Pregled sedmice: “Aktivističke intervencije”, “paraziti u vodi” i ostale manipulacije

U sedmici iza nas portal „Poskok“ je prešao put od „aktivističkih intervencija“ do lažnih vijesti, Svetlana Ražnatović i Vojislav Šešelj, po običaju – ne dolaze u Sarajevo, a flaširana voda je bez parazita.

Raskrinkavanje se u sedmici iza nas bavilo recikliranjem i objavljivanjem starih članaka kao novih vijesti, prenošenjem članaka iz drugih medija u lažnim medijima i mijenjanje naslova na način potpuno neutemeljen u njihovom sadržaju, lažima o parazitu uvezenim zajedno sa nepostojećom „flaširanom“ vodom u kojoj se navodno nalazi, te godinama starim fotografijama pretučene starice za koje se ispostavilo da s Bosnom i Hercegovinom nemaju ništa.

Portal “Medion” je postao prepoznatljiv po prenošenju starih članaka i izmišljanju tvrdnji u naslovima pa je tako i ovog puta reciklirao stare vijesti o Ceci i Šešelju te ih predstavio kao aktuelne. Da, po ko zna koji put, ni Šešelj ni Ceca nisu najavili dolazak u Sarajevo pročitajte ovdje.

“Raskrinkavanje” se i ove sedmice bavilo portalom „Poskok“, koji je za samo sedam dan prešao put od „aktivističkih intervencija“ u činjenice do proizvodnje lažnih vijesti. Cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Priča koja se vrti po portalima da „neimenovana“ flaširana voda sadrži opasnog parazita nije tačna. Nažalost, kao i jako mnogo vode koja se popije u BiH, i ova, lažna, vijest o parazitu u flaširanoj vodi je uvozna. Cijeli članak pročitajte ovdje.

„BH-dijaspora“ jedan je od online medija koji često praktikuje preuzimanje članaka iz drugih medija koje potom objavljuje sa naslovima neutemeljenim u sadržaju. Tako je bilo i u slučaju članka o tome da je državljanima BiH u dijaspori onemogućeno glasanje. Da dijaspora ipak može glasati, pročitajte na ovom linku.

Članci preuzeti od “Slobodne Bosne” i “Klixa”, na portalu “Medion” su dobili klikbejt naslove sa lažnim tvrdnjama. Cijelu analizu o tome kako se ovaj „medij“ polako pretvorio u platformu za dnevnu dozu lažnih naslova, pročitajte ovdje.

Pretučena starica sa fotografija koje se već dvije godine „vrte“ na brojnim mnogim anonimnim i opskurnim portalima nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Da „mistične fotografije“ ipak nisu nastale u BiH uvjerite se u članku na ovom linku.

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 02. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Besplatne karte koje bi vas mogle skupo koštati

Pokušaj krađe podataka prerušen je u “nagradnu igru” koja obećava dvije bes...

Dezinformacija
Čitatelji prijavljuju: Dezinformacija o stanju u centru za migrante Bira

Tokom posjete privremenom prihvatnom centru za migrante i izbjeglice, novin...

Dezinformacija Pristrasno izvještavanje Demantirano
Lažna vijest
Popularni “meme” video predstavljen kao vijest

Jedan od desetine “meme” video klipova prozvanih “Dimitri saznaje...”, na a...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me