Raskrinkavanje.ba

Vlada Australije nije odobrila prisilnu vakcinaciju putem “chemtrailsa”

Na društvenim mrežama viralne su tvrdnje da je australijska vlada odobrila prisilnu vakcinaciju putem “chemtrailsa”. Ipak, niti “chemtrailsi” postoje niti je Vlada Australije odobrila nešto takvo.

Foto: Freepik.com 

Na Facebook profilu Az-Ra Pašić 18. jula 2022. godine objavljen je snimak u kom se tvrdi da je Vlada Australije odobrila prisilnu vakcinaciju njenih građana/ki putem “chemtrailsa”. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

Najnovija vijest: Australijska vlada odobrila je zahtjev za licencu velike farmaceutske kompanije PaxVax koja će im omogućiti da namjerno puste GMO vakcinu 💉 koja se sastoji od živih bakterija u Queensland putem CHEMTRAILSA ✈️ 👀 

U objavi se nalazi i link na zvaničnu stranicu Kancelarije regulatora genske tehnologije pri Ministarstvu zdravstva i njege starih lica u Vladi Australije. Na linku se nalaze “detalji o aplikacijama i licencama za poslove koji uključuju namjerno puštanje (DIR) genetički modificiranog organizma u životnu sredinu”, navodi se na samoj stranici.

Objavljeni snimak u trajanju od 2:35 minuta prikazuje muškarca potpisanog kao David Zublick, koji govori o navodnom postupku australijske vlade na engleskom jeziku. Snimku je naknadno dodan prevod na naš jezik. Pozivajući se na internet-stranicu preventdisease.com, on tvrdi da “vlada Australije daje prolaz ovoj kompaniji PaxVax da koristi CHEMTRAILSe da PRISILNO vakcinišu građane u Australiji”. Zublick na snimku u jednom dijelu tvrdi da kompanija PaxVax “traži odobrenje za provođenje kliničkog ispitivanja genetski modificirane ŽIVE bakterijske vakcine protiv COVID-a”. 

Snimak je zabilježio više od 4.000 pregleda do vremena pisanja ove analize, a podijeljen je 230 puta. Iste tvrdnje pronašli smo u još dvije Facebook objave. 

Šta su činjenice?

Tvrdnjama o prisilnoj vakcinaciji putem “chemtrailsa” u Australiji bavile su se platforme za provjeru činjenica AAP FactCheck i Full Fact. Kako ističu u svojim analizama, ovakve tvrdnje nastale su na osnovu netačnog tumačenja stvarne aplikacije kompanije PaxVax. PaxVax je kompanija koja razvija “kandidate za oralne vakcine” za različite zarazne bolesti. 

Prema tvrdnjama u objavi na Facebook profilu Az-Ra Pašić, Kancelarija regulatora genske tehnologije (Office of the Gene Technology Regulator - OGTR) odobrila je navodno ovoj kompaniji zahtjev za licencu za puštanje GMO vakcine putem “chemtrailsa”. Zublick se na objavljenom snimku u jednom dijelu poziva na stranicu preventdisease.com. 

Navedena internet-stranica više nije dostupna. Arhivirana verzija članka o navodnoj prisilnoj vakcinaciji putem “chemtrailsa” u Australiji pokazuje da je na ovoj stranici objavljen još u novembru 2013. godine. Budući da je sadržaj članka na koji se u objavi poziva autor snimka gotovo identičan sadržaju navedene objave, jasno je da objava govori upravo o ovoj vakcini. 

Ipak, kako AAP FactCheck ističe u svojoj analizi, navedene tvrdnje zapravo se odnose na odobrenje koje je Vlada Australije dala za “ispitivanje vakcine Vaxchora protiv kolere, u kom je učestvovalo oko 1.000 učesnika/ca koji/e su lijek uzimali/e oralno”. 

Naime, kompanija PaxVax zaista je 2013. godine aplicirala za testiranje genetički modifikovane vakcine protiv kolere u Australiji. OGTR odobrio je provođenje ispitivanja 2014. godine. Full Fact u svojoj analizi navodi:

Arhivirani dokumenti koje je objavio OGTR pokazuju da bi kliničko ispitivanje uključivalo “do 1.000 zdravih dobrovoljaca/ki“, a učesnici/e bi dobili/e “vakcinu kao piće“. Zapravo, u dokumentu se izričito navodi da vakcina “neće biti prskana u vazduh”.

Ispitipanje je završeno 2015. godine, a vakcinu je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove 2016. godine pod imenom Vaxchora.

Kompaniju PaxVax je 2018. godine kupila kompanija Emergent Biosolutions. Predstavnik ove kompanije Matt Hartwig rekao je za AAP FactCheck da  “Vaxchora nikada nije prskana iz aviona da bi se nasilno vakcinisali/e Australijanci/ke ili bilo ko drugi“ te da je ovu vakcinu neophodno progutati kako bi pružila zaštitu. 

Takođe, portparol Ministarstva zdravstva potvrdio je za AAP FactCheck da OGTR “nikada nije odobrio, niti je od njega zatraženo da odobri, vazdušnu distribuciju bilo koje vakcine”.

Kolera ili Covid-19?

Zublick u navedenom snimku citira članak objavljen na portalu Worldtruth.tv 2018. godine, koji je bio predmet pomenutih analiza platformi Full Fact i AAP FactCheck. Međutim, u dijelu u kom se u ovom članku navodi da je riječ o vakcini protiv kolere Zublick je, umjesto te bolesti, naveo Covid-19. Ostatak rečenice koju on izgovara posve je identičan onoj navedenoj u pomenutom članku. Budući da je originalni članak na stranici preventdisease.com, na koji se Zublick i Worldtruth.tv pozivaju, objavljen još 2013. godine, jasno je da vakcina nije mogla biti povezana s bolešću Covid-19. 

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju bolesti Covid-19 11.3.2020. godine, a prvi potvrđeni slučajevi ove bolesti evidentirani su u decembru 2019. godine. 

Na stranici Kancelarije regulatora genske tehnologije, koja se navodi u pomenutoj Facebook objavi, takođe se ističe da je licenca kompaniji PaxVax izdata 2014. godine, pet godina prije izbijanja bolesti Covid-19. 

David Zublick, autor pomenutog snimka, i ranije je propagirao različite teorije zavjere i netačne tvrdnje, o kojima je u više navrata pisao portal za provjeru činjenica PolitiFact (1, 2). 

Šta su “chemtrailsi” i mogu li se njima administrirati vakcine?

Raskrinkavanje je o teoriji zavjere vezanoj za navodno zaprašivanje iz vazduha pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). Prema ovim tvrdnjama, svjetsko stanovništvo zaprašuje se iz vazduha, a navodni dokaz za to su tragovi koji ostaju nakon prolaska aviona. Ipak, u navedenim analizama objašnjeno je da tragovi koji na nebu ostaju za avionima nisu hemijski, već kondenzacijski. Rezultat su posve prirodnog fenomena susreta toplog i hladnog vazduha, a ne velikog plana “zaprašivanja” ljudi. 

AAP FactCheck u pomenutoj analizi ističe:

Michelle McIntosh, stručnjakinja za upotrebu lijekova na Univerzitetu Monash, koja je radila na projektima utvrđivanja upotrebljivosti aerosolnih vakcina, kaže da “nije upoznata ni sa kakvim programima vakcinacije u kojima se avion koristi za isporuku aerosoliziranog praha namijenjenog za inhalaciju/vakcinaciju ljudi”.

Profesorica McIntosh rekla je za AAP FactCheck da masovna aerosolna vakcinacija avionom nije “izvodljiva niti razumna”.

“Važna stvar u programima vakcinacije je da se osigura da svaki/a pacijent/kinja dobije ispravnu dozu, što se ne može postići posipanjem vakcine u prahu iz vazduha“, rekla je ona u e-mailu.

Dakle, “chemtrailsi” zapravo ne postoje, a davanje vakcina vazdušnim putem još uvijek nije moguće kod ljudi. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je “australijska vlada odobrila prisilnu vakcinaciju građana putem chemtrailsa”, na našem jeziku prvi put objavljenu na Facebook profilu Az-Ra Pašić, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Ove objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.07.2022

Facebook profili i stranice: Az-Ra Pašić: Prisilna vakcinacija

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest