Pregled sedmice: Komete, Putin i lažne vijesti

U protekloj sedmici pisali smo o anonimnim portalima koji su izmišljali izjave političara, o dezinformacijama vezanim uz Povorku ponosa i kometu koji ipak ne juri prema Zemlji. Također smo pisali kako su lokalni mediji, prenoseći informaciju novinske agencije, netačno izvijestili o rezultatima lokalnih izbora u Rusiji.

Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava Vladimira Putina, pretrpjela je gubitke na lokalnim izborima u Moskvi, ali nije izgubila većinu u gradskom parlamentu. To se, međutim, ne bi moglo zaključiti iz izvještaja objavljenih u domaćim i regionalnim medijima. Ko je bio izvor ove dezinformacije, u kojim se medijima pojavila i u kojem obliku, čitajte u analizi "Vladimir Putin nije izgubio vlast u Moskvi"

RTRS je u informativnoj emisiji manipulisao brojem učesnika prve bh. Povorke ponosa, smanjivši ga za najmanje tri puta, pritom navodeći da je riječ o procjeni MUP KS iako MUP nije davao tu informaciju. Opširnije o ovoj dezinformaciji možete čitati u analizi “RTRS i još dezinformacija o Povorci ponosa”.

Još jedna dezinformacija o Povorci ponosa došla je sa anonimnog portala na kojem postoje samo dva članka. Više o tvrdnji da je lokalni kriminalac, koji je trenutno na služenju zatvorske kazne, pretukao učesnike Povorke ponosa u Sarajevu čitajte u analizi "Mirza Hatić nije pretukao učesnike Povorke ponosa".

Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka i dalje se prenosi. Nijedan od članaka i dalje ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je osuđen na 5,5 godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta. Kompletnu analizu ovih opasnih tvrdnji o sodi kao lijeku čitajte u analizi "Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta".

Svako novo nebesko tijelo koje se pojavi u Sunčevom sistemu obraduje astronome, a medije inspiriše za kreiranje senzacionalističkih naslova. Tako je bilo i sa kometom Borisov koja će proći ekliptičnom ravni između Marsa i Jupitera 26. oktobra. Neki mediji su kometu predstavili kao "nešto što je stiglo iz dubokog svemira", što "juri prema zemlji" i za šta "naučnici ne znaju šta je". Više čitajte u analizi “Ne juri prema Zemlji i svi znaju šta je - kometa

Portal “Slavorum” prenio je izvještaj sa Kongresa SDA koji je objavila N1 televizija, te pritom izmislio izjavu Bakira Izetbegovića o tome da “obećava milion radnih mjesta za 6 mjeseci”. Opčirnije o tome čitajte u analizi "Izetbegović nije obećao “milion radnih mjesta”.

Portal “Zabavne informacije” redovno u naslovima članaka koje prenosi iz drugih medija - u potpunosti izmišlja izjave. Na taj način vlasnik portala ostvaruje zaradu na osnovu članaka koje je neko drugi napisao, a očito da ime Milorada Dodika donosi čitanost obzirom na učestalost pojavljivanja u naslovima. Koje su izmišljene izjave ovaj put pripisane Dodikučitajte u analizi "“Zabavne informacije” i ozbiljne teme"

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 22. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dokument o pristanku na vanrednu vakcinaciju predstavljen kao Pfizerova “zvanična objava”

Zavjerolog Saša Borojević objavio je na Facebooku fotografiju dokumenta za...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka
Lažna vijest
Fotografija istrage protiv republikanskih političara iskorištena za lažnu vijest o izbornoj krađi u Americi

Na Facebook profilu Nikole Sandulovića, osnivača Republikanske stranke u Sr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me