Pregled sedmice: Komete, Putin i lažne vijesti

U protekloj sedmici pisali smo o anonimnim portalima koji su izmišljali izjave političara, o dezinformacijama vezanim uz Povorku ponosa i kometu koji ipak ne juri prema Zemlji. Također smo pisali kako su lokalni mediji, prenoseći informaciju novinske agencije, netačno izvijestili o rezultatima lokalnih izbora u Rusiji.

Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava Vladimira Putina, pretrpjela je gubitke na lokalnim izborima u Moskvi, ali nije izgubila većinu u gradskom parlamentu. To se, međutim, ne bi moglo zaključiti iz izvještaja objavljenih u domaćim i regionalnim medijima. Ko je bio izvor ove dezinformacije, u kojim se medijima pojavila i u kojem obliku, čitajte u analizi "Vladimir Putin nije izgubio vlast u Moskvi"

RTRS je u informativnoj emisiji manipulisao brojem učesnika prve bh. Povorke ponosa, smanjivši ga za najmanje tri puta, pritom navodeći da je riječ o procjeni MUP KS iako MUP nije davao tu informaciju. Opširnije o ovoj dezinformaciji možete čitati u analizi “RTRS i još dezinformacija o Povorci ponosa”.

Još jedna dezinformacija o Povorci ponosa došla je sa anonimnog portala na kojem postoje samo dva članka. Više o tvrdnji da je lokalni kriminalac, koji je trenutno na služenju zatvorske kazne, pretukao učesnike Povorke ponosa u Sarajevu čitajte u analizi "Mirza Hatić nije pretukao učesnike Povorke ponosa".

Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka i dalje se prenosi. Nijedan od članaka i dalje ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta. Kompletnu analizu ovih opasnih tvrdnji o sodi kao lijeku čitajte u analizi "Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta".

Svako novo nebesko tijelo koje se pojavi u Sunčevom sistemu obraduje astronome, a medije inspiriše za kreiranje senzacionalističkih naslova. Tako je bilo i sa kometom Borisov koja će proći ekliptičnom ravni između Marsa i Jupitera 26. oktobra. Neki mediji su kometu predstavili kao "nešto što je stiglo iz dubokog svemira", što "juri prema zemlji" i za šta "naučnici ne znaju šta je". Više čitajte u analizi “Ne juri prema Zemlji i svi znaju šta je - kometa

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 televizija, te pritom izmislio izjavu Bakira Izetbegovića o tome da “obećava milion radnih mjesta za 6 mjeseci”. Opčirnije o tome čitajte u analizi "Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”.

Portal “Zabavne informacije” redovno u naslovima članaka koje prenosi iz drugih medija - u potpunosti izmišlja izjave. Na taj način vlasnik portala ostvaruje zaradu na osnovu članaka koje je neko drugi napisao, a očito da ime Milorada Dodika donosi čitanost obzirom na učestalost pojavljivanja u naslovima. Koje su izmišljene izjave ovaj put pripisane Dodikučitajte u analizi "“Zabavne informacije” i ozbiljne teme"

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 22. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Lažna vijest
Jane Goodall nije rekla da je smanjenje svjetske populacije za 90% rješenje naših problema

Izjava jedne od najpoznatijih stručnjakinja za čimpanze se na društvenim mr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me