Pravljenje “vijesti” od satiričnog članka o Fadilu Novaliću

Satirični članak o tweetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića prenesen je na nekoliko portala bez napomene o kakvom se sadržaju radi, čime se čitatelji/ke navode na zaključak da se radi o stvarnoj vijesti.

Na portalu Newsagency je 12. septembra 2021. godine objavljen članak s naslovom:

Novalić poručio cijeloj BiH: Građani bi trebali ići na selo da žive ako ne mogu preživiti u gradu! Nije grad za svakoga!

U članku se navodi da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić ovo napisao na Twitteru i prenosi se sadržaj njegovog navodnog tweeta u formi citata. U tekstu se podsjeća na neke njegove ranije izjave koje su privukle pažnju javnosti, a Novalić se naziva “dvorskom ludom”.

Iako slabo koristi društvene mreže ponekad i kada ih koristi napravi urnebes svojim objavama. Nekada su to objave sa mnogo gramatičkih grešaka, a nekada su to objave na kojima bi mu pozavidjeli i najveći manipulatori na svijetu.

Jedna od tih objava koju je Fadil jučer objavio na Twiteru bila je i ta da “Građani koji ne mogu da prežive u gradu trebaju ići na selo, baviti se poljoprivredom i stočarstvom jer grad nije za svakoga i nije za neradnike” . U gradu se mora biti snalažljiv rekao je Novalić.

Kao i u svim njegovim objavama i istupima do sada Fadil je postao najveća šprdnja na društvenim mrežama, a vjerovatno n i sam nije svjestan koliku sramotu svojim izjavama nanosi ugledu svoje porodice.

Od izjava da može grah i bez mesa pa do 37 % manje ulja za 100 km Fadil je postao planetarno poznata dvorska luda. I ova njegova izjava na Twiteru vjerovatno će dignuti prašinu na društvenim mrežama.

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, ovaj članak je podijeljen na nekoliko Facebook stranica. Ukupno je zabilježio 2.124 interakcije na ovoj društvenoj mreži, uključujući 1.430 komentara. 

Tvrdnja da je Novalić poručio građanima da idu na selo ako ne mogu preživjeti u gradu dijelila se i na Facebooku. Pronašli smo je na nekoliko profila u formi screenshota pomenutog članka ili u formi statusa u kome je ispisan tekst (1, 2, 3).

Identičan članak objavljen je u istoj formi dan kasnije na portalima Ultra trijumf vijesti i Dnevne vijesti.

U članku portala Newsagency se kao izvor navodi portal BiHnews. Ovaj portal je identičan članak objavio ranije tog dana. U njemu se, međutim, navodi da je riječ o satiričnom sadržaju. Portal Glas bosanski je 13. septembra objavio isti tekst, takođe s napomenom da je riječ o satiri. 

 Ostala prenošenja članka portala BiHnews nemaju ovu napomenu. 

Na portalu BiHnews se navodi da objavljuje “istinite i provjerene vijesti”, to jest članke koji se objavljuju kao informativni sadržaj. No, ovaj portal ima i rubriku “Satiranje” u kojoj objavljuje članke označene kao satirični sadržaj. U ovoj rubrici je objavljen i članak o navodnom tweetu Fadila Novalića. 

Pregled članaka objavljenih u ovoj rubrici od 12. avgusta do vremena pisanja analize pokazuje da je njih šest od ukupno 16 posvećeno federalnom premijeru Novaliću.

Članak portala BiHnews o Novalićevom tweetu je takođe podijeljen na nekoliko Facebook stranica i privatnih profila i ostvario je 1.155 interakcija, od čega polovinu čine komentari. 

Sadržaj samih komentara, koji su mahom negativni, ukazuje da čitateljima/kama nije bilo jasno da je riječ o satiri, a ne o stvarnoj vijesti.

 

O pojavi u kojoj se sadržaji satiričnih portala prenose kao stvarne vijesti Raskrinkavanje je pisalo i ranije (1, 2, 3, 4), kao i o tome da su teme takvih članaka često vezane za federalnog premijera (1, 2).

Članci portala BiHnews i Glas bosanski dobijaju ocjenu satira, s obzirom na to da sadrže napomene o satiričnom sadržaju. 

Budući da je objavljen bez ovakve napomene i predstavljen kao stvarna vijest, članak portala Newsagency dobija ocjenu lažna vijest. Druga prenošenja članka bez jasne napomene o tome da je u pitanju satira dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 18. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me