, gripe, žute groznice, tetanusa i tuberkuloze. AFP je, kako se navodi, u ranijoj analizi na španskom jeziku iz septembra 2022. pokazao da su ove tvrdnje lažne i da nijedna od ovih vakcina ne sadrži grafenoksid.

Osim toga, mikroskop korišten u videosnimcima Liliane Zelade ne može utvrditi jesu li ispitane čestice grafenoksid.
“S konvencionalnim optičkim mikroskopom nemoguće je znati ili definisati hemijski sastav onoga što posmatramo“, naglasila je argentinska doktorica hemije Maria Celeste Dalfovo, specijalistkinja za nanomaterijale, s kojom je AFP razgovarao u augustu 2022.

Ona je navela da mikroskop samo uvećava sliku promatranog objekta, ali da je bez takozvane  Ramanove tehnike nemoguće utvrditi da li je ono što se vidi grafen. 

“Ramanova tehnika podrazumijeva laserski zrak koji pada na uzorak, a interakcija svjetlosti s uzorkom proizvodi raspršenje (Ramanov efekat) koje ima karakterističan spektar za grafen. Ova tehnika jedina je koja će vam reći da li u proučavanom uzorku ima grafena i koliko ima slojeva", objasnila je.

Shodno tome, tvrdnju da vakcine protiv HPV-a sadrže nano grafenoksid i da je Liliana Zelada to “dokazala”, objavljenu na Telegram kanalu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svim prenošenjima dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 05.03.2023

Twitter profil: Dr Liliana Zelada pronalazi nano grafen u

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.03.2023

Facebook profili i stranice: Dr Liliana Zelada pronalazi nano grafen

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.03.2023

Facebook profili i stranice: Dr Liliana Zelada pronalazi nano grafen

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.03.2023

Facebook profili i stranice: Dr Liliana Zelada pronalazi nano grafen

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.03.2023

Facebook profili i stranice: Dr Liliana Zelada pronalazi nano grafen

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.03.2023

Facebook profili i stranice: Grafen oksid nam je svugdje podmetnut.

  • Prenošenje lažnih vijesti