Pregled sedmice: “Aktivističke intervencije”, “paraziti u vodi” i ostale manipulacije

U sedmici iza nas portal „Poskok“ je prešao put od „aktivističkih intervencija“ do lažnih vijesti, Svetlana Ražnatović i Vojislav Šešelj, po običaju – ne dolaze u Sarajevo, a flaširana voda je bez parazita.

Raskrinkavanje se u sedmici iza nas bavilo recikliranjem i objavljivanjem starih članaka kao novih vijesti, prenošenjem članaka iz drugih medija u lažnim medijima i mijenjanje naslova na način potpuno neutemeljen u njihovom sadržaju, lažima o parazitu uvezenim zajedno sa nepostojećom „flaširanom“ vodom u kojoj se navodno nalazi, te godinama starim fotografijama pretučene starice za koje se ispostavilo da s Bosnom i Hercegovinom nemaju ništa.

Portal “Medion” je postao prepoznatljiv po prenošenju starih članaka i izmišljanju tvrdnji u naslovima pa je tako i ovog puta reciklirao stare vijesti o Ceci i Šešelju te ih predstavio kao aktuelne. Da, po ko zna koji put, ni Šešelj ni Ceca nisu najavili dolazak u Sarajevo pročitajte ovdje.

“Raskrinkavanje” se i ove sedmice bavilo portalom „Poskok“, koji je za samo sedam dan prešao put od „aktivističkih intervencija“ u činjenice do proizvodnje lažnih vijesti. Cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Priča koja se vrti po portalima da „neimenovana“ flaširana voda sadrži opasnog parazita nije tačna. Nažalost, kao i jako mnogo vode koja se popije u BiH, i ova, lažna, vijest o parazitu u flaširanoj vodi je uvozna. Cijeli članak pročitajte ovdje.

„BH-dijaspora“ jedan je od online medija koji često praktikuje preuzimanje članaka iz drugih medija koje potom objavljuje sa naslovima neutemeljenim u sadržaju. Tako je bilo i u slučaju članka o tome da je državljanima BiH u dijaspori onemogućeno glasanje. Da dijaspora ipak može glasati, pročitajte na ovom linku.

Članci preuzeti od “Slobodne Bosne” i “Klixa”, na portalu “Medion” su dobili klikbejt naslove sa lažnim tvrdnjama. Cijelu analizu o tome kako se ovaj „medij“ polako pretvorio u platformu za dnevnu dozu lažnih naslova, pročitajte ovdje.

Pretučena starica sa fotografija koje se već dvije godine „vrte“ na brojnim mnogim anonimnim i opskurnim portalima nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Da „mistične fotografije“ ipak nisu nastale u BiH uvjerite se u članku na ovom linku.

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 02. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Francuski doktori/ce su protestovali protiv reforme penzionog sistema, a ne protiv “korona prevare”

Hiljade korisnika Facebooka je podijelilo video u čijem opisu stoji da prik...

Lažna vijest
Lažna vijest
Portal “Orginalno” nastavlja “ubijati” pjevače i pjevačice

Portal Orginalno je u maju, junu i julu nastavio objavljivati “vijesti” o t...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne, 5G mreža u Kruševcu nije ubila “mnogo vrabaca”

Na društvenoj mreži Facebook, a potom i u člancima nekoliko portala je obja...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me