Raskrinkavanje.ba

Pseudonaučni savjeti za liječenje gljivične infekcije

Godinama se dijele “savjeti” Branimira Nestorovića za prirodne metode liječenja infekcija kandidom. Pojedini portali ovim “savjetima” pridodali su i netačne tvrdnje o tome šta je zapravo kandida.

Foto: Freepik.com

Na Portalu-Novosti 13. jula 2022. godine objavljen je članak o savjetima Branimira Nestorovića za liječenje različitih bolesti. Članak je naslovljen:

Nestorović progovorio o bakteriji koja izaziva RAK: Uz ova 2 sastojka nestaje za 6 nedelja

U članku se navodi da namirnice poput bijelog luka, origana i tamjana imaju ljekovita svojstva protiv različitih infekcija. 

– Ulje od divljeg origana sadrži supstance koje su izuzetno antibakterijske. Kod pacijenata koji imaju problema sa upalom pluća, zvanično odobrena dopunska terapija je origano. Takođe ima odlićno dejstvo protiv kandide u crevima, jer se zloupotrebljavaju antibioticima sa timijan i origano 6 nedelja, kandida ne može da preživi. Kandida kad se namnoži može da napravi karcinom, istiće Nestorović. 

Članak je do vremena pisanja ove analize ostvario više od 10.700 interakcija na društvenoj mreži Facebook, pokazuje CrowdTangle, alat kompanije Meta. Posljednji put podijeljen je na Facebooku 13. januara 2023. godine.

Članke identičnog sadržaja, uključujući i sve slovne i druge greške, objavilo je još 11 portala. Jedina razlika u sadržajima objavljenim na ovim portalima u pojedinim slučajevima jesu naslovi. Najraniju objavu istog sadržaja, uz drugačiji naslov, pronašli smo na portalu Republika, gdje je takav članak objavljen 8. marta 2021. godine. Članak portala Alo, objavljen istog dana, prvi je u čijem se naslovu navodi da je Nestorović govorio o “bakteriji koja izaziva rak”. 

Šta su činjenice?

Branimir Nestorović je pulmolog iz Srbije o čijim je dezinformacijama Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). Citati koji se Nestoroviću pripisuju u navedenim člancima napisani su s velikim brojem slovnih i drugih grešaka u rečenicama. 

Pretragom interneta nismo uspjeli pronaći snimak u kom Nestorović izgovara navedene rečenice. Ipak, na YouTube kanalu linkTV – internet televizija 12. decembra 2019. godine objavljen je snimak emisije “Zdravo sa profesorom Nestorovićem”, u kom on govori o različitim metodama liječenja infekcija. U snimku u trajanju od 7:24 minuta Nestorović navodi da kandida može da uzrokuje ozbiljne bolesti, među kojima je i rak. Za liječenje kandide u crijevima Nestorović navodi da je izuzetno lako i da može da se “vrši određenim biljkama” te da gotovo ne postoji začinsko bilje koje ne liječi kandidijazu. 

“Timijan je najstariji i jedan od najefikasnijih lekova za kandidu koji imamo”, navodi Nestorović. Ističe i da je kombinacija origana i timijana “izvanredna kombinacija za lečenje kandidijaze”, što se, u nešto drugačijem obliku, navodi i u pomenutim člancima. 

Dakle, u ovom snimku Nestorović zaista navodi neke tvrdnje iz pomenutih članaka, ali ne sve i ne u istoj formi u kojoj su one prenesene. Da li je Nestorović izgovorio riječi koje su mu pripisane u ovim člancima nismo uspjeli pouzdano utvrditi. 

Šta je kandida i da li izaziva rak?

Kandida je vrsta gljivice koja postoji u ljudskoj koži i tijelu, recimo u ustima, grlu i crijevima, i u normalnim okolnostima nije opasna. Ipak, ova gljivica može izazvati infekcije ako nekontrolisano raste ili ako uđe duboko u tijelo, navodi se na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC). 

O tvrdnji da rak nastaje infekcijom ovom gljivicom Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz decembra 2022, koju možete pročitati ovdje. Kako se u ovoj analizi objašnjava, stvarni uzroci raka nisu poznati, ali postoje određeni faktori rizika, navodi časopis koji se bavi medicinskim temama Healthline. Gljivice se, ipak, ne navode kao jedan od njih. 

Članak koji je pod naslovom “Napredak istraživanja u interakciji između kandide albicans i karcinoma” objavljen 28.9.2022. u naučnom časopisu Frontiers navodi da postoje istraživanja čiji rezultati jesu pokazali da pojedinci/ke kompromitovanog imuniteta, kao što su oboljeli/e od raka, mogu biti skloniji/e infekciji gljivicom kandida. Istovremeno, navodi se u studiji, infekcija ovom gljivicom “povećava rizik od razvoja raka i pogoršava progresiju raka”. Međutim, kako se objašnjava, većina istraživanja povezanosti kandide i raka epidemiološka su ili je riječ o deskriptivnim studijama. To znači da je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo da li su i u kojoj mjeri oni povezani. U svakom slučaju, na osnovu trenutno dostupnih naučnih dokaza ne može se pouzdano tvrditi da kandida izaziva rak. 

Dodatno, tvrdnja iz naslova pojedinih članaka da je Nestorović “progovorio o bakteriji koja izaziva rak” nije tačna. U članku se govori o kandidi, a ona, kako je objašnjeno, nije bakterija, već gljivica. 

Da li se infekcija kandidom liječi tamjanom i origanom?

Kandida prirodno postoji u određenim dijelovima ljudskog tijela. Tek njeno povećano prisustvo može izazvati gljivičnu infekciju kandidijazu. Ova infekcija može se pojaviti u različitim dijelovima tijela, poput grla ili vagine. 

Iako nevješto napisano, jasno je da se u pomenutim člancima tvrdi da nakon šest sedmica korištenja tamjana i origana “kandida ne može da preživi”. I dok ove namirnice mogu imati određenog učinka u tretmanu infekcije ovom gljivicom, one nisu lijek protiv nje. 

Tretman kandidijaze zavisi od toga gdje se infekcija razvila, kao i koji je stepen njene ozbiljnosti. Ipak, ova infekcija tretira se lijekovima, a ne začinskim biljem. Naime, kako se na stranici CDC-a navodi, kandidijaza se tretira antimikoticima. Isto se navodi i na stranicama drugih medicinskih institucija (1, 2, 3).

Postoje određene studije koje su pokazale da posebna vrsta ulja origana može imati uticaj na rast kandide u organizmu. Isto je i sa tamjanom – postoje studije koje su utvrdile da esencijalno ulje ove biljke može imati određenog efekta na ćelije nekih vrsta kandide. Ipak, ovakvi podaci ne mogu se smatrati dokazima da ulja ovih biljaka liječe kandidijazu. Kombinacija ovih biljaka nije naučno ispitivana u svrhe liječenja infekcije gljivicom kandida. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Nestorović govorio o “bakteriji koja izaziva rak”, prvi put objavljenu u naslovu portala Alo, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Tvrdnju da kandida izaziva rak, prvi put objavljenu u snimku na YouTube kanalu linkTV – internet televizija, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji da se infekcija kandidom liječi origanom i tamjanom, prvi put objavljenoj na pomenutom snimku. Druge objave ovih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da origano i tamjan liječe infekciju kandidom ocjenjujemo i kao pseudonauku

Napomena: 

23.1.2023: Portali Alo i Espreso su ispravili netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

24.1.2023: Portal-Novosti je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

17.2.2023: Portal Republika je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 13.07.2022

Portal novosti: Nestorović progovorio o bakteriji koja izaziva RAK: Uz ova 2 sastojka nestaje za 6 nedelja

Branimir Nestorović objasnio kako napraviti kombinaciju začina koje svakodnevno koristimo da bi lečili konkretnu bolest.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.03.2022

Objektiv.rs: Nestorović progovorio o bakteriji koja izaziva RAK: Uz ova 2 sastojka nestaje za 6 nedelja

Branimir Nestorović objasnio kako napraviti kombinaciju začina koje svakodnevno koristimo da bi lečili konkretnu bolest

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.07.2021

Alo: DOKTOR NESTOROVIĆ OTKRIO: Ova bakterija izaziva rak, a sa 2 sastojka iz kuhinje, možete je se rešiti za 6 nedelja

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to nije tačno

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 16.07.2021

Novi: DOKTOR NESTOROVIĆ OTKRIO: Ova bakterija izaziva rak, a sa 2 sastojka iz kuhinje, možete je se riješiti za 6 nedjelja

Većina ljekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će spriječiti komplikacije. E to nije tačno

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.03.2022

Aktuelne teme u svetu: Nestorović progovorio o bakteriji koja izaziva RAK: Uz ova 2 sastojka nestaje za 6 nedelja

Branimir Nestorović objasnio kako napraviti kombinaciju začina koje svakodnevno koristimo da bi lečili konkretnu bolest.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.07.2021

BalkanPress: DR NESTOROVIĆ OTKRIVA: Ova bakterija uzrokuje rak, a sa dva sastojka iz kuhinje, možete je se rešiti za 6 nedelja

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to nije tačno.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.03.2021

Alo: DR NESTOROVIĆ: Ova bakterija izaziva rak, sa ova 2 sastojka, možemo je se rešiti za 6 nedelja

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to nije tačno

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.03.2021

Republika.rs: KOMBINACIJA KUHINJSKIH ZAČINA LEČI MNOGE BOLESTI! Doktor Nestorović tvrdi da se zahvaljujući njima možemo rešiti većine modernih boljki!

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to nije tačno, kaže doktor Branimir Nestorović.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 08.03.2021

Pravda: ДР НЕСТОРОВИЋ УПОЗОРАВА: Ова бактерија изазива рак! Са ова 2 састојка, можемо је се решити за 6 недеља!

Свако од нас у својој кухињи има ове четири ствари чија примена покрива већину болести данашњице, каже проф. др Бранимир Несторовић. Он је објаснио ка...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.09.2021

Novi: DOKTOR NESTOROVIĆ TVRDI: Ova bakterija izaziva rak, a sa 2 sastojka iz kuhinje, možete je se riješiti za 6 sedmica

Svako od nas u svojoj kuhinji ima ove četiri stvari čija primjena pokriva većinu bolesti današnjice, kaže prof. dr Branimir Nestorović. On je objasnio...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.03.2021

Espreso.co.rs: DOKTOR NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA JAVNOST: Ovoga puta govori o izlečenju bolesti bez lekova

Branimir Nestorović objasnio kako napraviti kombinaciju začina koje svakodnevno koristimo da bi lečili konkretnu bolest

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 09.03.2021

Intermagazin: ДР НЕСТОРОВИЋ УПОЗОРАВА: Ова бактерија изазива рак! Са ова 2 састојка, можемо је се решити за 6 недеља!

Свако од нас у својој кухињи има ове четири ствари чија примена покрива већину болести данашњице, каже проф. др Бранимир Несторовић. Он је објаснио ка...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti