Što je više kleveta i laži, Denzel nam je miliji i draži

U sedmici iza nas raskrinkali smo lažne vijesti, teorije zavjere, manipulisanje činjenicama te već ustaljeno recikliranje starih vijesti kao aktuelnih. Bosanci ipak nemaju razlog za slavlje zbog EU, Schumaherovo zdravstveno stanje nije promijenjeno, nije bilo nikakvog ubistva "holističkih doktora", a ni Denzel Washington nikada nije veličao Trumpa.

"CIK Novosti“ je u naslovu članka posvećenog novoj Strategiji proširenja EU, nagovjestio da Bosanci i Hercegovci imaju za razloga za slavlje zbog izvjesnog pristupanja članstvu EU. Raskrinkavanje je utvrdilo da je nažalost, riječ je samo o klikbejtu. O tome zašto za BiH nema ni članstva, ni razloga za slavlje čitajte na ovom linku.

Raskrinkavanje se protekle sedmice bavilo i člankom portala “Republika” koji je u kratkom i konfuznom tekstu, vrlo neopterećenom činjenicama, „razotkrio“ još jednu u nizu “američkih zavjera protiv Srba”. Cijelu analizu članka u kojem ima svega pomalo, a činjenica nimalo možete naći ovdje.

Raskrinkavanje je analiziralo i navode objavljene u više medija da su vlasti Sjedinjenih američkih država izdale upozorenje za putovanja na Kosovo samo dva dana prije ubistva Olivera Ivanovića. Ispostavile se da je riječ o manipulisanju činjenicama i lažnoj interpretaciji stvarnog upozorenja. Cijelu analizu možete pročitati ovdje.

Na temelju upita čitalaca „Raskrinkavanje“ je analiziralo članak objavljen na portalu „Slavenski Jutarnji“ o tajnoj posjeti predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina Kosovu. Ispostavilo se da je riječ o „ekskluzivi“ staroj sedamnaest godina, a cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo i članak o zdravstvenom stanju čuvenog vozača Formule 1 Michaela Schumachera odnosno o njegovom buđenju iz kome, objavljen na portalu “Nostalgično”. U analizi koji možete pročitati na ovom linku, utvrdili smo da je riječ o lažnoj vijesti, te da je Schumacherovo zdravstveno stanje, nažalost, nepromijenjeno.

Raskrinkavanje se u sedmici iza nas bavilo i člankom koji su objavila dva portala iz regije o tome da su “plaćene ubice farmaceutskih kompanija ubile još jednog holističkog doktora” zbog toga što je “upozoravao na opasnost od vakcina”. U analizi koju možete naći ovdje, ustanovili smo da niti je ubijen, niti je bio „antivakcinacijski doktor“.

Raskrinkavanje se bavilo i člankom koji je potekao sa poznatog fake news sajta koji je stao u odbranu Donalda Trumpa i republikanskog kongresmena Devina Nunesa, kroz riječi pripisane Denzelu Washingtonu - koje čuveni glumac nikada nije izgovorio. Portalima iz Srbije, a zatim i iz okolnih zemalja, nije dugo trebalo da ovu izmišljotinu prošire i na naše govorno područje. A da Denzel Washington nije rekao da je Donald Trump "spasio SAD od policijske države i rata sa Rusijom" možete pročitati ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 17. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Nije otkrivena nikakva “istina” o Zoranu Milanoviću

Nije otkrivena nikakva “istina” o novom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milano...

Klikbejt
Lažna vijest
Dnevni avaz u epizodi "gdje je pečat"

Dnevni avaz je objavio članak u kojem tvrdi da je Danijela Kristić koristil...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pristrasno izvještavanje
Lažna vijest
Izmišljena izjava Željke Cvijanović u klikbejt naslovu

Portal “Zabavne informacije” ponovo se poslužio čestom “klikbejt tehnikom”:...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me