Raskrinkavanje.ba

Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrežama od 2021. godine. Citat zapravo potiče iz satiričnog članka objavljenog na portalu koji je čest izvor dezinformacija.

Foto: Flickr, Governor Tom Wolf

Na Facebooku je 27. marta 2023. godine objavljen snimak dijela govora Billa Gatesa u kom on na engleskom jeziku govori o pandemiji Covid-19. Snimak je objavljen uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

Bill Gates iznenada je priznao da je cijepljenje bila pogreška.

“Napravili smo strašnu pogrešku. Željeli smo zaštititi ljude od opasnog virusa. Ali pokazalo se da je virus mnogo manje opasan nego što smo mislili. A cjepivo je daleko opasnije nego što je itko mogao zamisliti", rekao je       

Najranija dostupna objava u vrijeme pisanja ove analize, u kojoj se navedeni citat pripisuje Gatesu, datira od 1. septembra 2021. godine. U ovoj objavi je screenshot naslova sa portala MaraviPost. Naslov je preveden na naš jezik i u njemu se tvrdi da je Gates pozvao na “povlačenje svih cjepiva protiv Covid-19”. 

Ovaj citat bio je pripisan Gatesu u još 11 Facebook objava tokom 2022. i 2023. godine. 

Šta su činjenice?

Bill Gates nikada nije izjavio da su vakcine “daleko opasnije nego što je iko mogao zamisliti". Ovaj citat potiče iz članka koji je 29. avgusta 2021. godine objavljen na portalu The Expose. U naslovu, na početku i na kraju ovog članka navodi se da je riječ o satiričnom sadržaju. U uvodu se, pak, ističe da je napomena o satiri originalno bila samo na kraju članka, a da je naknadno dodata i na početak i u naslov. 

Napomena urednika/ce - kada smo prvi put objavili ovaj članak, trebalo je da jasno stavimo do znanja na početku da je to satira, a ne na kraju. Nismo to uradili i izvinjavamo se…

Iz napomene na dnu članka takođe je jasno da je riječ o satiričnom sadržaju te se u njoj ističe da Gates nije održao takav govor. Ipak, u samom članku se ne navodi kada je tačno dodata napomena na početku. Ne postoji ni arhivirana verzija članka prije dodavanja napomene na početku te nije moguće pouzdano tvrditi kako je članak ranije izgledao. 

Pretraga citata pripisanog Gatesu ne daje nikakve kredibilne rezultate koji bi potvrdili da je izjava autentična. Citatom su se bavile brojne druge platforme za provjeru činjenica, među kojima su Reuters, Politifact i AFP, koje su zaključile da nije riječ o autentičnoj izjavi Billa Gatesa. 

Na snimku koji se sada dijeli uz navedeni citat Gates ne izgovara riječi koje su mu pripisane. Isječak potiče iz razgovora Billa Gatesa i novinara CNN-a Fareeda Zakarie, održanog 3. maja 2022. godine u njujorškom centru The 92nd Street Y. Razgovor je emitovan uživo na YouTube kanalu centra. Navedeni isječak, koji traje 40 sekundi, može se pronaći na 23:40 minutu snimka. Gates u njemu govori o početku pandemije Covid-19 i širenju virusa SARS-CoV-2. U njemu se ne pominju vakcine niti njihova “opasnost”. 

Članak sa portala MaraviPost, čiji je screenshot u prvoj objavi citata na našem jeziku, objavljen je 30.8.2021. i gotovo je identičan članku portala The Expose, uz važnu razliku – u njemu je izostavljena napomena o satiri. 

Bill Gates je od početka pandemije otvoreno zagovarao vakcinaciju protiv Covid-19, a Fondacija “Bill i Melinda Gates” radi na razvoju vakcina i osiguravanju dostupnosti i drugih vakcina u svijetu.

Sam Gates je od početka pandemije meta brojnih teorija zavjere. Raskrinkavanje je analiziralo takve primjere u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). Portal The Expose, sa kog je fabrikovani citat potekao, čest je izvor dezinformacija, o kojima je Raskrinkavanje pisalo u nizu analiza (1, 2, 3). 

Shodno činjenicama, prvu objavu u kojoj se Billu Gatesu pripisuje izjava da su vakcine “opasnije nego što je itko mogao zamisliti" ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke