Pregled sedmice: Lažni mediji i lažne vijesti

Protekle sedmice pisali smo o navodnoj gradnji NATO baze u Crnoj Gori, o “vanzemaljskom licu” na Antarktiku, nepostojećoj “direktivi o rješavanju kosovskog pitanja do 2020” i o lažnim vijestima sa lažnog “Dnevnog Avaza”. Pored toga analizirali smo “plan za demontiranje porodice” te tvrdnje koje su se pojavljivale u medijima uoči prve povorke ponosa u BiH.

Iako ne postoji nikakva najava o gradnji vojnih NATO baza u Crnoj Gori, što je samo Ministarstvo odbrane Crne Gore u više navrata podcrtalo, portal ruske državne agencije “Sputnik” na srpskom jeziku, objavio je članak koji govori upravo o navodnoj izgradnji NATO kasarne u Crnoj Gori. Više o ovoj temi čitajte u analizi “Gradi li NATO vojne baze u Crnoj Gori?

U fotografiji leda sa Antarktika teoretičari zavjera o vanzemaljcima vidjeli su “lice vanzemaljskog porijekla”. “Sputnjik” je preuzeo teoriju o vanzemaljcu sa Instagrama i objavio je kao članak na svom portalu. Opširnije čitajte u analizi “Prirodna pojava kao povod za teoriju zavjere”.

Na osnovu izjava bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije Srbije, “Informer” je ponovo pokrenuo već demantovanu priču o tome da Trump prije kraja 2020. “rješava Kosovo”. Više o “rješenju za Kosovo” čitajte u analizi “Trump nije izdao “direktivu o rješavanju kosovskog pitanja do 2020”.

Lični stav rusko-američke novinarke, autorice i LGBT aktivistice Mashe Gessen o braku, godinama se prenosi po desničarskim medijima koji ga predstavljaju kao “razotkrivanje LGBT agende razaranja porodice”. Kako se od izjave jedne osobe došlo do razotkrivanja LGBT agende, čitajte u analizi “Ne postoji ‘plan za demontiranje porodice’

Anonimni portal “Dnevni-avaz.xyz”, koji za sebe kaže da “uvijek nastoje tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života”, objavio je tri članka koji su ocijenjeni kao lažne vijesti. Opširnije čitajte u analizi “Lažni Avaz i lažne izjave

“Raskrinkavanje” je u julu pisalo o medijskim informacijama da Dragan Mektić prelazi iz SDS u Demokratsku frontu što je demantovao i sam Mektić. U septembru je portal “Infosrpska” objavio slične tvrdnje kojim smo se bavili u analizi “Dragan Mektić ne prelazi u Demokratsku frontu: Dio drugi”.

“Raskrinkavanje” uskoro pokreće novu rubriku koja će se fokusirati na medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama. U prvoj analizi bavili smo se nizom tvrdnji koje su se u javnom prostoru pojavile otkako je najavljena prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa. Opširnije čitajte u analizi “Činjenice o bh. Povorci ponosa”.

Analiza
Činjenice o bh. Povorci ponosa 

Raskrinkavanje uskoro pokreće novu rubriku koja će se fokusirati na medijsk...

Preko margine 04.09.2019

Špekulacije o tome da Angelina Jolie kreće u utrku za predsjednicu SAD-a, od “Breitbarta” je preuzeo “Sputnik” (izdanje na engleskom jeziku), od njega B92, a zatim i brojni regionalni mediji. O tome na čemu su se zasnivali takvi zaključci - čitajte u analizi "Angelina Jolie ne “izlazi na crtu Trampu”".

Tagovano:   LGBT
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 09. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Da ponovimo: Medicinske maske vas ne mogu “otrovati ugljen dioksidom”

“Eksperiment” s CO2 mjeračem u viralnom videu navodno dokazuje kako je noš...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Niti fluor u vodi “zaglupljuje”, niti plombe sadrže olovo

U drugom dijelu analize članka sa portala Sott bavimo se tvrdnjama da o flu...

Lažna vijest Pseudonauka Teorija zavjere
Klikbejt
Klikbejt o smrti Fredericka Nathaniela Hibberta

Smrt Fredericka Nathaniel Hibberta je pojedinim portalima poslužila da prik...

Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me