Viralni revizionizam: Holokaust i genocid u Srebrenici nisu lažirani

Na društvenim mrežama kruži tekst u kojem se iznose netačne tvrdnje da je holokaust lažiran kako bi se opravdalo stvaranje Izraela i da služi kao “batina”, odnosno sredstvo ucjene protiv Njemačke. Insinuira se i da je isto urađeno s genocidom u Srebrenici.

Foto: Bobonajbolji, Wikimedia

Na Facebook profilu Dean Deki RS - Official (Деан Деки РС - Official) 27.10. 2023. godine objavljen je dugački status u kojem se tvrdi da je holokaust lažiran te se implicira da je to slučaj i kada je riječ o genocidu u Srebrenici. U statusu se, između ostalog, navodi:

Batina Aušvica zamahnuta je nad Nemcima već 80 godina a sve češće se zamahuje i nad ostalim narodima.

Tako je batina jula '95. nad srpskim narodom zamahnuta skoro 3 decenije.

Za raspirivanje holokáust religije zaslužna su nova mesta zločina i žrtve koje se svake godine pojavljuju, što je još jedna sličnost sa famoznim julom '95. godine.

Danas u Nemačkoj živi bliže 14 miliona stranaca.

Sve Jevrëje koji žele da se usele u Nemačku treba primiti bez ikakvog pogovora i obezbediti im novčanu pomoć, ili će batina razglasiti da nácizam ponovo diže glavu.

U stvarnosti niko ne osporava da je znatan broj Jevrejá završio u logorima i da je streljan.

Ali do današnjeg dana ni na jednom sudu nije dokazano da je postojao plan njihovog fizičkog istrebljenja, da su postojale gásne komorë, i da ih je na kraju ubijeno 6 miliona.

Dalje se tvrdi da je holokaust lažiran kako bi se opravdalo kreiranje Izraela te se navodi da ne postoje i da nikada nisu prezentovani dokumenti koji dokazuju da su nacisti ubijali Jevreje gasom u koncentracionim logorima, kao ni dokazi da su nacisti planirali da istrijebe Jevreje.

Objava s profila Dean Deki RS- Official podijeljena je gotovo stotinu puta, a tekst se prenosio i na drugim Facebook profilima (1, 2).


Revizionizam i negiranje holokausta 

Negiranje holokausta decenijama nakon Drugog svjetskog rata rašireno je u “zavjerološkim” krugovima i podrazumijeva potpuno ili djelomično negiranje sistematskog istrebljivanja Jevreja u Evropi. Tvrdnje o nepostojanju gasnih komora i plana fizičkog istrebljenja, kao i negiranje da je šest miliona ubijeno u holokaustu, neizostavan su dio ovog narativa.

Ovaj revizionistički narativ je neutemeljen. Namjera nacista da istrijebe Jevreje u Evropi detaljno je dokumentovana. Na Međunarodnom vojnom tribunalu, poznatijem kao Nirnberški proces, 1946. godine vodio se sudski postupak protiv 22 osobe za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, uključujući i genocid nad Jevrejima. Na suđenju su prezentovane stotine zaplijenjenih nacističkih dokumenata, uključujući naredbe, izvještaje i transkripte govora i sastanaka koji su dokumentovali i namjeru i implementaciju uništenja evropskih Jevreja. Jedan od poznatijih dokumenata sa suđenja jeste transkript govora visokorangiranog nacističkog zvaničnika Heinricha Himmlera od 4.10.1943. godine na skupu SS oficira u Posenu, u kojem je otvoreno pričao o “istrebljenju Jevreja”, koristeći te riječi i pozivajući svoje suborce na diskreciju. 

Još jedan od poznatijih dokumenata jeste tzv. Korherrov izvještaj koji dokumentuje napredak nacističke operacije istrebljivanja Jevreja, dostavljen Himmleru 1943. godine, pod nazivom “Finalno rješenje za jevrejsko pitanje: Statistički izvještaj”. Autor ovog dokumenta je dr. Richard Korherr, SS-ov inspektor za statistiku. U njemu se navodi koliko je Jevreja ubijeno u koncentracionim logorima između 1939. i 1942. godine.

Na suđenjima u Nirnbergu prezentovani su mnogi drugi dokumenti, svjedočenja njemačkih zvaničnika, poput SS-ovog generala Otta Ohlendorfa i komandanta Auschwitza Rudolfa Hossa, te snimci koje su napravili Nijemci i sovjetski i američki vojnici.

Procjena da je šest miliona Jevreja ubijeno u nacističkom genocidu bazirana je na mnogobrojnim nacističkim izvještajima, predratnim i poslijeratnim demografskim istraživanjima, dokumentaciji koju su kreirale tadašnje grupe otpora i aktivisti, kao i drugim dostupnim materijalima. Kako se navodi na web stranici Enciklopedija holokausta, koju vodi Američki muzej holokausta, procijenjeno je da je oko 2,7 miliona Jevreja ubijeno u centrima za ubijanje (Auschwitz, Chełmno, Belzec, Sobibor, Treblinka), oko dva miliona u operacijama masovnih strijeljanja koje su se odvijale u mnogobrojnim gradovima i selima u istočnoj Evropi, između 800.000 i milion u getima, radnim i koncentracionim logorima i oko 250.000 u drugim činovima nasilja izvan geta i logora. Na web stranici se navodi da se procjenjuje da su nacisti i njihovi saradnici, osim Jevreja, ubili i oko 3,3 miliona sovjetskih ratnih zatvorenika, oko 1,8 miliona Poljaka, između 250.000 i 500.000 Roma, više od 310.000 srpskih civila, između 250.000 i 300.000 osoba s poteškoćama u razvoju, koje su prethodno uglavnom bile smještene u institucije za brigu, desetine hiljada političkih protivnika u Njemačkoj, gotovo 2.000 Jehovinih svjedoka koji su odbili da se pridruže njemačkoj vojsci i hiljade muškaraca koji su bili, ili su optuženi da su bili, homoseksualci.

Dokazi o oko šest miliona jevrejskih žrtava genocida prezentovani su još u Nirnbergu 1946. godine. Na istim suđenjima prezentovani su i dokazi o korištenju gasnih komora za ubistva Jevreja, uključujući, između ostalog, i SS-ov izvještaj o korištenju “gasnih kombija” za ubistva, kao i svjedočenje komandanta Auschwitza Rudolfa Hossa o korištenju gasnih komora u tom i drugim logorima. Gas se koristio kao sredstvo za ubijanje osoba s poteškoćama u razvoju, Roma, sovjetskih zatvorenika i pripadnika drugih grupa.

Dakle, tvrdnje da ni na jednom sudu nije dokazano da je postojao plan za fizičko istrebljenje Jevreja, da su postojale gasne komore i da je broj jevrejskih žrtava šest miliona prosto su netačne – sve je ovo dokazano na Međunarodnom vojnom tribunalu nakon Drugog svjetskog rata.

U objavi na Facebook profilu Dean Deki RS-Official spominje se i kompleks koncentracionih logora Jasenovac, opisan kao najstrašnija tortura u historiji čovječanstva, gdje i dalje “ključa 5.000 tona srpske krvi”. Izostavljena je činjenica da su zločini počinjeni u Jasenovcu dio holokausta, koji se negira u ostalim pasusima Facebook objave.

Jasenovac je bio kompleks koncentracionih logora koji je od 1941. do 1945. godine vodio ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske (NDH), odnosno saveznici nacista na prostoru zapadnog Balkana. Kako se navodi na stranici Enciklopedija holokausta, u Jasenovcu su ustaše ubijale Srbe, Jevreje, Rome te hrvatske i bošnjačke političke neistomišljenike. Procjenjuje se da je u Jasenovcu ubijeno između 45.000 i 52.000 Srba, između 12.000 i 20.000 Jevreja, između 15.000 i 20.000 Roma te između 5.000 i 12.000 hrvatskih i bošnjačkih neistomišljenika. Jasenovac je bio ozloglašen zbog mučenja, terorisanja i brutalnog ubijanja zatvorenika koji su bili prisiljeni obitavati u krajnje nehumanim uslovima. Neki jevrejski zatvorenici su iz Jasenovca prebacivani u Auschwitz.


Negiranje genocida u Srebrenici 

Osporavanje genocida u Srebrenici provlači se kroz čitav tekst objavljen na profilu Dean Deki RS - Official. “Dokaz” za ovo osporavanje jesu “nova mjesta zločina i žrtve koje se svake godine pojavljuju”, a navodi se i da je “juli ‘95. batina nad srpskim narodom” kao što je holokaust nad Njemačkom.

Kako je Raskrinkavanje objasnilo u “prebunking” analizi “Rasvjetljavanje” (1, 2, 3, 4), negiranje genocida u Srebrenici česta je pojava u javnom prostoru kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, a u tu svrhu uglavnom se koriste razne dezinformacije.

Suprotno negatorskim tvrdnjama, presude u kojima su zločini počinjeni u i oko Srebrenice okvalifikovani kao genocid donesene su u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnom sudu pravde i Sudu Bosne i Hercegovine. Više od 50 osoba do sada je osuđeno za zločine u Srebrenici, a od 20 presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju za zločine u Srebrenici, sedam uključuje presude za genocid.

Prema Konvenciji o genocidu Ujedinjenih naroda, definicija genocida glasi:

U ovoj konvenciji genocid označava bilo koje od sljedećih djela počinjenih s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva:

- ubijanje članova grupe;

- nanošenje teških tjelesnih ili psihičkih povreda članovima grupe;

- namjerno nametanje grupi uslova života sračunatih da dovedu do njenog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelimično;

- nametanje mjera za sprečavanje rađanja unutar grupe;

- prisilno premještanje djece iz grupe u drugu grupu.

U analizi Raskrinkavanja od 6.7.2023. godine, koja se bavi činjenicama o genocidu u Srebrenici, između ostalog se navodi:

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je, van razumne sumnje, da je Vojska Republike Srpske u julu 1995. godine ubila između 7 i 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, da je većina njih ubijena u masovnim egzekucijama, da se ubistva nisu desila impulsivno, već da su bila rezultat isplanirane i koordinisane operacije, te da su ona bila čin genocida. Sud je zločin okvalifikovao kao genocid na osnovu dokaza koji jasno pokazuju da je VRS sistematično pogubila hiljade muškaraca i prisilno premjestila oko 25.000 ljudi, znajući da će to dovesti do nestanka bošnjačke populacije s područja Srebrenice. Namjera da se bošnjačko stanovništvo u Srebrenici uništi, prema mišljenju Suda, ogledala se i u činjenici da su uništeni bošnjački domovi i centralna džamija. Sud, je dakle, na osnovu dokaza zaključio da je VRS ubila vojno sposobne muškarce s namjerom da uništi zajednicu Bošnjaka u Srebrenici.

Dakle, činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid dokazana je u više navrata na nekoliko međunarodnih sudova. Kako je BIRN objasnio u članku od 29.7.2021. godine, sudski procesi u Haagu trajali su u prosjeku oko četiri godine i za vrijeme suđenja prezentovane su na hiljade materijalnih dokaza i stotine iskaza svjedoka. Trideset i četvero sudija iz 29 zemalja s pet različitih kontinenata potvrdilo je, kroz razne sudske postupke, da je u Srebrenici počinjen genocid.

Shodno činjenicama, tvrdnju da ni na jednom sudu nije dokazano da je postojao nacistički plan za istrebljenje Jevreja u Evropi, da su postojale gasne komore i da je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnjama da je genocid u Srebrenici, kao i holokaust, lažiran kako bi bio sredstvo ucjene.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 14. 11. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me