Pregled sedmice: Priče o izmišljenom medvjedu i šutnja o stvarnom seksualnom uznemiravanju

Prethodnu sedmicu obilježila je medijska autocenzura o seksualnom uznemiravanju. Lažna vijest o medvjedu na Grmeču se i nakon raskrinkavanja iste nastavila širiti brzinom, a "Google" je Dan nezavisnosti ipak "čestitao" samo građanima/kama BiH.

Mediji u BiH su prošle godine naširoko pisali o globalnom #MeToo pokretu protiv seksualnog zlostavljanja. O domaćoj inačici istog, koja polako dobija svoje obrise na društvenim mrežama, još uvijek ne govore ništa. Stoga se Raskrinkavanje ove sedmice bavilo zaglušujućom tišinom medija o slučaju seksualnog uznemiravanja, koji je na društvenim mrežama, pak, izazvao vrlo glasne reakcije. O tome da li se okretanje glave od seksualnog uznemiravanja u koje su uključene javne ličnosti dešava zbog autocenzure ili prihvatanja istog kao "normalnog", razgovarali smo i sa jednom od rijetkih novinarki koja na njega jeste reagovala. Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

Čitatelj nam je prijavio članak sa naslovom koji govori da “kada ovo pročitate nikada više nećete piti aspirin”. U članku se, kako naslov i najavljuje, govori o pozitivnim i negativnim efektima ovog medikamenta, a isti smo ocijenili kao klikbejt. Cijelu analizu možete pročitati ovdje

Na osnovu upita čitatelja, „Raskrinkavanje“ je analiziralo nekoliko naslova koji govore o različitim događajima bez preciziranja gdje su se isti odigrali. U teoriji novinarstva kaže se da svaki članak treba odgovoriti na pitanja: ko, šta, gdje, kada i zašto. Bosanskohercegovački mediji pokazuju sve veću sklonost da preskoče jedno od tih pitanja – “gdje?” - naročito u naslovima koje prikazuju na svojim Facebook stranicama. Sve o tome možete naći u analizi na ovom linku.

Od odluke suda u Njemačkoj da gradovi mogu zabraniti vožnju starim dizel vozilima koja ne ispunjavaju ekološku normu, neki mediji napravili su vijest da su Nijemci zabranili dizel motore. „Raskrinkavanje“ je utvrdilo da su jedino novinski naslovi bili – dizelaški. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Čitatelj "Raskrinkavanja" poslao nam je link na članak u kojem se tvrdi da je napravljena fotografija medvjeda koji luta po planinskoj cesti na Grmeču. Utvrdili smo da je fotografija zapravo nastala u februaru 2017. godine u Poljskoj i da nije bilo nikakvog susreta sa medvjedom koji je "zabilježio čitatelj Nezavisnih novina". Iako su same "Nezavisne" obrisale vijest ubrzo nakon objave, a Raskrinkavanje je mnogobrojnim medijima poslalo informaciju da se radi o lažnoj vijesti, od tada smo zabilježili preko 30 novih prenošenja iste. Cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo članak koji u naslovu najavljuje da otkriva motive nedavnog ubistva na tuzlanskoj pijaci. Utvrdili smo da se u naslovu nalazi navod koji nije potkrijepljen u tekstu i da je riječ o klikbejtu. Cijelu analizu možete naći ovdje.


Naposljetku, na zahtjev čitatelja analizirali smo i članak koji govori da je Googlovu "čestitku" povodom Dana nezavisnosti BiH vidio cijeli svijet, iako se “Google doodle” zapravo mogao vidjeti samo ako se “Google”-u pristupi iz Bosne i Hercegovine. Nakon što smo ih kontaktirali "Slobodna Bosna" je ispravila netačne navode u tekstu, a sve o tome možete pročitati ovdje.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 04. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me