Raskrinkavanje.ba

Vlada Australije nije naložila ljekarima da vakcinišu ljude pod anestezijom

Portal Nulta tačka objavio je članak u kojem se netačno tvrdi da je Vlada Australije poručila lijekarima da vakcinišu ljude pod anestezijom i sedativima. Ova tvrdnja kruži i na društvenim mrežama.

Foto: Freepik 

Na portalu Nulta tačka 1. januara 2024. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Vlada Australije poručuje lekarima da „oportunistički“ vakcinišu pacijente pod anestezijom

U članku se navodi sljedeće: 

Australijska vlada je objavila obaveštenje u kojem lekarima nalažu da „oportunistički“ daju vakcine pacijentima koji to ne žele dok su pod sedativima ili pod anestezijom za nepovezane procedure.

Australija je jedna od najvakcinisanijih nacija na svetu, ali izgleda da vlada nije odustala od dostizanja stope vakcinacije od 100% – sa ili bez saglasnosti onih koji su vakcinisani.

Također se navodi da su iz kompanije Pfizer “priznali” da su zaposlenici u Australiji dobili “znatno drugačije” vakcine protiv Covid-19 od ostatka stanovništva u toj zemlji. 

U međuvremenu, Pfizer je u Australiji priznao da je šira javnost dobila različite vakcine od zaposlenih u kompaniji.

Portparol kompanije Pfizer je priznao da je zaposlenima u kompaniji data „specijalna serija“ vakcine protiv Covid-19, koja se značajno razlikuje od vakcine koja se distribuira ostatku stanovništva.

Tvrdnju da je australska vlada poručila ljekarima da pacijente koji to nisu htjeli ipak vakcinišu dok su pod anestezijom ili sedativima objavilo je i nekoliko Facebook korisnika/ca (1, 2, 3).

Da li ljekari u Australiji vakcinišu ljude pod anestezijom ili sedativima?

U članku Nulte tačke navedeno je da je izvor The People’s Voice, koji je objavio članak s tvrdnjama o “obavještenju za doktore” u Australiji 31. decembra 2023. godine na engleskom jeziku. The People’s Voice poznat je po širenju lažnih vijesti i dezinformacija, kao i Nulta tačka, čijim smo se tvrdnjama bavili više puta (1, 2, 3, 4, 5). 

Tvrdnje o “obavještenju australske vlade” dijelile su se i na društvenim mrežama na engleskom jeziku, o čemu je pisala fact-checking stranica AAP u članku objavljenom 10. januara 2024. godine. Kako se navodi u ovom članku, tvrdnje se zasnivaju na uputama za doktore koje je objavila Australska tehnička savjetodavna grupa za imunizaciju (eng. Australian Tehnical Advisory Group on Immunisation – ATAGI) početkom 2022. godine. Upute se odnose na imunizaciju australskih državljana koji su se odlučili vakcinisati, ali imaju smetnje kao što je anksioznost, strah od igle i slično. U njima se jasno navodi da mora postojati saglasnost da bi se provela vakcinacija. U dokumentu “Uputa ATAGI-ja za upotrebu sedativa prilikom vakcinacije protiv Covid-19” navedeno je:

Kod pacijenata kod kojih nefarmakološke tehnike zakažu, sedativi mogu pružiti sigurnu vakcinaciju u određenim posebnim okolnostima. Saglasnost se mora dobiti od pacijenta prije svake doze ili, ako pacijent nije u mogućnosti dati saglasnost, onda od roditelja ili odabrane zamjene. Sedaciju ne treba koristiti za primoravanje na pristanak na vakcinaciju.

U dokumentu je također navedeno da sedativi nikako nisu prva opcija te da postoje blaže mjere koje se mogu poduzeti prije toga.

U većini slučajevima, sedativi nisu prva opcija. Brojne osobe s anksioznošću ili poremećajima u ponašanju mogu se sigurno vakcinisati u lokalnoj zajednici uz korištenje nefarmakoloških tehnika kao što su okruženja s niskom senzornom stimulacijom, prisustvo osobe ili predmeta koji umiruje, odvraćanje pažnje muzikom, videom ili igračkama, tehnike opuštanja i kognitivna bihevioralna terapija (za anksioznost ili strah od igli).

Moguće indikacije za korištenje sedativa uključuju osobe s teškom anksioznošću ili strahom od igli, s poteškoćama u razvoju ili ponašanju, u slučajevima gdje su sve nefarmakološke mjere za olakšavanje imunizacije isprobane.

Iz Australskog odjela za zdravlje i skrb starih osoba za AAP izjavili su da ATAGI-jeva uputa za sedaciju prilikom vakcinacije protiv Covid-19 sadrži i informacije o rizicima i koristima vakcinacije za vrijeme sedacije za druge medicinske zahvate budući da to predstavlja priliku da se izbjegne ponovna sedacija. Međutim, ovo važi samo za slučajeve u kojima pacijent nije podvrgnut medicinskom zahvatu zbog ozbiljnog zdravstvenog problema. 

Dakle, osobe koje žele vakcinaciju, ali se ona ne može izvesti bez problema zbog anksioznosti ili straha od igle, imaju opciju vakcinacije pod anestezijom ili sedativima. Ova opcija podrazumijeva saglasnost pacijenta, roditelja ili staratelja, te se upražnjava samo ako druge i jednostavnije mjere zakažu.

Manipulacija “specijalnom serijom” vakcina za Pfizerove uposlenike

Tvrdnjom da su Pfizerovi uposlenici u Australiji primili vakcine koje su “bitno drugačije” od vakcina za opštu populaciju bavili smo se već u analizi iz augusta 2023. godine. Ova je tvrdnja do našeg područja došla sa spomenute stranice The People’s Voice, gdje je objavljena 5. augusta 2023. godine. 

Tada se navodilo da je portparol kompanije Pfizer na saslušanju u Senatu u Australiji “otkrio” da je Pfizer uvezao specijalnu seriju vakcina protiv Covid-19 samo za svoje uposlenike i da se ta serija vakcina razlikuje od onih koje je primio ostatak stanovništva. 

Međutim, takva izjava uopće nije data tokom saslušanja u Senatu, koje je održano 3. augusta 2023. godine pred Odborom za obrazovanje i zapošljavanje. Australski senator Malcolm Roberts pitao je (link, arhiva) predstavnike Pfizera da li je istina da su koristili seriju vakcina koja je posebno uvezena iz Pfizera, a koju nije testirao TGA (Therapeutic Goods Administration - tijelo u Australiji odgovorno za evaluaciju, procjenu i praćenje lijekova, medicinskih uređaja i bioloških tvari). 

Dr. Brian Hewitt, šef Odjeljenja za regulacijsku nauku u kompaniji Pfizer Australia and New Zealand i jedan od predstavnika Pfizera na saslušanju u Senatu, odgovorio je da su uvezli posebnu seriju vakcina za program vakcinisanja uposlenika i to su uradili kako ne bi koristili vakcine iz Vladinih zaliha koje se uvoze u klinike u državi. 

Kako je navedeno u analizi, Roma Nair, Pfizerova direktorica za globalne odnose s medijima, rekla je za Lead Stories da su naručene doze bile podložne procjeni i odobrenju TGA.

Kada je Comirnaty postao široko dostupan u Australiji, željeli smo da ponudimo zaštitu zaposlenim u Pfizeru, ali nismo željeli da smanjimo količinu vakcina dostupnih australskom stanovništvu. Kao rezultat toga, uvezli smo dodatne doze i stavili vakcinu na raspolaganje osoblju. Zaposleni u Pfizeru vakcinu su primili u isto vrijeme kad i opća australska populacija.

Pfizer-BioNTechova vakcina protiv Covid-19 (Comirnaty) za zaposlene u Pfizeru i za Australce proizvedena je i isporučena iz Evrope (iz jedne Pfizerove fabrike u Belgiji). Te su doze bile predmet procjene i odobrenja za promet Agencije za terapeutska sredstva (TGA) u skladu s TGA-ovom nezavisnom procjenom kvaliteta svake isporučene serije vakcina u Australiji.

Dakle, tvrdnja da su uposlenici Pfizera primili “specijalnu seriju” vakcina koja se “bitno razlikuje” od vakcina koju je primilo ostatak stanovništva manipulativna je. Vakcine za uposlenike Pfizera dodatno su uvezene kako se ne bi koristile zalihe za bolnice u Australiji.

Shodno činjenicama navedenim u analizi, tvrdnju iz članka Nulte tačke da je Vlada Australije naložila ljekarima da vakcinišu ljude koji su pod sedativima ili anestezijom ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Druge objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Iste ocjene dajemo i tvrdnji da su Pfizerovi uposlenici u Australiji primili vakcine koje se “bitno razlikuju” od vakcina za opštu populaciju.

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 01.01.2024

Nulta tačka: Vlada Australije poručuje lekarima da „oportunistički“ vakcinišu pacijente pod anestezijom

Australijska vlada je objavila obaveštenje u kojem lekarima nalažu da „oportunistički“ daju vakcine pacijentima koji to ne žele dok su pod sedativima...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest