Raskrinkavanje.ba

Vrući sok od limuna ne liječi niti prevenira rak

Društvenim mrežama šire se “savjeti” doktora Gupte za liječenje i prevenciju raka. U objavama se, pak, navodi niz netačnosti.

Foto: Azerbaijan_stockers, Freepik

Na Facebooku je 23. marta 2023. godine objavljen spisak navodnih savjeta i "lijekova" doktora Gupte za izlječenje raka i poboljšanje zdravlja. U objavi se tvrdi da sok od limuna liječi i sprečava rak, kao i da stanice raka umiru kada nema šećera u tijelu.

Dr. Gupta kaže: Nitko ne bi trebao umrijeti od raka;
(1). Prvi korak je prestati jesti šećer, kada nema šećera u tijelu, stanice raka umiru prirodnim putem.
(2). Drugi korak je čaša soka od limuna pomiješana s čašom tople vode i nakon otprilike 1 mjeseca stanice raka će se smanjiti, pijenje vrućeg soka od limuna može spriječiti rak.

Nadalje se izlistava niz savjeta koji navodno pomažu u sprečavanju raka, poput konzumiranja žutog i ljubičastog krompira i pijenja deset čaša vode. Izlistan je i niz namirnica koje navodno povećavaju rizik od oboljenja, poput jedenja piletine, a na navodnom spisku doktora Gupte nalazi se i niz drugih savjeta za poboljšanje zdravlja. Na kraju se ponavlja tvrdnja o navodnoj ljekovitosti vrućeg soka od limuna te se tvrdi:

21. Vrući sok od limuna ubija stanice raka. 
(...)
Limun ostavlja gorak miris u vrućoj vodi, što je najbolji sastojak za ubijanje stanica raka.
(...)
Vrući sok od limuna sprječava razvoj tumora raka.
Klinički testovi su pokazali da vrući sok od limuna djeluje.
Tretman ovom vrstom limuna ne samo da uništava zle stanice, već ne djeluje na zdrave stanice.

Do vremena pisanja ove analize ova objava je na Facebooku podijeljena čak više od 25.000 puta. Zanimljivo je da je veliki broj komentara na objavi na italijanskom jeziku te je veliki broj dostupnih podjela objave na profilima sa italijanskog govornog područja. Najranija objava liste “savjeta” doktora Gupte koju smo pronašli dostupnu u vrijeme pisanja analize datira od 8. juna 2022. godine sa jednog Facebook profila. Iste tvrdnje pronašli smo objavljene u još 11 Facebook objava, kao i članku portala Glas Stoca od 18. jula 2022. godine. U članku, kao i u većini Facebook objava, objavljena je i fotografija muškarca u medicinskoj uniformi, koja, zaključuje se to iz konteksta objave, navodno prikazuje doktora Guptu. 

Foto: Screenshot, Glasstoca.ba

Šta su činjenice?

Obrnuta pretraga fotografije (1, 2, 3, 4) koja navodno prikazuje doktora Guptu ne daje rezultate koji bi pouzdano ukazali na stvarni identitet muškarca sa fotografije. Zapravo, najveći broj rezultata takve pretrage jesu slične objave na drugim jezicima. Nismo uspjeli potvrditi ko je osoba sa fotografije, odnosno da li doktor Gupta, koji je navodno kreirao pomenute “savjete” za liječenje raka, uopšte postoji.

Iste i slične tvrdnje, kako je navedeno, dijelile su se i na drugim jezicima širom svijeta. Njih su već tokom proteklih godina analizirale brojne platforme za provjeru činjenica u svijetu, poput portugalskog izdanja AFP-a, platforme Africa check, australijske platforme Logically, američkih fact-checking izdanja PolitiFact, Full Fact i Lead Stories, portala Liputan 6 iz Indonezije te Vishvas News i Factly iz Indije. Sve navedene platforme utvrdile su da su tvrdnje o pomenutim metodama liječenja i prevencije raka neutemeljene. 

Kako su povezani šećer i ćelije raka?

U pomenutim objavama navodi se da “kada nema šećera u tijelu, stanice raka umiru prirodnim putem”. Ipak, tvrdnja da uskraćivanje šećera dovodi do nestanka ćelija raka nije sasvim potpuna i utemeljena. Raskrinkavanje se ovim navodima bavilo u više navrata (1, 2). Naime, na stranici medicinskog centra Mayo Clinic objašnjava se da, iako je potrebno još istraživanja da bi se veza šećera i ćelija raka u potpunosti shvatila, ipak nije tačno da prestanak unošenja šećera vodi do sporijeg rasta ćelija raka:

Potrebno je više istraživanja kako bi se razumjela veza između šećera u prehrani i raka. Sve vrste ćelija, uključujući ćelije karcinoma, energetski ovise o šećeru u krvi (glukozi). Međutim, davanje više šećera ćelijama raka ne znači da one brže rastu. Isto tako, uskraćivanje šećera ćelijama karcinoma ne znači da rastu sporije. 

Na stranici organizacije Cancer Research UK objašnjava se da, dok jeste tačno da ćelije raka trebaju glukozu, budući da je trebaju i druge ćelije, ne postoji način da se ona unosi u tijelo tako da je koriste samo zdrave ćelije, a ne i ćelije raka. Sa druge strane, restriktivne dijete mogu otežati oporavak od raka. 

Nema dokaza da pridržavanje dijete “bez šećera” smanjuje rizik od dobijanja raka ili povećava šanse za preživljavanje ako vam se rak dijagnostikuje.

A praćenje strogo ograničenih dijeta sa vrlo malim količinama ugljenih hidrata može dugoročno oštetiti zdravlje eliminacijom hrane koja je dobar izvor vlakana i vitamina.

Ovo je posebno važno za pacijente/kinje sa rakom, jer neki tretmani mogu dovesti do gubitka težine i staviti tijelo pod veliki stres. Dakle, loša ishrana u restriktivnim dijetama takođe može ometati oporavak ili čak biti opasna po život.

Da li vrući sok od limuna liječi rak?

U pomenutim objavama se tvrdi da konzumiranje vrućeg soka od limuna “sprečava razvoj tumora raka” te “ubija ćelije raka”. Raskrinkavanje je o nizu različitih pseudonaučnih lijekova za rak pisalo u velikom broju analiza (1, 2, 3, 4). Kako je u ovim i drugim analizama Raskrinkavanja istaknuto, primarno, rak se ne može prevenirati ili liječiti hranom. Američki institut za istraživanje raka ističe da vas “nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može zaštititi od raka”. U svojoj analizi jednog od recepata koji navodno liječe rak iz novembra 2019. platforma za provjeru činjenica The Quint kontaktirala je doktora Niranjana Naika, direktora hirurške onkologije u Fortisu, u gradu Gurugram u Indiji. On je za The Quint naveo: 

“Ne postoji zagarantovan lijek za rak. Kada se dijagnostikuje, nijedno voće ili povrće ne može ga liječiti. Zapravo, čak i sa lijekovima ne možete biti sigurni da ćete se izliječiti 100%.”

Raskrinkavanje je u tekstu iz septembra 2022. godine detaljno analiziralo tvrdnju da limun liječi i prevenira rak. U slučaju ove analize, tvrdnja se odnosila na konzumiranje smrznutog limuna. Kako je u analizi objašnjeno, ne postoje pouzdani naučni dokazi da limun sprečava ili liječi rak. Naime, limun može imati određene benefite, ali njegova efektivnost u liječenju raka nije dokazana. Na stranici Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine, američke neprofitne organizacije, objašnjava se da je nada da bi limun mogao pomoći u liječenju raka uglavnom zasnovana na dejstvu molekula zvanog limonen koji se nalazi u korama citrusa, uključujući i limun. Kako se, između ostalog, navodi, provođena su određena istraživanja o uticaju limonena na rast nekih ćelija u laboratoriji. Ipak, nisu pronađeni “dosljedni dokazi da se osobe s karcinomom koje konzumiraju limonen – u obliku suplemenata ili jedući citrusno voće – oporavljaju ili imaju veću vjerovatnoću da će se izliječiti”. Nadalje se objašnjava:

Tvrdnje da se limonen može boriti protiv raka zasnivaju se na laboratorijskim studijama ćelija raka koje rastu u posudama. U nekim od tih studija činilo se da limonen usporava, blokira ili pomaže u ubijanju nekih vrsta ćelija raka uzgajanih u laboratoriji. Neke studije na miševima također sugeriraju da limonen može usporiti rast nekih tumora, uključujući rak jetre, debelog crijeva i gušterače.

Ipak, studije provedene u laboratoriji i na životinjama nisu dovoljan dokaz da limonen može liječiti rak kod ljudi. Potrebno je, dakle, još istraživanja koja bi pouzdano utvrdila da limun može na neki način da liječi ili spriječi rak. Da ne postoje dokazi za takve tvrdnje, potvrdio je i niz drugih kredibilnih izvora, poput pomenute organizacije Cancer Research UK i američkog Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja

Na kraju, ne postoje dokazi ni da vrući sok od limuna liječi ili prevenira rak. Zapravo, nismo uspjeli pronaći bilo kakvu studiju u kojoj se takav pripravak ispitivao u svrhe liječenja ili prevencije raka. U zaključku, ovakve tvrdnje ne samo da su netačne nego mogu biti i veoma opasne, budući da oboljele od raka mogu odvratiti od korišćenja konvencionalnih, naučno potvrđenih metoda liječenja. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da za izlječenje raka treba prestati jesti šećer jer stanice raka umiru kada šećera nema u tijelu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Prvu objavu tvrdnje da vrući sok od limuna ubija stanice raka ili prevenira njihovu pojavu na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobija i prva medijska objava ove tvrdnje na portalu Glas Stoca. Druge objave istih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Sve objave ocjenjujemo i kao pseudonauku

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 08.06.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Dr Gupta

  • Pseudonauka
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Pseudonauka 17.07.2022

Glas Stoca: Dr. Gupta poručuje: Niko ne smije umrijeti od raka

  • Pseudonauka
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest