Raskrinkavanje.ba

Top-lista regionalnih dezinformatora/ki

Dezinformacije ne poznaju granice, posebno tamo gdje među državama nema jezičke barijere. Članice SEE Check mreže iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske predstavljaju zajedničku analizu regionalnih dezinformatora/ki koji netačne tvrdnje šire iz pozicije naučnih autoriteta.

Tokom pandemije Covid-19 potvrdilo se da dezinformacije ne poznaju granice. Netačne tvrdnje vezane za bolest koju uzrokuje novi koronavirus i za vakcine protiv te bolesti se putem digitalnih komunikacijskih kanala ubrzano šire svijetom. Posebno to vrijedi za države među kojima ne postoje jezičke barijere, kakav je i prostor bivše Jugoslavije.

Najveći problem pritom predstavljaju dezinformacije koje plasiraju naučnici/e i doktori/ce, tj. ljudi koji netačne tvrdnje u javnu sferu iznose iz pozicije naučnih autoriteta.

Regionalne fact-checkerske organizacije, udružene u SEE Check mrežu, u svom se radu redovno susreću s činjenično netačnim i neutemeljenim tvrdnjama vezanim za pandemiju Covid-19, koje propagiraju upravo takve osobe. Organizacije članice SEE Check mreže iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske su, stoga, izradile svojevrsnu “top-listu” regionalnih dezinformatora/ki, zajedničku analizu u kojoj smo evidentirali doktori/ce i naučnike/ce koji svojim javnim djelovanjem doprinose širenju dezinformacija vezanih za Covid-19 i time otežavaju borbu protiv ove opasne bolesti.

Erdin Alajbegović (BiH)

Epidemiolog Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog iznošenja problematičnih izjava u vezi s epidemijom Covid-19 u Bosni i Hercegovini, bio je i privremeno suspendovan sa svoje pozicije.

Naime, Alajbegović je u oktobru 2020. godine za portal Klix izjavio da je Hercegovačko-neretvanski kanton navjerovatnije stekao kolektivni imunitet na SARS-CoV-2.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvansko kantona reagovali su kazavši da je Alajbegovićeva izjava odraz isključivo njegovog ličnog stava, te su upozorili da je epidemiološka situacija u HNK ozbiljna.

Nakon što je suspendovan, Alajbegović je gostovao u podcastu “Bura” 12.11.2020. godine, u kojem je tvrdio da pozitivan nalaz PCR testa “baš ništa ne znači”, da je bilo teško naći adekvatne informacije o pandemiji jer su Google i ostali pretraživači “blokirali sve što nekome nije odgovaralo”, te da Covid-19 nije ispunio kriterije da bi se nazvao zaraznim oboljenjem.

Ovakve tvrdnje posebno su zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir činjenicu da je Alajbegović bio voditelj provedbe plana Covid-19 imunizacije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U septembru 2021. godine, Alajbegović je odlukom Općinskog suda u Mostaru vraćen na posao šefa Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Mila Alečković (Srbija)

Mila Alečković je klinička psihologinja iz Srbije koja se često pojavljuje u medijima i na društvenim mrežama gdje propagira neutemeljene tvrdnje o virusu SARS-CoV-2. Osnivačica je Socijalnog antiglobalističkog pokreta u Francuskoj, kao i anti-Nato udruženja žena žrtava bombardovanja ŽENES. 

Alečković je na Twitteru prenijela navodnu izjavu šefa Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti SAD-a Anthonyja Faucija da je „COVID-19 sve ovo vrijeme samo obična prehlada“. Također, na Twitteru je dijelila netačne informacije o broju preminulih kao posljedici vakcinisanja vakcinom Pfizer.

Mila Alečković spada među najaktivnije i najutjecajnije regionalne dezinformatorke, pa su joj članice SEE Check mreže već posvetile zajedničku analizu, objavljenu u novembru 2020. godine. U tom smo tekstu razotkrili niz dezinformacija koje je Alečković širila javnim prostorom: od neutemeljenih tvrdnji o globalističkoj agendi u pozadini pandemije, preko pokušaja diskreditacije korisnosti maski i PCR testova, do manipuliranja brojkom žrtava Covid-19 i lažnih tvrdnji o (tada još nepostojećim) vakcinama.

Goran Belojević (Srbija)

Goran Belojević, šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom na Medicinskom fakultetu u Beogradu, u augustu prošle godine došao je u centar medijske pažnje nakon što je objavljen screenshot njegovog e-maila poslanog studentima, u kojem najavljuje početak atomskog rata, ali i zbog nedokazanih tvrdnji da se novi koronavirus prenosi putem komaraca, muha, krpelja i golubova.

Sajma Dautović (BiH)

Infektologinja Sajma Dautović je u svom gostovanju u “Centralnom dnevniku” na Face televiziji, 25.7.2020. godine, iznijela neutemeljene tvrdnje o porijeklu virusa SARS-CoV-2. Dautović je u intervjuu kazala da “nema razloga da ne vjeruje” nobelovcima Lucu Montagnieru i Tasuku Honju, tj. tvrdnjama da je virus modifikovan ili neprirodan (iako Honju to zapravo nije tvrdio). Također je rekla da “piramide” u Visokom imaju ljekovitu energiju i negativne jone, te da se nada da djeluju i u liječenju Covid-19. 

O ovim, već nekoliko puta naučno opovrgnutim tvrdnjama, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete čitati ovdje.

Nikola Fatić (Crna Gora)

Vaskularni hirurg Nikola Fatić za sada je jedini crnogorski doktor koji javno iznosi teorije zavjere o pandemiji. Popularizirali su ga sve učestaliji protesti protiv, kako se tvrdi, “Covid diktature”.

U biografiji mladog hirurga navodi se da je specijalista vaskularne hirurgije. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Školovao se i u Italiji i Engleskoj, a diplomu mastera ima i u menadžmentu i poduzetništvu. Bio je asistent na Medicinskom fakultetu u Podgorici. 

Fatić je autor i koautor velikog broja naučnih radova, među kojima nema sadržaja koji se bavi virusima i epidemijama, već su svi usko vezani za hirurgiju. 

Fatić je postao internet-zvijezda kada je na protestu u Podgorici, u septembru, održao govor u kojem je, između ostalog, tvrdio da je “više djece imalo komplikacije od akutne respiratorne sezonske infekcije gripa negoli od bolesti Covid-19”, pozivajući da djeca ne nose maske u školama, što je u Crnoj Gori propisano mjerama za suzbijanje koronavirusa. Tvrdio je i da je pandemija medijski napumpana, te da medicina trenutno počiva na fabrikovanim dokazima koje su finansirale velike i globalne svjetske korporacije.

Vaskularni hirurg aktivan je i u širenju dezinformacija na društvenim mrežama. Na njegovom Facebooku mogu se naći sadržaji o navodnoj ljekovitosti ivermektina, obraćanja doktora Branimira Nestorovića, teorije zavjere da je porodica Rotschild još 2015. patentirala sistem i metode za testiranje na COVID-19, ali i pozivi da se Covid pacijenti „drže daleko od bolnice“

Lidija Gajski (Hrvatska)

Dr. Lidija Gajski je specijalistica interne medicine, zaposlena u Domu zdravlja u Zagrebu. U hrvatskoj javnosti najpoznatija je po propagiranju antivakserskih stavova, tj. dogmatskom otporu svim vrstama vakcina. Dr. Gajski je protiv vakcinacije učestalo istupala i prije pandemije Covid-19.

Njenu javnu kampanju protiv vakcinisanja su hrvatske medicinske institucije počele ozbiljnije shvaćati tek nakon izbijanja pandemije Covid-19. Izjave dr. Gajski javno su osudili Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor. To nije pokolebalo dr. Gajski, koja je u svojim javnim istupima nastavila iznositi činjenično netačne i neutemeljene tvrdnje vezane za vakcine protiv Covid-19, PCR testiranje, te epidemiološke mjere kojima se suzbija širenje virusa, o čemu više možete čitati na Faktografu (1, 2, 3, 4, 5).

Josipa Juričev-Sudac (Hrvatska)

Josipa Juričev-Sudac je magistrica medicinske biohemije i članica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Na parlamentarnim izborima 2015. godine bila je kandidatkinja marginalne stranke Projekt Domovina, koja je nastala kao politički projekat udruge "U ime obitelji".

U svojim javnim nastupima, Juričev-Sudac osporavala je pouzdanost PCR testova u detektiranju zaraze novim koronavirusom, promovirala je hidroksiklorokin kao lijek protiv Covid-19, a tvrdila je i da su vakcine protiv Covid-19 opasne i nedovoljno provjerene. Više o činjenično netačnim tvrdnjama Josipe Juričev-Sudac možete čitati na Faktografu (1, 2, 3).

Nada Jurinčić (Hrvatska)

Dr. Nada Jurinčić je umirovljena pedijatrica koja se tokom pandemije Covid-19 "proslavila" iznošenjem nenaučnih tvrdnji o novom koronavirusu i vakcinama protiv Covid-19.

Jurinčić u svojim istupima izjednačava Covid-19 s gripom, tvrdi da virusi uopće ne postoje, propituje pouzdanost PCR testova, tvrdi da maske ne pružaju zaštitu od virusa, a u pozadini pandemije Covid-19 vidi veliku globalnu zavjeru povezanu s 5G mobilnom mrežom.

Jurinčić na svom Facebook profilu redovno prenosi popularne internetske dezinformacije vezane za Covid-19, a njene tvrdnje onda dalje prenose rubni internetski portali i mediji. Više o činjenično netačnim i neutemeljenim tvrdnjama dr. Jurinčić možete čitati na Faktografu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Nada Kostić (Srbija)

Dr. Nada Kostić je specijalistkinja interne medicine sa subspecijalizacijom endokrinologije. Radi kao profesorica na Medicinskom fakultetu u Beogradu. U kratkom periodu između 2000. i 2001. godine vršila je funkciju ministrice zdravlja. U periodu između 2018. i 2020. godine sjedila je u skupštinskim klupama kao nezavisna predstavnica u parlamentu.

Kostić je propagirala teorije zavjere po kojima je koronavirus projekat Billa Gatesa. Također, optuživala je članove Kriznog štaba kako su plaćeni od Georgea Sorosa, kao i da su satanisti. Teorije koje je iznosila u mnogome su se naslanjale na dogmu teoretičara zavjere QAnon.

Branimir Nestorović (Srbija)

Dr. Branimir Nestorović je specijalista pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije. Prije penzionisanja radio je kao redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bivši je član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, koji je oformila Vlada Srbije.

U više navrata, Nestorović je iznosio neutemeljene tvrdnje: od predviđanja da će novi virus biti „najsmješniji virus na svijetu“, preko tvrdnji da će „koronu spržiti sunce“ do toga da se koronavirus može izliječiti različitim medikamentima - od hidroksiklorokina do kombinacije ivermektina doksiciklina, cinka i vitamina D3. Nestorović je također izjavio da je paracetamol stavljen na listu kancerogenih supstanci, a govorio je i o tome kako UV zraci usporavaju razvitak ili čak u potpunosti ubijaju koronavirus. Također, dr. Nestorović iznosio je i tvrdnje da je koronavirus smišljen kako bi se „oborio Tramp“, kao i da je PCR „obmanjujući test“ (link).

Krešimir Pavelić (Hrvatska)

Krešimir Pavelić je ljekar i naučnik. Član je Hrvatske akademije medicinskih znanosti, predavao je na sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, a pandemija Covid-19 ga je zatekla na poziciji dekana Medicinskog fakulteta u Puli (na kojem, iako se zove Medicinski fakultet, zapravo nema studija medicine).

Tokom 2020. godine krenuli su Pavelićevi bizarni medijski istupi u kojima je prepričavao popularne internetske dezinformacije o Covid-19, čak tvrdeći da je pandemija najavljena ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Zbog javnog istupa u kojem je netačno tvrdio da su vakcine protiv Covid-19 vrlo opasne za ljude, bio je prisiljen podnijeti ostavku na mjesto dekana Medicinskog fakulteta u Puli. Više o činjeničnim neistinama koje je Pavelić iznosio u javni prostor možete čitati na Faktografu (1, 2, 3).

Edo Selimić (BiH)

Sarajevski pulmolog Edo Selimić je u intervjuu za portal Faktor, u martu 2021. godine, tvrdio da je virus SARS-CoV-2 nastao u laboratoriji. Kao “dokaz” za svoju tvrdnju naveo je da je “nemoguće da jedna ovakva zaraza dođe od šišmiša jer COVID-19 sadrži previše simptoma da bi dolazili samo od jednog virusa”.

Selimić je sumnje u porijeklo virusa iznio i u izjavi za Oslobođenje 2.3.2021. godine, ali i sumnje u efikasnost i sigurnost “genetski modificiranih vakcina”, misleći na vakcine proizvođača AstraZeneca, Pfizer i Moderna i druge vakcine koje ne sadrže “umrtvljeni” SARS-CoV-2 virus.

Tvrdnje koje je iznio Selimić opovrgnute su u više navrata, o čemu detaljnije možete čitati na portalu Raskrinkavanje.ba (ovdje i ovdje).

Srećko Sladoljev (Hrvatska)

Srećko Sladoljev je umirovljeni imunolog, bivši zaposlenik Imunološkog zavoda, gdje ga je javnost upoznala kao zviždača koji je razotkrivao. Povjerenje javnosti koje je zadobio ukazujući na korupciju u javnom zdravstvu Sladoljev je i prije pandemije Covid-19 zloupotrebljavao da bi promovirao nenaučne stavove o vakcinama i vakcinisanju.

Na samom početku pandemije, Sladoljev je netačno tvrdio da hrvatski Imunološki zavod ima lijek protiv Covid-19. Tvrdio je da je virus SARS-CoV-2 bezopasan, kao i da se Covid-19 ne razlikuje od gripe. Vakcine je proglašavao opasnima za ljude, te tvrdio da izazivaju neplodnost. Širio je i dezinformacije o korisnosti maski u suzbijanju širenja virusa, a pandemiju Covid-19 proglašavao je orkestriranim planom iza kojeg stoje globalne elite. Više o dezinformacijama koje je Sladoljev plasirao u javni prostor možete čitati na Faktografu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13).

Jovana Stojković (Srbija)

Jovana Stojković je specijalistkinja psihijatrije i liderka pokreta Živim za Srbiju. Stojković se duži niz godina pojavljuje u medijima kao zagovornica antivakcinalnog pokreta, zalažući se za tezu da su MMR vakcine štetne. Zbog ovoga, ali i zbog manipulacije podacima i izmišljanja činjenica, pred Sudom časti pri Lekarskoj komori Srbije pokrenut je postupak protiv nje. Na svojoj Facebook stranici je više puta prenijela lažne vijesti koje se tiču pandemije Covid-19 (1, 2, 3, 4).

Autori/ce: Nerma Šehović (Raskrinkavanje.ba), Darvin Murić (Raskrinkavanje.me), Milovan Nikolić (FakeNews Tragač), Petar Vidov (Faktograf)