Pregled sedmice: “Avazova” linč kampanja i svakodnevne laži na anonimnim portalima

Prethodne sedmice “Avaz” je vodio kampanju diskreditacije “Raskrinkavanja”, portal “Originalno” je za 10 dana izmislio 15 saobraćajnih nesreća, Švedska nije zabranila sve vjerske škole, a Stephen Hawking nije pričao o vakcinama kako to tvrde određeni portali.

Na portalu “Cazin.net” objavljeno je “redovno godišnje istraživanje” o popularnosti stranaka iz Unsko-sanskog kantona. Analizom je utvrđeno da nije riječ o originalnom istraživanju, već o plagijatu istraživanja iz Hrvatske. Osam dana nakon što smo uputili dopis portalu "Cazin.net" dobili smo odgovor , a cijelu analizu ovog “istraživanja” pogledajte na ovom linku

Portal “Orginalno” u 10 dana objavio je 15 članaka koji govore o tome da je “poginuo popularni pjevač” ili o tome da je “ubijena najpopularnija folkerka”. Ni u jednom od takvih članaka ne nalazi se ime “popularne zvijezde”, dok ni jedan od članaka nije duži od tri rečenice. Na ovom linku pogledajte kompletnu priču o tome kako 12 anonimnih vlasnika jednog portala koji se nalaze u 3 države, zarađuje novac na osnovu svakodnevnog izmišljanja nesreća sa smrtnim ishodima.

Nije tačna tvrdnja iz naslova portala “Tribun” koja kaže da “Švedska vlada traži zabranu svih vjerskih škola, osim židovskih”. O čemu se tačno radi, čitajte u analizi na ovom linku.

Izjava Stephena Hawkinga o opasnosti od genetski modificiranih virusa predstavljena je kao upozorenje od virusa koji se koriste u vakcinama. Iako to pojedini portali tvrde, Stephen Hawking nije rekao da “veruje da vakcinacija predstavlja pretnju za postojanje čovečanstva u bliskoj budućnosti”, a cijelu analizu čitajte na ovom linku.

Nakon što se novinarka Avaza Mirela Kukan obratila UG “Zašto ne”, na ovom je portalu uslijedio svojevrsni feljton posvećen našoj platformi, koji je otpočeo člankom objavljenim 20.6.2019. u printanom izdanju, te 21.6.2019. u online izdanju “Dnevnog avaza”. Pored niza neistinitih tvrdnji i malicioznih insinuacija, tekstovi koje je “Avaz” objavio o "Raskrinkavanju" sadrže i niz uvrjedljivih kvalifikacija koje potpuno brišu granicu između izvještavanja i iznošenja ličnog mišljenja. Analizu pod naslovom “"Avazova" škola novinarstva” čitajte klikom ovdje.

Međutim, “Avaz” se nije zaustavio, te su objavljeni novi članci, a ovaj mediji je za svoju kampanju diskreditacije “Raskrinkavanja”  uspio dobiti i podršku od predstavnika/ca Vijeća za štampu u BiH i generalnih sekretara udruženja BH Novinari i Društva novinara BiH. Kao i u prethodnim člancima, Avaz je svoju tiradu o “Raskrinkavanju” nastavio u duhu pristrasnog izvještavanja, objavljivanja istih dezinformacija i lažnih vijesti, te manipulacije činjenicama, dok kompletnu analizu “"Avazova" škola novinarstva, lekcija “stručni kadar”” čitajte klikom ovdje

Upozorenje o interakciji koju imaju paradajz i krastavac, već odavno kruži internetom na raznim jezicima. Međutim, iako su neki mediji posljedice proglasili kobnim, to ipak nije istina. Kompletnu analizu o tome zašto nije tačno da kombinacija paradajza i krastavca može "otrovati cijelo tijelo", čitajte klikom na ovaj link.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 02. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jo...

Teorija zavjere Neprovjereno
Lažna vijest
Amir Zukić nije rekao da “dobro zna ko je kriv” za njegovu zabranu ulaska u SAD

Nakon što je američki državni sekretar sekretar Mike Pompeo objavio da je b...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Snimak iz Poljske ne prikazuje masovne proteste protiv obavezne vakcinacije

Početkom maja na Facebooku se pojavio snimak masovnih demonstracija u Poljs...

Lažna vijest Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me