Raskrinkavanje.ba

Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lanca Bingo korisnicima/ama obećava sofe na poklon ukoliko ispune zadati niz koraka. Riječ je o lažnim nagradnim igrama objavljenim na lažnim Facebook stranicama.

Foto: Facebook stranica Bingo

Na Facebooku su se pojavile tri nove stranice koje kradu ime i vizuelni identitet trgovačkog lanca Bingo. Sve tri stranice nose isti naziv – Bingo Bosnia – a tokom 22. i 23. septembra 2022. godine objavile su identične lažne nagradne igre. 

U navodnim nagradnim igrama od korisnica/ka se traži da ispune set koraka ukoliko žele da osvoje jednu od 360 sofa. U objavi na stranici Bingo Bosnia od 22.9.2022. godine navodi se:

Pozdrav svima, imamo 360 sofa koje se ne mogu prodati zbog manjih ogrebotina, jer su i dalje u dobrom stanju, pa smo odlučili da ih poklonimo ljudima koji su podijelili i napisali "Gotovo" prije 25. septembra.!!

 

Do vremena pisanja ove analize objava je zabilježila čak 21.000 komentara i više od 8.800 podjela na Facebooku.

Na istoj Facebook stranici dan kasnije, 23.9.2022, podijeljena je objava istog sadržaja s druge stranice istog naziva. Originalna objava s druge stranice od 23.9.2022, koja je podijeljena, takođe ima više od 900 podjela. 

Ista lažna nagradna igra objavljena je i na trećoj stranici istog naziva 22.9.2022. Objava je s ove stranice podijeljena više od 1.300 puta. 

Ove nagradne igre objavljene su u formi “životnih događaja” na Facebooku. Nakon što korisnici/e ostave komentar ispod objave, u nekim slučajevima s ovih stranica dobijaju odgovor u kom se od njih traži da se registruju na linku koji je navodno ostavljen u komentarima. U drugim slučajevima može se vidjeti da im je stranica odgovorila u privatnoj poruci. 

Nismo uspjeli pronaći javnu objavu nijednog od ovih linkova – ukoliko su oni postojali. 

Šta su činjenice?

Kako se iz sekcije Page Transparency na ovim stranicama (1, 2, 3) može vidjeti, sve stranice kreirane su kada i prve objave na njima. Tako su dvije nastale 22.9.2022, dok je treća napravljena 23.9.2022. 

Na Facebooku ih prati manje od 5.000 korisnika/ca. Na samim stranicama, osim nagradnih igara, postoji još samo po jedna objava, iz čega je takođe jasno da je riječ o lažnim stranicama. 

S druge strane, zvanična Facebook stranica trgovačkog lanca Bingo pokrenuta je 10.4.2012. godine. Nju je u vrijeme pisanja ove analize pratilo 273.571 ljudi. Na ovoj stranici nije objavljena ovakva nagradna igra.

Nagradne igre ovog lanca objavljuju se na web stranici kompanije u rubrici “Programi lojalnosti” i među njima nema ništa slično nagradnim igrama u kojima se navodno poklanja 360 sofa. 

Raskrinkavanje je o sličnim prevarama na Facebooku pisalo u nizu ranijih analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6). Kako je u ovim analizama objašnjeno, ovakve prevare mogu biti iskorištene na više načina. Jedan od njih je “izgradnja” pratiteljstva na ovakvim stranicama, koje se kasnije mogu prodati. 

Drugi, mnogo opasniji, razlog kreiranja ovakvih “nagradnih igara” jeste krađa ličnih i finansijskih podataka korisnika/ca. Iako nismo uspjeli doći do linka na koji se korisnici/e trebaju registrovati, moguće je da je bila riječ o jednoj od ranije opisanih pretplatničkih prevara o kojima je Raskrinkavanje pisalo. Registracijom na takvim linkovima, kako je opisano u ovoj analizi Raskrinkavanja, korisnici/e će se pretplatiti na neku od usluga koje se naplaćuju i po nekoliko KM na sedmičnom nivou.

Kako prijaviti lažne Facebook stranice?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje s tri tačke koje se nalazi pored polja za pretragu označenog simbolom lupe. 

- Izaberite opciju "Report Page/Prijavi stranicu".

- U prozoru koji se pojavi izaberite opciju "Scams and fake pages" ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page” ili “Lažna stranica”.

- Nakon toga, pojavit će se prozor s posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti "Done" - tj. “Gotovo”.

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobilnog telefona?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobilnom telefonu, opcija "Report/Prijavi" nalazi se u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je s tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Shodno činjenicama, navedene objave lažnih nagradnih igara dobijaju ocjenu lažna vijest

Napomena:

27.9.2022: Istu “nagradnu igru” u kojoj se navodno poklanja 360 sofa pronašli smo na još jednoj lažnoj 𝗕𝗶𝗻𝗴𝗼 𝗕𝗼𝘀𝗻𝗶𝗮 Facebook stranici, objavljenu 24.9.2022. Ova objava takođe dobija ocjenu lažna vijest.

11.11.2022: Na Facebook stranici Bingo Bosnia, koja zloupotrebljava ime lanca trgovina Bingo, ponovo je objavljena lažna nagradna igra u kojoj se učesnicima/ama “poklanjaju” poklon-vrećice i Bingo poklon-kartice. Podijeljena je 1.200 puta. Ova objava dobija ocjenu “lažna vijest”. 

4.4.2023: Na Facebook stranici Bingo Bosnia, koja zloupotrebljava ime trgovačkog lanca Bingo, ponovo je objavljena lažna nagradna igra u kojoj stranica obećava poklon-vrećice svim učesnicima/ama “povodom 30. rođendana”. Podijeljena je više od 720 puta. Kao i prijašnje lažne nagradne igre, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

17.4.2023: U aprilu su na tri različite Facebook stranice istog naziva Bingo Bosnia, koje zloupotrebljavaju ime lanca trgovina Bingo, ponovo objavljene lažne nagradne igre. U ovim se “nagradnim igrama”, objavljenim 8.4.2023, 12.4.2023. i 14.4.2023. godine, učesnicima/ama spomenute stranice navodno “daruje” 600 poklon-paketa i kartica za kupovinu. U objavama se učesnici/e pozivaju na registraciju na linkove dvaju različitih stranica, od kojih u trenutku pisanja analize nijednu nije bilo moguće otvoriti (1, 2). Sve tri objave ukupno su podijeljene preko 1.000 puta. Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ove objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

21.6.2023: Na Facebook stranici Bingo-Fans BA, koja koristi vizualni identitet lanca trgovina Bingo, 9.6. 2023. godine objavljena (link) je lažna nagradna igra u kojoj je navodno moguće osvojiti iPhone 14 Pro Max, gotovinu i vaučer za besplatnu kupovinu. Na stranici je navedeno da će navodni dobitnici/e biti kontaktirani/e privatnom poruku. Ova objava zabilježila je preko 700 “lajkova” i 1.300 komentara, a podijeljena je skoro 2.000 puta. Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke