Vrhovni sud u Urugvaju nije presudio da virus SARS-CoV-2 ne postoji

Facebook korisnica Vesna Ćurguz, koja “redovno” dijeli dezinformacije o pandemiji Covid-19, podijelila je status u kojem tvrdi da je Vrhovni sud u Urugvaju “donio presudu” da virus SARS-CoV-2, odnosno bolest Covid-19, ne postoji. Ovaj sud, ipak, nije donio takvu presudu niti bi njeno “donošenje” uopšte spadalo u njegove nadležnosti.

Na Facebook profilu Vesnica Curguz objavljena su 4. jula 2021. godine dva statusa (1, 2) u kojima se tvrdi da je Vrhovni sud u Urugvaju “donio presudu” da virus SARS-CoV-2, odnosno Covid-19, ne postoji, te da je naložio vladi ove zemlje da to “obznani narodu”. 

Urugvajski vrhovni sud prvi donio presudu da kurona NE postoji i nalozio vladi da obznani narodu!!!🧐🙏🥳🥳 

Urugvajska vlada je proglasila nepostojanje virusa Sars2 tj. kurone...Vrhovni sud donio odluku da vlada mora priznati i obznaniti !! Urugvaj je prva zemlja na svijetu ...idemo daljeee!!🧐🙏😎🥳🥳https://www.facebook.com/messenger_media/… 

U drugom statusu podijeljen je i link koji vodi na poruku u aplikaciji Messanger, koji se ne može otvoriti. Ova dva statusa je do vremena pisanja ove analize podijelilo preko 170 korisnika/ca Facebooka, te su zajedno ostvarili preko 1.000 interakcija na ovoj mreži.

Šta su činjenice?

Ne postoje podaci o tome da je Vrhovni sud u Urugvaju (Suprema Corte de Justicia - SCJ) donio presudu prema kojoj virus, uzročnik bolesti Covid-19, ne postoji. U sekciji “Vijesti” na zvaničnoj stranici sudske vlasti u Urugvaju također nema navoda o ovoj “presudi” Vrhovnog suda ili o nekom “nalogu vladi” da “obznani” kako virus Sars-CoV-2 ne postoji. Google pretraga ključnih pojmova također ne daje rezultate koji bi potvrdili navode na Facebook profilu Vesnica Curguz. 

Najnoviji rezultat pretrage pojma “SARS-CoV-2” u Nacionalnoj bazi za javnu jurisprudenciju je iz septembra 2020. godine i ne odnosi se na bilo kakvu odluku o “nepostojanju” ovog virusa. 

Dodatno, Vrhovni sud u Urugvaju uopšte nema nadležnosti da donese presudu prema kojoj virus SARS-CoV-2, ili bilo koji drugi virus, ne postoji. Ovaj sud ima nadležnost u slučajevima kršenja Ustava, proglašava zakone neustavnim, obavlja saslušanja u kasacionim žalbama, štiti autonomiju odjeljenja, rješava sporove vezane za nadležnost sudova, te obavlja redovne posjete zatvorima u cilju razmatranja eventualnih pomilovanja. 

Nijedna od ovih nadležnosti, dakle, ne uključuje mogućnost da Vrhovni sud Urugvaja proglasi virus, uzročnik bolesti Covid-19, nepostojećim. 

Virus SARS-CoV-2 postoji, a bolest koju izaziva odgovorna je za gotovo četiri miliona smrtnih slučajeva u svijetu od početka pandemije prošle godine. O tome da ovaj virus postoji, da je izolovan i da izaziva bolest Covid-19, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza. (1, 2). O navodnim presudama različitih sudova vezanih za pandemiju ove bolesti Raskrinkavanje je također pisalo u nekoliko navrata (1, 2). 

Trenutna situacija s pandemijom bolesti Covid-19 u Urugvaju veoma je ozbiljna. Iako je tokom 2020. godine bio jedna od zemalja sa najviše uspjeha u suzbijanju širenja bolesti, novi talas zaraze snažno je pogodio Urugvaj. Ovakva situacija dijelom je uzrokovana i činjenicom da su vlasti u ovoj zemlji odlučile početi primjenjivati znatno blaže antipandemijske mjere, iako su restriktivne mjere u ranim danima pandemije doprinijele dobrim rezultatima u suzbijanju širenja bolesti. Urugvaj se danas uglavnom oslanja na vakcinaciju, dok su druge mjere suzbijanja zaraze ukinute ili ublažene (link).

Shodno navedenom, tvrdnju da je Vrhovni sud u Urugvaju “donio presudu” da virus SARS-CoV-2, odnosno Covid-19, ne postoji, te da je naložio vladi ove zemlje da to “obznani”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Dodatno, ove navode ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 05. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažni portali, “posuđene” fotografije i brzo bogaćenje

Nekoliko sumnjivih stranica na internetu čitateljima/kama "nudi" brzu zarad...

Lažna vijest
Lažna vijest
Da li boja taksija u Barseloni ima veze sa smrću Gaudija?

Već nekoliko godina na našem govornom području dijele se netačne tvrdnje da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me