Pregled sedmice: Nije Hooters, nego dezinformacija

Ove sedmice pisali smo o lažnom Hootersu, ličnoj istoriji Alije Izetbegovića, klikbejtu na političke, ali i nepolitičke teme, petogodišnjoj trudnici, Džekinom novom automobilu i izmišljenoj bebi u kontejneru u Tuzli. Od laži preko dezinformacije, donosimo pregled sedmice iza nas u svijetu lažnih medija.

“Hooters” je lanac restorana koji potiče sa Floride, koji se pročuo po tome što u njima hranu poslužuju isključivo djevojke u šortsevima i uskim majicama sa dubokim dekolteima ("hooters" je žargonski termin za ženske grudi). Televizija “N1” izvjestila je o otvaranju „Hoottersa“ u svom programu, ali je propustila da obavijesti javnost da lokal koji je otvoren u Sarajevu nije originalni “Hooters”, što se vidi već iz samog naziva, koji sadrži jedno slovo viška. Cijelu analizu možete naći na ovom linku.

Na žalost svih onih koji su se ponadali da bi se X-Men scenario mogao desiti u stvarnosti, vijest da astronaut Scott Kelly nakon godinu dana svemiru više nema istu DNK kao njegov jednojajčani brat blizanac, nije tačna. Sve o tome kako su blizanci su, ipak, blizanci i nakon 340 dana u svemiru možete pročitati ovdje.

Na osnovu prijave čitatelja/ice analizirali smo članak obavljen na portalu “Radio Sarajeva” koji govori o “prvoj ženi u hidžabu koja se bori za titulu Miss Engleske”. Pored toga, ocijenili smo i jedan klikbejt objavljen na web izdanju “Oslobođenja” a koji govori o Emini Jahović. O klikbejtu o jastucima Emine Jahović i Voguea do Miss Engleske čitajte ovdje.

Također na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak koji je prošlogodišnju izjavu Aleksandra Vučića prikazao kao “današnju” i to sa potpuno neopravdanim naslovom. Ispostavilo se da ni ove ni prošle godine naslov o Dodiku i Vučiću nije imao veze sa tekstom, kao što možete pročitati na ovom linku.

Na osnovu prijave čitalaca, ocijenli smo jedan od najistrajnijih navoda u javnosti Bosne i Hercegovine za koji nikad nije ponuđen nikakav dokaz, tvrdnju da je Alija Izetbegović bio pripadnik 13. SS divizije „Handžar“. Nedavno ju je ponovo objavio niz portala, uz tvrdnju da se dokaz nalazi na priloženim fotografijama. Kako izgleda kada kad sto puta ponovljena laž ostane – laž možete pročitati u analizi na ovom linku.

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članke koji su prenijeli informaciju da je Edin Džeko, nakon što je izabran za igrača mjeseca, od fudbalskog kluba “Roma” dobio na poklon novi automobil. I kao što obično biva sa dezinformacijama, utvrdili smo da Džeko jeste dobio auto, ali samo na mjesec dana. Cijelu analizu možete pronaći ovdje.

Čitateljka nam je prijavila fotografiju koja se pojavila na privatnom Facebook profilu i koja kruži ovom društvenom mrežom, uz tvrdnju da ista prikazuje pretučenu bebu pronađenu u kontejneru. Na fotografiji je zapravo beba po imenu Jacob iz Oregona, a ista datira iz 2016. godine. Kako je Jacob iz Oregona predstavljen kao pretučena beba pronađena u kontejneru u Tuzli pročitajte u analizi na ovom linku.

Među brojnim prijavama koje svakodnevno dobijamo od čitalaca i čitateljki, jedna nas je natjerala da razmislimo o uvođenju nove ocjene, koja bi se mogla zvati “bezinformacija”. Analizu članka “TV Bijeljine” i huškačke vijest doslovno ni o čemu možete pročitati ovdje.

Mediji su skloni da teme vezane za sigurnost prehrambenih proizvoda predstavljaju na senzacionalistički način, pri čemu se često udaljavaju od naučnih dokaza, bilo iz nerazumijevanja, bilo iz potrage za ekskluzivnom viješću. Istine i zablude o E407 možete pročitati ovdje.

 

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 14. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me