Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Džeko, lažni profili i lažni lijek za rak

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Facebook stranice medija često izgledaju mnogo "senzacionalnije" nego njihove zvanične stranice. No, ima i onih koje izgledaju kao da pripadaju osobama iz medija, dok zapravo predstavljaju čistu krađu identiteta.

Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka povlači se po domaćim portalima već godinama, uz prenošenje savjeta i recepata doktora koji ga je “patentirao”. Nijedan od takvih članaka ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je nedavno osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta. Kompletnu analizu možete pročitati na ovom linku.

Pored lažnih lijekova, ove sedmice pisali smo i o lažnoj stranici na Facebooku, koja koristi ime Senada Hadžifejzovića. Osoba koja ga vodi izazvala je buru u javnosti kada je na ovoj stranici objavila tvrdnju da je sin Milorada Dodika bio uhapšen zbog konzumiranja droge. Sve su brzo demantovali i Hadžifejzović i MUP. Cijeli članak možete pronaći ovdje.

Odnos između društvenih mreža i izvještavanja medija bio je i tema analize koja pokazuje kako korištenje “spektakularnih” naslova za privlačenje čitalaca, to jest “klikbejt” pristup promociji članaka, ima i poseban “podžanr” - prikazivanje senzacionalnijeg naslova na Facebooku, nego na samoj stranici medija. Time smo se bavili u članku koji možete pročitati ovdje.

Da primjere “clickbaita” nalazimo i u etabliranim i u anonimnim medijima, dobro pokazuje izvještavanje jednih i drugih o potpuno banalnom događaju tokom posjete Pape Franje Čileu - koji su svi tretirali sa jednakom dozom senzacionalizma u svojim naslovima. Članak o tome pročitajte ovdje.

Opasniji primjeri iste taktike za privlačenje čitalaca nalazimo u ratnohuškačkim naslovima, kakav je i članak pod dramatičnim naslovom: „Dodik sprema prevrat u BiH, podržaće ga i Hrvati?! Ameri i Izetbegović ne mogu da ga spreče da rasturi Sarajevo!“. Analizu istog možete pronaći na ovom linku.

U još jednom primjeru klikbejta i dezinformacije, bavili smo se člankom koji je u naslovu predstavio kao činjenicu zaključak baziran na nizu špekulacija o političkim “igrama” iza hapšenja i suđenja desetorici oficira i vojnika HVO-a za ratne zločine protiv zarobljenika u Orašju. Cijeli članak pročitajte ovdje.


Ove sedmice smo pisali i o par dezinformacija iz svijeta sporta. “Avaz” je, tako, izvijestio o “mogućoj pobuni u svlačionici” engleskog kluba “Chelsea”, povodom dolaska našeg reprezentativca Edina Džeke u ovaj klub. Čitanjem originalnog članka, lako se zaključuje da “pobuna u svlačionici” najavljena u naslovu uopće ne postoji. Članak možete pročitati ovdje.

Drugom sportskom pričom smo se pozabavili na osnovu upita čitatelja, kog je zanimalo da li je tačna informacija da će FK “Sarajevo” morati mijenjati ime ili platiti taksu za njegovo korištenje, uslijed izmjena zakonskih propisa. Kako se ispostavilo, nijedna od tih tvrdnji nije tačna, a više o tome možete pročitati ovdje.


Na kraju, ove sedmice smo se vratili člancima “Omiljenog portala”, koji nastavlja izmišljati saobraćajne nesreće, incidente i pogibije koje se nikada nisu dogodile. Kao kuriozitet, ovaj portal povremeno čak tvrdi da donosi ekskluzivnu vijest o smrti ili nesreći poznatih osoba čiji identitet ne otkriva “zbog porodice” ili zato što “čeka da se odštampa smrtovnica”. Analizu ovih nevjerovatnih “izvještaja” pročitajte na ovom linku.

(raskrinkavanje.ba)