Raskrinkavanje.ba

Zloupotreba smrti poznatih: Siniša Mihajlović nije preminuo od posljedica vakcinacije protiv Covid-19

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je poznati fudbaler Siniša Mihajlović preminuo zbog nuspojava uzrokovanih vakcinom protiv Covid-19. Mihajlović se, zapravo, godinama borio sa leukemijom.

Foto: Instagram profil Sinisa Mihajlovic

Nakon smrti poznatog fudbalera i trenera iz Srbije Siniše Mihajlovića, Facebookom se proširila tvrdnja da je njegova smrt uzrokovana vakcinama protiv Covid-19. U najranijoj objavi ove tvrdnje na jednom Facebook profilu od 17.12.2022. navodi se:

Posebno poglavlje kovid vakcina je preporuka osobama bolesnim od teških bolesti i trudnicama da se vakcinišu.
Dati tri doze vakcine koja nije ispitana,coveku koji se leci od leukemije,ravno je ubistvu.
A on im je verovao,verovao u nauku,bio na putu oporavka....prevarili su ga kao i mnoge druge....nazvao je nevakcinisane,glupima,sto je napisala Korijere dela sera,tacno pre godinu dana...

Ova tvrdnja u nešto drugačijim oblicima objavljena je 17. decembra na četiri Facebook profila. U nekim objavama navodi se: 

🔴 pobijediš najgoru bolest,a onda je ovjeriš od nuspojave😓 (17.12.2022)

E moj Miha šta su ti trebale 3 Pf@y3er bocke to te je odnelo niye leukemija. (17.12.2022)

Šta su činjenice?

Fudbaler i trener iz Srbije Siniša Mihajlović preminuo je 16.12.2022. godine. Mihajlović je preminuo nakon višegodišnje borbe sa leukemijom, koja mu je dijagnostifikovana u julu 2019. godine. O neutemeljenom povezivanju njegove smrti sa vakcinama protiv Covid-19 pisao je i Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske,. 

U saopštenju za medije Mihajlovićeve porodice navodi se da se on “hrabro borio protiv užasne bolesti” te se zahvaljuje doktorima/cama koji/e su mu pomagali/e tokom liječenja. 

Supruga Arijana, sa djecom Viktorijom, Virdžinijom, Miroslavom, Dušanom i Nikolasom, unukom Violantom, majkom Viktorijom i bratom Draženom, sa žaljenjem saopštavaju nepravednu i preranu smrt svog uzornog muža, oca, sina i brata, Siniše Mihajlovića. Izvanredan profesionalac, dostupan i dobar prema svima. Hrabro se borio protiv užasne bolesti. Zahvaljujemo se doktorima/cama i medicinskim tehničarima/kama koji/e su ga pratili/ee godinama, sa ljubavlju i poštovanjem (...)

Njegova porodica, niti bilo koji drugi zvanični izvor, nije navela da je Mihajlovićeva smrt posljedica nuspojave od vakcine protiv Covid-19. Pojedinosti njegove borbe sa leukemijom su, sa druge strane, objavljivane u više navrata. 

Šta je leukemija?

Leukemija je rak krvotvornog tkiva u tijelu, uključujući koštanu srž i limfni sistem, navodi se na stranici medicinske ustanove Mayo Clinic. Postoji više vrsta ove bolesti, a način i uspjeh tretiranja zavise od mnogo faktora. Još uvijek ne postoji pouzdan naučni konsenzus o tome šta tačno uzrokuje nastanak i razvoj leukemije. 

Mihajlović je, kako je navedeno, 2019. godine objavio da mu je dijagnostifikovana leukemija. U junu 2021. godine Mihajlović je za jedan medij u Srbiji izjavio da je pobijedio ovu bolest. 

“Moje zdravlje je sada odlično i baš se dobro osećam. Bilo je gusto, mogu slobodno da kažem da mi nimalo nije bilo lako, ali uspeo sam da preguram”, naveo je Mihajlović tada i dodao da je prošao “i bolest i koronu”.

Ipak, u martu 2022. godine na konferenciji za novinare Mihajlović je saopštio da postoji rizik da mu se bolest vratila te da će iz tog razloga biti hospitalizovan. Bolnicu je ponovo napustio u maju iste godine. Brojni domaći mediji izvijestili su 15. decembra da se Siniši Mihajloviću ponovo pogoršalo stanje te da mu se “bore za život” (1, 2, 3). Vijest o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja tada su potvrdili italijanski novinari. Dan kasnije objavljeno je da je Mihajlović preminuo. 

Ni u jednom trenutku nijedan zvanični izvor nije ustvrdio da se Mihajloviću pogoršalo stanje ili da je preminuo od posljedica vakcinacije. 

On je zaista primio tri doze vakcine protiv Covid-19 te je zagovarao imunizaciju protiv ove bolesti. Treću dozu vakcine primio je u novembru 2021. godine, više od godinu prije smrti. 

Vakcine protiv Covid-19 i leukemija

Vakcine protiv Covid-19 sigurne su za oboljele od leukemije, navodi se na stranici Društva za leukemiju i limfom (The Leukemia & Lymphoma Society – LLS), globalne organizacije posvećene borbi protiv ove vrste raka. 

“LLS je prikupio podatke iz stvarnog svijeta od pacijenata/kinja sa rakom krvi i preživjelih preko LLS nacionalnog registra pacijenata/kinja. Otkrili smo da je profil neželjenih efekata vakcine veoma sličan kod pacijenata/kinja sa rakom krvi i preživjelih u poređenju sa opštom populacijom”, ističe se na ovoj stranici. Više o rezultatima na koje se ovo društvo referira možete pročitati ovdje

Dakle, nije tačno da je primanje tri doze vakcine protiv Covid-19 “ravno ubistvu” oboljelih od leukemije, kako se to tvrdi u pomenutoj Facebook objavi. Nije tačna ni tvrdnja da vakcine protiv Covid-19 nisu ispitane.

Zagovornici/e antivakcinacijskog narativa beskrupulozno koriste smrti pojedinaca/ki kao navodne dokaze za svoje tvrdnje o smrtnosti vakcina protiv Covid-19 iako za takve tvrdnje nema osnova. Raskrinkavanje je o ovakvim navodima pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4). 

Na ovaj način zloupotrebljavaju se smrti pojedinaca/ki koje nisu povezane sa vakcinama protiv Covid-19, sve u svrhu podupiranja antivakcinacijskog narativa. 
Kada je riječ o smrti Siniše Mihajlovića, ne postoje nikakvi dokazi koji bi ukazali na to da je on preminuo od nuspojava vakcine protiv Covid-19. On je godinama bolovao od leukemije, a o borbi sa ovom bolešću pisala je i njegova porodica u saopštenju o njegovoj smrti. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da vakcine protiv Covid-19 nisu ispitane ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je vakcinacija pacijenata/kinja oboljelih od leukemije “ravna ubistvu”. 

Tvrdnje da je Mihajlović "prevaren" jer je vjerovao u nauku i vakcinaciju, kao i da je preminuo od nuspojava vakcinacije, to jeste “Pfizera”, a ne od leukemije, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Sve navedene objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 17.12.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Siniša Mihajlović

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 17.12.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Siniša Mihajlović

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 17.12.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Siniša Mihajlović

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest