Zloupotreba smrti poznatih: Siniša Mihajlović nije preminuo od posljedica vakcinacije protiv Covid-19

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je poznati fudbaler Siniša Mihajlović preminuo zbog nuspojava uzrokovanih vakcinom protiv Covid-19. Mihajlović se, zapravo, godinama borio sa leukemijom.

Foto: Instagram profil Sinisa Mihajlovic

Nakon smrti poznatog fudbalera i trenera iz Srbije Siniše Mihajlovića, Facebookom se proširila tvrdnja da je njegova smrt uzrokovana vakcinama protiv Covid-19. U najranijoj objavi ove tvrdnje na jednom Facebook profilu od 17.12.2022. navodi se:

Posebno poglavlje kovid vakcina je preporuka osobama bolesnim od teških bolesti i trudnicama da se vakcinišu.
Dati tri doze vakcine koja nije ispitana,coveku koji se leci od leukemije,ravno je ubistvu.
A on im je verovao,verovao u nauku,bio na putu oporavka....prevarili su ga kao i mnoge druge....nazvao je nevakcinisane,glupima,sto je napisala Korijere dela sera,tacno pre godinu dana...

Ova tvrdnja u nešto drugačijim oblicima objavljena je 17. decembra na četiri Facebook profila. U nekim objavama navodi se: 

🔴 pobijediš najgoru bolest,a onda je ovjeriš od nuspojave😓 (17.12.2022)

E moj Miha šta su ti trebale 3 [email protected] bocke to te je odnelo niye leukemija. (17.12.2022)

Šta su činjenice?

Fudbaler i trener iz Srbije Siniša Mihajlović preminuo je 16.12.2022. godine. Mihajlović je preminuo nakon višegodišnje borbe sa leukemijom, koja mu je dijagnostifikovana u julu 2019. godine. O neutemeljenom povezivanju njegove smrti sa vakcinama protiv Covid-19 pisao je i Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske,. 

U saopštenju za medije Mihajlovićeve porodice navodi se da se on “hrabro borio protiv užasne bolesti” te se zahvaljuje doktorima/cama koji/e su mu pomagali/e tokom liječenja. 

Supruga Arijana, sa djecom Viktorijom, Virdžinijom, Miroslavom, Dušanom i Nikolasom, unukom Violantom, majkom Viktorijom i bratom Draženom, sa žaljenjem saopštavaju nepravednu i preranu smrt svog uzornog muža, oca, sina i brata, Siniše Mihajlovića. Izvanredan profesionalac, dostupan i dobar prema svima. Hrabro se borio protiv užasne bolesti. Zahvaljujemo se doktorima/cama i medicinskim tehničarima/kama koji/e su ga pratili/ee godinama, sa ljubavlju i poštovanjem (...)

Njegova porodica, niti bilo koji drugi zvanični izvor, nije navela da je Mihajlovićeva smrt posljedica nuspojave od vakcine protiv Covid-19. Pojedinosti njegove borbe sa leukemijom su, sa druge strane, objavljivane u više navrata. 

Šta je leukemija?

Leukemija je rak krvotvornog tkiva u tijelu, uključujući koštanu srž i limfni sistem, navodi se na stranici medicinske ustanove Mayo Clinic. Postoji više vrsta ove bolesti, a način i uspjeh tretiranja zavise od mnogo faktora. Još uvijek ne postoji pouzdan naučni konsenzus o tome šta tačno uzrokuje nastanak i razvoj leukemije. 

Mihajlović je, kako je navedeno, 2019. godine objavio da mu je dijagnostifikovana leukemija. U junu 2021. godine Mihajlović je za jedan medij u Srbiji izjavio da je pobijedio ovu bolest. 

“Moje zdravlje je sada odlično i baš se dobro osećam. Bilo je gusto, mogu slobodno da kažem da mi nimalo nije bilo lako, ali uspeo sam da preguram”, naveo je Mihajlović tada i dodao da je prošao “i bolest i koronu”.

Ipak, u martu 2022. godine na konferenciji za novinare Mihajlović je saopštio da postoji rizik da mu se bolest vratila te da će iz tog razloga biti hospitalizovan. Bolnicu je ponovo napustio u maju iste godine. Brojni domaći mediji izvijestili su 15. decembra da se Siniši Mihajloviću ponovo pogoršalo stanje te da mu se “bore za život” (1, 2, 3). Vijest o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja tada su potvrdili italijanski novinari. Dan kasnije objavljeno je da je Mihajlović preminuo. 

Ni u jednom trenutku nijedan zvanični izvor nije ustvrdio da se Mihajloviću pogoršalo stanje ili da je preminuo od posljedica vakcinacije. 

On je zaista primio tri doze vakcine protiv Covid-19 te je zagovarao imunizaciju protiv ove bolesti. Treću dozu vakcine primio je u novembru 2021. godine, više od godinu prije smrti. 

Vakcine protiv Covid-19 i leukemija

Vakcine protiv Covid-19 sigurne su za oboljele od leukemije, navodi se na stranici Društva za leukemiju i limfom (The Leukemia & Lymphoma Society – LLS), globalne organizacije posvećene borbi protiv ove vrste raka. 

“LLS je prikupio podatke iz stvarnog svijeta od pacijenata/kinja sa rakom krvi i preživjelih preko LLS nacionalnog registra pacijenata/kinja. Otkrili smo da je profil neželjenih efekata vakcine veoma sličan kod pacijenata/kinja sa rakom krvi i preživjelih u poređenju sa opštom populacijom”, ističe se na ovoj stranici. Više o rezultatima na koje se ovo društvo referira možete pročitati ovdje

Dakle, nije tačno da je primanje tri doze vakcine protiv Covid-19 “ravno ubistvu” oboljelih od leukemije, kako se to tvrdi u pomenutoj Facebook objavi. Nije tačna ni tvrdnja da vakcine protiv Covid-19 nisu ispitane.

Zagovornici/e antivakcinacijskog narativa beskrupulozno koriste smrti pojedinaca/ki kao navodne dokaze za svoje tvrdnje o smrtnosti vakcina protiv Covid-19 iako za takve tvrdnje nema osnova. Raskrinkavanje je o ovakvim navodima pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4). 

Na ovaj način zloupotrebljavaju se smrti pojedinaca/ki koje nisu povezane sa vakcinama protiv Covid-19, sve u svrhu podupiranja antivakcinacijskog narativa. 
Kada je riječ o smrti Siniše Mihajlovića, ne postoje nikakvi dokazi koji bi ukazali na to da je on preminuo od nuspojava vakcine protiv Covid-19. On je godinama bolovao od leukemije, a o borbi sa ovom bolešću pisala je i njegova porodica u saopštenju o njegovoj smrti. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da vakcine protiv Covid-19 nisu ispitane ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je vakcinacija pacijenata/kinja oboljelih od leukemije “ravna ubistvu”. 

Tvrdnje da je Mihajlović "prevaren" jer je vjerovao u nauku i vakcinaciju, kao i da je preminuo od nuspojava vakcinacije, to jeste “Pfizera”, a ne od leukemije, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Sve navedene objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 21. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me