Raskrinkavanje.ba

Od satire do lažne vijesti: Milorad Dodik nije poslao pismo upozorenja CIK-u

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Četiri portala u BiH objavila su članke u kojima tvrde da je Milorad Dodik upozorio CIK da će se dogoditi veliki protesti ukoliko mu “ukradu pobjedu”. Ova tvrdnja, ipak, potiče iz satiričnog članka.

Foto: Presidential Executive Office of Russia, Wikimedia Commons

Na portalu Vitez 6. oktobra 2022. godine objavljen je članak u kom se tvrdi da je Milorad Dodik poslao pismo upozorenja Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH). 

Dodik pisao CIK-u BiH: Ako mi ukradete pobjedu i moje pošteno zarađene glasove, uslijediće veliki protesti!

Članak se sastoji od navodnog sadržaja Dodikovog “upozorenja” CIK-u. Između ostalog, navodi se:

„Visokopoštovani članovi Centralne izborne komisije(CIK) BiH, vidim da ste već počeli da naređujete ponovno prebrojavanje glasova na izborima na kojima sam ja već nadmoćno pobijedio, a, što mi je posebno sumnjivo, primjećujem da namjeravate da zavirite skoro u svaku vreću sa mojim glasovima, i to po zahtjevu ovih gubitnika iz opozicije.
(...)
Taj film nećete gledati, gospodo!“, poručio je kandidat SNSD-a za predsjednika RS Milorad Dodik u otvorenom pismu CIK-u BiH.

Dodik je navodno u pismu istakao i da je “vidio da je bilo nekih manjih neslaganja u broju glasova i brojevima u zapisnicima”, ali da je to zbog toga što se dio zapisničara/ki “zabrojao”. U zaključku “pisma” navodi se:

Rad CIK-a i svaka saradnja sa vama biće momentalno zabranjena na mojoj teritoriji, a ja ću organizovati velike proteste koji će trajati sve dok ne otklonite i najmanju nepravilnost. Napravićemo i živi ljudski zid oko vaše zgrade preko koga nećete moći uopšte izaći napolje! Ovo nije nikakva prijetnja, već samo dobronamjerni savjet, kako vam ne bi palo ni na kraj pameti da nekim zakulisnim radnjama obezvrijedite moju pobjedu. U to ime, ja vas sve srdačno pozdravljam!“, napisao je Dodik.

Tvrdnje da je Milorad Dodik poslao pismo upozorenja CIK-u objavljene su 6.10. i na portalima Cazin (.net), Informer (.ba) i Svjetlo dunjaluka.

Šta su činjenice?

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u vrijeme pisanja ove analize, 6.10.2022, na obrađenih 97, 28% biračkih mjesta Milorad Dodik osvojio je 48,18% glasova za mjesto predsjednika Republike Srpske, a Jelena Trivić 43,43%. Nakon što je CIK objavio preliminarne rezultate, prema kojima je Dodik osvojio više glasova od Trivić, predstavnici/e opozicionih stranaka u Republici Srpskoj predali/e su CIK-u zahtjev za ponovno brojanje glasova u ovom entitetu.

Ipak, iako je vijest o zahtjevu opozicije za ponovnim brojanjem glasova u RS stvarna, vijest o Dodikovom pismu upozorenja CIK-u nije. 

Naime, tvrdnja da je Dodik pisao CIK-u i sadržaj navodnog pisma originalno su objavljeni 6.10.2022. godine na portalu Buka s jasnom naznakom da je riječ o satiričnom sadržaju. U članku portala Buka se na tri mjesta navodi da je tekst satiričnog karaktera – u podnaslovu, na početku i na kraju članka. 

“Vijest” o slanju pisma CIK-u, uz napomenu da je riječ o satiri, prenio je portal Crna hronika

Dakle, portali Vitez, Cazin (.net), Informer (.ba) i Svjetlo dunjaluka u svojim člancima izostavili su napomenu da je riječ o satiričnom sadržaju. Na taj su način izmišljenu vijest predstavili kao stvarnu. 

Napredna Google pretraga tvrdnje da je Milorad Dodik uputio bilo kakvo pismo upozorenja Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine ne daje rezultate koji bi potvrdili njenu tačnost. 

Raskrinkavanje je o sličnim primjerima neadekvatnog predstavljanja satire u medijima pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). 

Shodno činjenicama, članak portala Vitez ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave ovih tvrdnji, u kojima je izostavljena napomena da je sadržaj satiričan, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Članci portala Buka i Crna hronika dobijaju ocjenu satira

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke