Pregled sedmice: “Aktivističke intervencije”, “paraziti u vodi” i ostale manipulacije

U sedmici iza nas portal „Poskok“ je prešao put od „aktivističkih intervencija“ do lažnih vijesti, Svetlana Ražnatović i Vojislav Šešelj, po običaju – ne dolaze u Sarajevo, a flaširana voda je bez parazita.

Raskrinkavanje se u sedmici iza nas bavilo recikliranjem i objavljivanjem starih članaka kao novih vijesti, prenošenjem članaka iz drugih medija u lažnim medijima i mijenjanje naslova na način potpuno neutemeljen u njihovom sadržaju, lažima o parazitu uvezenim zajedno sa nepostojećom „flaširanom“ vodom u kojoj se navodno nalazi, te godinama starim fotografijama pretučene starice za koje se ispostavilo da s Bosnom i Hercegovinom nemaju ništa.

Portal “Medion” je postao prepoznatljiv po prenošenju starih članaka i izmišljanju tvrdnji u naslovima pa je tako i ovog puta reciklirao stare vijesti o Ceci i Šešelju te ih predstavio kao aktuelne. Da, po ko zna koji put, ni Šešelj ni Ceca nisu najavili dolazak u Sarajevo pročitajte ovdje.

“Raskrinkavanje” se i ove sedmice bavilo portalom „Poskok“, koji je za samo sedam dan prešao put od „aktivističkih intervencija“ u činjenice do proizvodnje lažnih vijesti. Cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Priča koja se vrti po portalima da „neimenovana“ flaširana voda sadrži opasnog parazita nije tačna. Nažalost, kao i jako mnogo vode koja se popije u BiH, i ova, lažna, vijest o parazitu u flaširanoj vodi je uvozna. Cijeli članak pročitajte ovdje.

„BH-dijaspora“ jedan je od online medija koji često praktikuje preuzimanje članaka iz drugih medija koje potom objavljuje sa naslovima neutemeljenim u sadržaju. Tako je bilo i u slučaju članka o tome da je državljanima BiH u dijaspori onemogućeno glasanje. Da dijaspora ipak može glasati, pročitajte na ovom linku.

Članci preuzeti od “Slobodne Bosne” i “Klixa”, na portalu “Medion” su dobili klikbejt naslove sa lažnim tvrdnjama. Cijelu analizu o tome kako se ovaj „medij“ polako pretvorio u platformu za dnevnu dozu lažnih naslova, pročitajte ovdje.

Pretučena starica sa fotografija koje se već dvije godine „vrte“ na brojnim mnogim anonimnim i opskurnim portalima nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Da „mistične fotografije“ ipak nisu nastale u BiH uvjerite se u članku na ovom linku.

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 02. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nezvanične informacije, dobro obaviješteni izvori i nevidljivi dokazi 

Špekulacije o prelasku Dragana Mektića iz stranke SDS u DF potekle su iz nezvaničnih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Ne, djevojka iz Irana nije imala 50 plastičnih operacija kako bi ličina na Angelinu Jolie

Većina članaka sadrži netačne tvrdnje koje govore da je Tabar imala 50 plastičnih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Ne, Ronaldo nije govorio o Palestini

Već godinama se u različitim medijima recikliraju članci, odnosno naslovi,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me