Raskrinkavanje.ba

Viralni snimak iz Amerike ne prikazuje namjerno izazivanje požara

Snimak kontrolisanog paljenja rubnih dijelova šume u Americi predstavljen je na Facebooku kao “namjerno izazivanje požara” koji se u medijima pripisuju “izmišljenim klimatskim promjenama”. Radi se o manipulativnim tvrdnjama koje su dio šire teorije zavjere o izmišljanju klimatskih promjena.

Foto: Pixabay

Mediji širom svijeta, uključujući i one u našem regionu, izvještavali su u februaru i martu 2024. godine o razornim šumskim požarima u američkoj saveznoj državi Teksas (1, 2, 3). Ovi su požari u područjima zahvaćenim vatrenom stihijom izazvali nesagledivu štetu. 

U požarima su, prema dostupnim informacijama (1, 2), živote izgubile dvije osobe, stradalo je na stotine grla stoke, mnogi su stambeni objekti uništeni, a prema dosadašnjim procjenama, izgorjelo je i preko 4.450 kvadratnih kilometara zemljišta.

Uporedo s izvještavanjem o požarima u Teksasu, na Facebooku je 9. marta 2024. podijeljen kratki noćni snimak vozila u pokretu kojim upravlja osoba s crvenom kacigom. Snimak prikazuje vozilo u pokretu koje pali rubne dijelove šume neposredno uz cestu, a podijeljen je uz sljedeći opis:

Evo kako nastaju šumski požari. Prvo plate batice da zapale šume, a onda plate g(n)ovinare da vam ceo dan na TV-u tupe i ispiraju mozak o tome kako ih izazivaju nekakve izmišljene "klimatske promijene", za koje ste kako kažu: "SVI VI KRIVI!"

P.S. Teksas danas gori - država i narod koji su se najviše krenuli odupirati toj globalnoj kabali, globofašistima i satanistima.

Šumskipožari Screenshot1
Tvrdnja da snimak prikazuje “kako nastaju šumski požari” objavljena je na Facebooku i 13. marta ove godine u objavi u kojoj je podijeljen snimak s Facebook stranice CFM fire managers.

 

Šta prikazuje viralni snimak?

Viralni snimak paljenja rubnih dijelova šume objavljen je 3. marta 2024. godine na Facebook stranici firme CFM fire managers. Prema podacima s web stranice ove firme, radi se o porodičnom biznisu koji pruža različite vrsta usluga u oblasti održavanja i čišćenja zemljišta u američkoj saveznoj državi Alabami, uključujući i kontrolisano, odnosno propisano paljenje zemljišta.

Snimak je objavljen uz opis u kojem se navodi da je riječ o izvođenju aktivnosti spaljivanja šumskog raslinja na površini od 112 jutara, s ciljem da se smanji rizik od požara i umiranja drveća. 

Cfm Screenshot

U ovoj objavi nema informacija da je bilo koja od aktivnosti ove firme izvođena na teritoriji Teksasa ili za vrijeme šumskih požara u ovoj američkoj saveznoj državi.

U edukacijskom dijelu web stranice magazina National Geographic navodi se da je praksa kontrolisanog, odnosno propisanog paljenja važan alat za održavanje zdravlja i sigurnosti šuma te da, između ostalog, može pomoći i u sprečavanju razornih šumskih požara. 

Kontrolisano paljenje vrši se iz više razloga. Oslobađanjem šume od mrtvog lišća, grana i drugih ostataka, propisano paljenje može pomoći u sprečavanju razornog šumskog požara. Kontrolisano paljenje također može smanjiti populaciju insekata i uništiti invazivne biljke. Osim toga, vatra može biti revitalizirajuća. Vraća hranljive materije u tlo putem pepela iz vegetacije kojoj bi inače mogle biti potrebne godine da se razgradi. A nakon požara, dodatna sunčeva svjetlost i otvoreni prostor u šumi mogu pomoći mladim stablima i drugim biljkama da počnu rasti.

Prikazi kontrolisanog paljenja različitog raslinja i ranije su bili zloupotrebljavani za širenje manipulativnih tvrdnji o “namjernom izazivanju požara”, a kako bi se “odgovornost” za izbijanje požara navodno kasnije pripisala klimatskim promjenama u čije postojanje pristalice teorija zavjere ne vjeruju.

Ove su se tvrdnje u prethodnom periodu širile i na našem govornom području, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u septembru 2023. godine, posebno se osvrnuvši na pojašnjenje veze između klimatskih promjena i požara. Naime, klimatske promjene direktno ne izazivaju požare, ali na njih mogu posljedično uticati. Prema navodima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, kako je istaknuto u ovoj analizi, više je studija pokazalo da su klimatske promjene već dovele do povećanja dužine sezone šumskih požara i njihove učestalosti te da klimatske promjene prijete da povećaju učestalost, obim i opasnost požara zbog povišenih temperatura i suše.

Negiranje klimatskih promjena, odnosno iznošenje netačnih tvrdnji kojima se one osporavaju, jedan je od najraširenijih dezinformacijskih narativa danas. 

Ipak, činjenica je da su klimatske promjene stvarne i da ljudski faktor u njima igra značajnu ulogu, o čemu je Raskrinkavanje detaljnije pisalo u analizi objavljenoj u februaru ove godine. Naime, istraživanja jasno pokazuju da su temperature na Zemlji sve više, da su ekstremne vremenske prilike sve češće i intenzivnije te da se posljedice klimatskih promjena direktno odražavaju i na živi svijet, ugrožavajući čak i opstanak nekih životinjskih vrsta.

Raskrinkavanje je u prethodnom periodu objavilo niz analiza o ovom fenomenu, uključujući i one u kojima se čitateljima/kama ukazuje na to koje se sve netačne tvrdnje i dezinformacijski narativi pojavljuju o ovoj temi te iz kojih izvora dolaze.

Shodno navedenom, tvrdnja da snimak kontrolisanog paljenja šumskog područja prikazuje “kako nastaju šumski požari” dobija ocjenu manipulisanje činjenicama. Tvrdnje kojima se implicira da snimak prikazuje namjerno izazivanje požara kako bi ono kasnije bilo pripisano klimatskim promjenama ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 09.03.2024

Facebook profili i stranice: Evo kako nastaju šumski požari

Prvo plate batice da zapale šume, a onda plate g(n)ovinare da vam ceo dan na TV-u tupe i ispiraju mozak o tome kako ih izazivaju nekakve izmišljene "k...

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama