Vrhovni sud u Urugvaju nije presudio da virus SARS-CoV-2 ne postoji

Facebook korisnica Vesna Ćurguz, koja “redovno” dijeli dezinformacije o pandemiji Covid-19, podijelila je status u kojem tvrdi da je Vrhovni sud u Urugvaju “donio presudu” da virus SARS-CoV-2, odnosno bolest Covid-19, ne postoji. Ovaj sud, ipak, nije donio takvu presudu niti bi njeno “donošenje” uopšte spadalo u njegove nadležnosti.

Na Facebook profilu Vesnica Curguz objavljena su 4. jula 2021. godine dva statusa (1, 2) u kojima se tvrdi da je Vrhovni sud u Urugvaju “donio presudu” da virus SARS-CoV-2, odnosno Covid-19, ne postoji, te da je naložio vladi ove zemlje da to “obznani narodu”. 

Urugvajski vrhovni sud prvi donio presudu da kurona NE postoji i nalozio vladi da obznani narodu!!!🧐🙏🥳🥳 

Urugvajska vlada je proglasila nepostojanje virusa Sars2 tj. kurone...Vrhovni sud donio odluku da vlada mora priznati i obznaniti !! Urugvaj je prva zemlja na svijetu ...idemo daljeee!!🧐🙏😎🥳🥳https://www.facebook.com/messenger_media/… 

U drugom statusu podijeljen je i link koji vodi na poruku u aplikaciji Messanger, koji se ne može otvoriti. Ova dva statusa je do vremena pisanja ove analize podijelilo preko 170 korisnika/ca Facebooka, te su zajedno ostvarili preko 1.000 interakcija na ovoj mreži.

Šta su činjenice?

Ne postoje podaci o tome da je Vrhovni sud u Urugvaju (Suprema Corte de Justicia - SCJ) donio presudu prema kojoj virus, uzročnik bolesti Covid-19, ne postoji. U sekciji “Vijesti” na zvaničnoj stranici sudske vlasti u Urugvaju također nema navoda o ovoj “presudi” Vrhovnog suda ili o nekom “nalogu vladi” da “obznani” kako virus Sars-CoV-2 ne postoji. Google pretraga ključnih pojmova također ne daje rezultate koji bi potvrdili navode na Facebook profilu Vesnica Curguz. 

Najnoviji rezultat pretrage pojma “SARS-CoV-2” u Nacionalnoj bazi za javnu jurisprudenciju je iz septembra 2020. godine i ne odnosi se na bilo kakvu odluku o “nepostojanju” ovog virusa. 

Dodatno, Vrhovni sud u Urugvaju uopšte nema nadležnosti da donese presudu prema kojoj virus SARS-CoV-2, ili bilo koji drugi virus, ne postoji. Ovaj sud ima nadležnost u slučajevima kršenja Ustava, proglašava zakone neustavnim, obavlja saslušanja u kasacionim žalbama, štiti autonomiju odjeljenja, rješava sporove vezane za nadležnost sudova, te obavlja redovne posjete zatvorima u cilju razmatranja eventualnih pomilovanja. 

Nijedna od ovih nadležnosti, dakle, ne uključuje mogućnost da Vrhovni sud Urugvaja proglasi virus, uzročnik bolesti Covid-19, nepostojećim. 

Virus SARS-CoV-2 postoji, a bolest koju izaziva odgovorna je za gotovo četiri miliona smrtnih slučajeva u svijetu od početka pandemije prošle godine. O tome da ovaj virus postoji, da je izolovan i da izaziva bolest Covid-19, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza. (1, 2). O navodnim presudama različitih sudova vezanih za pandemiju ove bolesti Raskrinkavanje je također pisalo u nekoliko navrata (1, 2). 

Trenutna situacija s pandemijom bolesti Covid-19 u Urugvaju veoma je ozbiljna. Iako je tokom 2020. godine bio jedna od zemalja sa najviše uspjeha u suzbijanju širenja bolesti, novi talas zaraze snažno je pogodio Urugvaj. Ovakva situacija dijelom je uzrokovana i činjenicom da su vlasti u ovoj zemlji odlučile početi primjenjivati znatno blaže antipandemijske mjere, iako su restriktivne mjere u ranim danima pandemije doprinijele dobrim rezultatima u suzbijanju širenja bolesti. Urugvaj se danas uglavnom oslanja na vakcinaciju, dok su druge mjere suzbijanja zaraze ukinute ili ublažene (link).

Shodno navedenom, tvrdnju da je Vrhovni sud u Urugvaju “donio presudu” da virus SARS-CoV-2, odnosno Covid-19, ne postoji, te da je naložio vladi ove zemlje da to “obznani”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Dodatno, ove navode ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 05. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Direktor Pfizera nije rekao da vakcine ne štite

Izjava izvršnog direktora Pfizera manipulativno je predstavljena tako da zv...

Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Montagnierov govor u Milanu pun je netačnosti

Na društvenim mrežama širi se govor francuskog virusologa Luca Montagniera...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Nova runda “zavjeroloških” besmislica: Vakcinisani ne truju okolinu letećim grafen oksidom

Na društvenim mrežama pojavio se snimak u kojem izvjesna Astrid Stuckelberg...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me