Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavljena na jednom portalu, zapravo je pregled sporadičnih sličnosti između događaja iz ove serije i stvarnosti.

Foto: Social is Better, Flickr 

Na portalu Borba 5.8.2023. objavljen je članak u kojem su nabrojani mnogi slučajevi kada su tvorci animirane serije “Simpsoni” navodno predvidjeli budućnost.

Šta su sve predvidjeli Simpsonovi?

Autore američke animirane serije Simpsonovi ponekad nazivaju prorocima. Za skoro 34 godine filmskog života porodice animacija, u svetu se dogodilo mnogo stvari koje su scenaristi smatrali malo verovatnim i apsurdnim a samim time i smešnim. O fantazijama koje su postale stvarnost i šta plaši ljubitelje projekta, u materijalu RIA Novosti. 

Članak Borbe prevod je teksta na ruskom jeziku, objavljenog 5.8.2023. godine na portalu RIA Novosti. 

Facebook stranica Radio Abedabe je 13.8.2023. objavila video s kadrovima iz “Simpsona” preko kojih narator čita članak Borbe, s opisom: “Simpsonovi: Kako su autori serije predvideli budućnost”. Video je u vrijeme pisanja analize imao više od 1.200 pregleda. 

Ronilica “Titan”

Među “predviđanjima” iz “Simpsona”, u članku Borbe navodi se nestanak ronilice “Titan” iz juna ove godine. 

Tragedija u potrazi za blagom

Postoji epizoda u Simpsonovima koja podsjeća na ronilački izlet na Titanik, koji se završio tragedijom u junu ove godine.

U epizodi iz 2006. „Homerov pravi otac“, Homer Simpson i Mejson Ferbanks, koje junak uzima za svog biološkog roditelja, spuštaju se na dno okeana u potrazi za blagom u pojedinačnim podmornicama. Homerov aparat se zaglavio u koralima, nivo kiseonika mu brzo opada. Lik se tada budi u bolničkoj sobi.

Ovi navodi odnose se na 10. epizodu 17. sezone serije, koja se zove “Homer's Paternity Coot” i koja je emitovana u januaru 2006. godine. U ovoj epizodi Homer Simpson odlazi pod vodu s likom za kojeg vjeruje da mu je otac, kako bi pronašli blago s potonulog broda. Homer pod vodom ostaje bez kiseonika, a onda se budi u bolnici nakon nekoliko dana. Netačne tvrdnje o predviđanju nestanka ronilice “Titan” već smo analizirali 30.6.2023. godine. 

I dok doza sličnosti doista postoji – u “Titanu” su se zaista nalazili otac i sin te se tokom potrage za podmornicom spekulisalo o tome da li će posada, ukoliko je živa, ostati bez kiseonika, sličnosti tu ipak prestaju. Likovi u seriji “Simpson” bili su u odvojenim podmornicama, dok je u “Titanu” pet članova posade bilo u jednoj. Svi likovi iz serije su preživjeli, dok to sa “Titanom”, nažalost, nije slučaj. 

Cilj putovanja također je različit - dok su u “Simpsonima” putovali u potrazi za blagom, posada “Titana” željela je da posjeti poznati potonuli brod “Titanic”.

 Donald Trump kao predsjednik

“Simpsoni” su navodno predvidjeli i predsjedništvo Donalda Trumpa, kao i njegovo hapšenje. 

Tramp: Predsjedništvo i prijetnja hapšenjem

U jednoj od epizoda iz 2000. godine, Bart Simpson vidi budućnost: Za 30 godina njegova sestra Liza treba da postane predsjednica. Ona će morati da se bori sa budžetskim deficitom koji je ostavio njen prethodnik Donald Tramp. Tako su pisci 16 godina ranije predvidjeli dolazak biznismena u Bijelu kuću. Poštenja radi, mora se reći da se Tramp 1999. godine najavio kao potencijalni kandidat za ovu funkciju.

U epizodi iz 1994. „Lisa protiv Malibu Stejsi“, saopštenje za javnost posvećeno novoj Barbi lutki usputno se pominje predsjednikovo hapšenje.

Ljubitelji serije vidjeli su analogiju sa formalnim hapšenjem bivšeg šefa zemlje Trampa u godini premijere filma „Barbi“.

U 17. epizodi 11. sezone, “Bart to the Future”, emitovanoj 2000. godine, spominje se Donald Trump kao bivši predsjednik, 15 godina prije nego što se kandidovao. Međutim, kako je i spomenuto u tekstu, Trump je još 1999. govorio o potencijalnoj kandidaturi za izbore 2000. godine. 

Internetom su i 2015. kružile tvrdnje da su “Simpsoni” predvidjeli Trumpovu kandidaturu na potpuno isti način na koji se ona desila – njegovim famoznim silaskom s pokretnih stepenica. Taj kadar nalazi se i u videu na Facebook stranici Radio Abedabe. 

Foto: Screenshot, Raskrinkavanje

Portal za provjeru činjenica Snopes navodi da je taj kadar uzet iz kratkog videa naziva “Trampastično putovanje” (Trumpastic Voyage), koji je postavljen na YouTube stranicu Animation Domination 7.7.2015, nakon što je Trump objavio svoju kandidaturu, i može se pogledati ovdje. Ovaj kratki video napravili su tvorci “Simpsona”, ali on nije predvidio Trumpovu kandidaturu, već je video napravljen nakon što je Trump već objavio da će se kandidovati. 

Kada je riječ o navodnom predviđanju Trumpovog hapšenja, ova tvrdnja odnosi se na epizodu iz 1994. “Lisa vs. Malibu Stacy”, koja je 14. epizoda 5. sezone. Voditelj vijesti u ovoj epizodi provede veliki dio emisije govoreći o lutki Malibu Stacy, dok hapšenje predsjednika spomene samo usputno. U ovoj epizodi nema Trumpa. 

Koronavirus

U članku se navodi i primjer “predviđanja” pandemije Covid-19. 

Virus iz Azije: Pandemija 26 godina prije Kovid-a

Pisci Simpsonovih 1993. godine uključili su u epizodu epidemiju virusa donijetog iz Azije. Četvrt vijeka kasnije, gledaoci su to prepoznali kao predviđanje pandemije korona virusa.

Istina, u seriji je virus došao iz Osake u Japanu, a ne iz Vuhana u Kini.

Tvrdnje da su “Simpsoni” predvidjeli pandemiju analizirali smo u februaru 2020. godine. “Marge in Chains” je 24. epizoda 4. sezone, emitovana 6. maja 1993. godine, u kojoj virus Osaka gripe dolazi u Springfield nakon što zaraženi radnik u tvornici u Japanu kihne u kutiju sa sokovnikom koji je onda isporučen kupcu u Springfieldu. Ubrzo nakon toga, gradić zahvati epidemija gripe. 

Sličnosti između ove epizode “Simpsona” i pandemije gotovo da ne postoje. Virus SARS-CoV-2 prvi put je registrovan u gradu Wuhan, u centralnoj Kini, odakle se proširio u druge dijelove zemlje, a ubrzo su zabilježeni i prvi slučajevi u drugim zemljama. 

Rat u Siriji

Još jedno “predviđanje” u članku odnosi se na rat na Bliskom istoku i zastavu koja “liči na sirijsku”.

Sukob na Bliskom istoku: Bombe i zastava sa zvijezdama

U epizodi „Mladi talenti“ iz 2001. u muzičkom spotu Barta Simpsona, trepere bombe koje pjevači bacaju na ljude bliskoistočnog izgleda sa zastavom koja liči na sirijsku.

U seriji ima zelene, bele i crne pruge sa tri crvene zvezde u sredini, dok sirijska zastava ima crvene, bijele i crne pruge sa dvije zelene zvijezde.

Neki su odlučili da su filmski stvaraoci predvidjeli sukob u Siriji, koji je počeo deset godina kasnije.

U epizodi “New Kids on the Blecch”, koja je emitovana 25.2.2001, Bart Simpson postane dio muzičke grupe. U muzičkom spotu grupe vidi se zastava koja “liči na sirijsku”. 

Foto: Screenshot, Raskrinkavanje

Tvrdnja o “predviđanju” zapravo potječe iz priloga egipatske televizije Al-Tahrir, u kojem se navodi da zastava iz “Simpsona” prikazuje zastavu sirijske opozicije koja nije postojala 2001. godine te da je to dokaz da je konflikt u Siriji orkestriran. Iako se doista radi o zastavi sirijske opozicije, ova je zastava već postojala i bila je službena zastava Sirijske Republike, a usvojena je 1932. godine.  

Foto: Daily Dot 

Današnja sirijska zastava izgleda ovako: 

Foto: Daily Dot

Kosovo 

“Simpsoni” su navodno predvidjeli i rat na Kosovu ove jeseni.

Predviđanje za jesen: Vijesti sa Kosova

Kako je sukob između Beograda i Prištine eskalirao prošlog mjeseca, fanovi Simpsonovih prisetili su se zlokobnog predviđanja emisije.

Američka novinarka Natali Moris skrenula je pažnju na epizodu, koja je objavljena 2005. godine.

Porodica Simpson dolazi u bioskop, gdje prikazuje film „Kosovska jesen” o ratu u regionu.

Novinar se osvrnuo i na još jedan detalj: U istom bioskopu prikazuju film „Openhajmerov lift”, koji me je podsjetio na ljetos objavljenu dramu posvećenu američkom fizičaru Robertu Openhajmeru.

Raskrinkavanje je već pisalo o tome da ovo nije nikakvo predviđanje te da su autori serije govorili o relevantnim događajima u tom vremenu. 

Zbog plakata za film o Oppenheimeru, koji se vidi na snimcima, korisnici/e društvenih mreža i portali tvrdili su da je u epizodi iz 2005. godine “predviđen” rat na Kosovu ove godine. 

J. Robert Oppenheimer bio je direktor laboratorije u Los Alamosu u SAD-u u kojoj je razvijena atomska bomba. Biografski triler “Oppenheimer” reditelja Christophera Nolana najnoviji je film o ovom fizičaru, a premijerno je prikazan 2023. godine. Međutim, ovo nije jedini film koji govori o Oppenheimeru niti jedini u kojem se on pojavljuje. Oppenheimer je lik koji je do sada inspirisao mnoga djela, ili se u njima pojavljivao, poput knjiga (1, 2, 3), predstava, TV serija i filmova (1, 2, 3, 4, 5). 

Oppenheimerova biografija “Američki Prometej” (American Prometheus), po kojoj je i rađen film iz 2023, objavljena je 5.4.2005, nešto više od mjesec prije emitovanja epizode “Simpsona” o kojoj je riječ. Odmah nakon objavljivanja govorilo se da će knjiga biti adaptirana na filmskom platnu, kako se navodi u članku Los Angeles Timesa objavljenom 18.7.2023. Iako se ti planovi nisu tada materijalizirali, uvijek je postojala ideja da se od knjige napravi film.

U razdoblju od 2002. do 2006. godine objavljeno je još najmanje pet biografija Oppenheimera (1, 2, 3, 4, 5), što govori o njegovoj kulturalnoj relevantnosti u tom periodu. U 2005. godini objavljena je i opera bazirana na njegovom životu. 

Kako smo u analizi naveli, i Kosovo je bilo prisutno u medijima 2005. godine.

Kosovo je 2005. godine bilo međunarodna tema. Prije toga se, od završetka ratnih sukoba 1999. godine, opsežno raspravljalo o Kosovu. Američka organizacija Institut za mir Sjedinjenih Američkih Država je u martu 2005. tako izdala publikaciju u kojoj je navedeno da proces odlučivanja o budućem statusu Kosova treba početi u 2005. 

Incidenti i nemiri na Kosovu nisu rijetki te “predviđanja” lokalnih razmirica nisu ništa više no informisanost o globalnim događanjima. 

U članku BBC-a iz decembra 2022. navodi se da je u pet prethodnih godina Vojska Srbije sedam puta bila u stanju borbene gotovosti zbog pojačanih napetosti na Kosovu. 

U nedjelju 24.9.2023. godine na sjeveru Kosova ubijen je policajac, “u sukobu kojem su pozadina višegodišnje netrpeljivosti između Kosova i Srbije”, kako navodi Al Jazeera. Međutim, to je tek jedan od brojnih incidenata koji su se desili u proteklim godinama na Kosovu. 

Povodom smrti policajca, Radio Slobodna Evropa objavio je članak o drugim incidentima sa smrtnim ishodom na Kosovu od 2008. godine, navodeći da su “u ovom dijelu česti incidenti s poginulima i ozlijeđenima, zbog sukoba lokalnog srpskog stanovništva s kosovskim vlastima, koje tamo žele proširiti kontrolu države.”

Otkud mit da “Simpsoni” predviđaju budućnost?

Mit o proročanskim sposobnostima kreatora ove serije na internetu se širi već dugo vremena. Česte su i tvrdnje da su “Simpsoni” primjer “prediktivnog programiranja”, što je, prema naučnicima s Univerziteta u Ohiou, “teorija da vlada ili druge više sile koriste filmove ili knjige fikcije kao oruđe masovne kontrole uma da populaciju učine prjemčljivijom za planirane buduće događaje”.

Netačnim tvrdnjama o predviđanju budućnosti u “Simpsonima” Raskrinkavanje se bavilo u više analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Kako je scenarista i producent ove serije Bill Oakley objasnio za Reuters, “kada ljudi kažu da su ‘Simpsoni’ predvidjeli nešto, rekao bih da je riječ o tome da smo mi samo satirizirali stvarne životne događaje od prethodnih godina i, s obzirom na to da se historija ponavlja, samo se ČINI da smo predviđali stvari”. 

Serija “Simpsoni” ima 34 sezone i 750 epizoda te ne čudi da će neki događaji iz tako velikog broja epizoda prije ili kasnije imati određene sličnosti sa stvarnima. Ipak, neka od ovih “predviđanja” zapravo su bile fotomontaže ili manipulacije. U nekim slučajevima takva “predviđanja” bila su “dokaz” za teorije zavjere o aktuelnim dešavanjima.

Shodno svemu navedenom, tvrdnju da su “Simpsoni” predvidjeli događaje iz analiziranog članka ili da su u pitanju “fantazije” tvoraca serije koje su “postale stvarnost” ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 02. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me