Pregled sedmice: Ronaldovo tjeme i “okupirana Skenderija”

U protekloj sedmici ponovo smo se susreli sa recikliranjem starih “klikbejtova” i medijskim sijanjem straha u javnosti - kako o “o lažnoj hrani iz Kine”, tako i o policijskoj vježbi u Sarajevu.

Raskrinkavnje se u nekoliko navrata već bavilo reciklažom starih članaka koje lažni mediji prestavljaju kao aktuelne. Također, više puta smo nailazili na objave koje neopravdano proglašavaju uzbune, pobune, razbješnjele reakcije ove ili one javnosti. Portali „Svoj ti poso“ i „Globalno“ reciklirali su nekoliko godina star intervju bosanskohercegovačke nogometne legende Ivice Osima koji spada u obje kategorije. Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

Na osnovu upita čitatelja smo analizirali članak koji je naslovom najavio da otkriva “kada će biti srušena zgrada na Grbavici koja koči gradnju Južne longitudinale”. Zaključili smo da odgovor na to pitanje još uvijek niko ne zna. Cijelu analizu možete naći na ovom linku.

U našim analizama smo već pisali o raznim kvazimedicinskim savjetima i lažnim upozorenjima. Ovaj put analizirali smo članak koji tvrdi da je čips bezmalo smrtonosna namirnica. Cijelu analizu, sa odgovorom Agencije za sigurnost hrane, možete naći ovdje.

Na desetine portala tvrdi i da se kod nas mogu kupiti “lažna jaja”, “plastični pirinač”, “orasi punjeni cementom” i slične nebuloze. Ovakva lažna upozorenja došla su do desetina hiljada građana/ki, iako se ništa od navedenog nikada nije pojavilo na domaćem tržištu. Čemu zapravo služe izmišljene "liste lažnih namirnica" pročitajte ovdje.

Analizirali smo i "Avazov" članak koji govori da je "policija okupirala Skenderiju" i da "niko ne zna šta se dešava". Analizom smo utvrdili da je ovaj članak prenio i lažnu vijest o izjavama glasnogovornika policijskih agencija. Koga nije prepala policija na ulici, uradio je to Avaz na internetu, a cijelu analizu ovog izvještavanja možete pročitati na  linku.

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo i nekoliko članaka koji govore da je Cristiano Ronaldo prešao na islam. Analizom smo utvrdili da su izvor cijele priče mutne fotografije i navodne Ronaldove izjave, koje već deceniju kruže internetom kroz skoro sve kontinente, bez ikakvih potvrda. Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

 

Dvije čitateljke su nam proslijedile članke koji tvrde da se u sarajevskim džamijama održala “molitva za vojnu akciju Turske u Siriji”, obje uz link koji vodi na stranicu Islamske zajednice. Na njoj je bila ponuđena znatno drugačija interpretacija događaja. Zaključili smo da je neistinita izjava turskog atašea započela priču o "dovi za podršku turskoj vojsci" a cijelu analizu možete naći na ovom linku.

Konačno, ove sedmice smo se pozabavili i potpuno izmišljenom, te krajnje huškački predstavljenom pričom o “prekopavanju srpskih grobova u Sarajevu”, koju je u septembru prošle godine pokrenula RTRS, preuzeo “Glas Srpske” i “Tanjug”, a zatim se proširila na mnogim drugim portalima. Analizu i demant pogrebnog preduzeća “Pokop” možete pročitati na ovom linku.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 10. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Korištenje anonimnih izvora: slučaj Boriša Falatar i Dom naroda

Korištenje anonimnih izvora je legitimna novinarska praksa. Međutim, da bi...

Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Novalić nije rekao da bi "Gačiča udavio golim rukama"

Osim dezinformacije o visini nagrade za informaciju gdje se nalazi Edin Gačić,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Poznato zeničko prezime McGregor

Nakon Nikole Tesle i Conor McGregor je “postao Bosanac”.

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com