10 najčitanijih u 2020. godini: Dezinformacije i pristrasno izvještavanje o migrantima

Lažne vijesti, pristrasno izvještavanje te druge medijske manipulacije koje targetiraju migrante i izbjeglice, u posljednjih su nekoliko godina postale sastavnim dijelom problematičnih medijskih narativa u regionu.

U okviru rubrike Preko margine, platforma Raskrinkavanje analizira problematične medijske sadržaje kojima se, uz selektivno izvještavanje i različite obmane javnosti, širi govor mržnje prema marginaliziranim grupama. Među takvim sadržajima, česti su oni kojima se produbljuje netrpeljivost lokalnog stanovništva prema migrantima i izbjeglicama.

Na osnovu uzorka dobijenog iz pomenutih analiza, Raskrinkavanje je u septembru 2020. godine objavilo i publikaciju Preko margine: Dezinformacije o marginaliziranim grupama u bh. medijima.

Ovo istraživanje, koje uz analizu medijskih sadržaja o migrantima, sadrži i analizu diskriminatornih medijskih napisa o ženama i LGBTQ+ populaciji, pokazalo je da su u protekle 2,5 godine dezinformacijama najviše bili targetirani upravo migranti.

U tom periodu, o osobama u pokretu, odnosno migrantima i izbjeglicama, objavljeno je čak 213 lažnih vijesti i različitih obmanjujućih tvrdnji. Dezinformacije o ovoj grupi su ubjedljivo najbrojnije u cijelom uzorku (711 od ukupno 1024 ocjene) i uglavnom je prikazuju kao nasilnu, kriminalnu i/ili povezanu sa terorizmom i radikalnim ideologijama. U istraživanju su prikazane i dvije studije slučaja, koje pokazuju kakvu su ulogu u tom dezinformacijskom narativu odigrala dva mainstream bh. medija –  Dnevni avaz, te javni servis Republike Srpske, RTRS. 

Uz ova dva medija, dezinformacije i pristrasne izvještaje o migrantima i migrantskoj krizi u regionu plasirali su i mnogi drugi portali. U ovom tekstu donosimo pregled 10 analiza nekorektnog izvještavanja o migrantima, koje su privukle najveću pažnju naših čitatelja/ki;

1. Dnevni avaz je u avgustu 2020. godine objavio seriju članaka u kojima se tvrdi da su migranti na ilegalan način otvorili kafić u sarajevskom naselju Ilidža, te da su “pijančenja, tučnjave i drogiranja” postali “nesnošljivi za stanovnike” ovog naselja. Različite netačne navode u vezi kafića na Ilidži, s Dnevnog avaza su prenijeli brojni portali, pa se cijeli slučaj u samo nekoliko dana pretvorio u pravu medijsku harangu u kojoj su migranti čak predstavljeni i kao nasilnici koji su od “silne droge i alkohola izgubili pojam ko su”. 

Istražili smo ove tvrdnje i utvrdili da pomenuti kafić na Ilidži nisu otvorili migranti, već državljanin Tunisa koji ima uredno prijavljeno boravište u BiH. Također, iz MUP KS Raskrinkavanju je potvrđeno da u policijskim intervencijama u ovom kafiću učesnici nisu bila lica afro-azijskog porijekla. Ova javna hajka je rezultirala zatvaranjem pomenutog kafića na Ilidži, a sve detalje u vezi u ovog slučaja možete čitati u našoj analizi

Lažna vijest
Kad huškanje “urodi plodom”: Lažna vijest zatvorila “migrantski kafić” na Ilidži

Portali u BiH i regiji priključili su se medijskoj kampanji koja je počela...

Razabiranje Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pristrasno izvještavanje Demantirano Ispravljeno 27.08.2020

 

2. Pojavom novog koronavirusa u BiH pojavile su i mnogobrojne dezinformacije vezane uz porijeklo i širenje ovog virusa. Medijske neistine vezane uz pandemiju nažalost nisu zaobišle ni migrantsku populaciju, pa su se tako u aprilu 2020. godine na nekoliko portala pojavili članci s navodima da se 700 migranata u Unsko-sanskom kantonu nalazi u izolaciji, a da je kod nekih od njih i potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Ipak, iz Zavoda za javno zdravstvo USK za Raskrinkavanje je ovom prilikom potvrđeno da među migrantima u ovom kantonu nema osoba koja su pozitivna na SARS-CoV-2.

Lažna vijest
Ne, nije tačno da je “nekim migrantima potvrđen koronavirus”

Nekoliko portala objavilo je članke sa naslovima koji tvrde da je “nekim mi...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano 15.04.2020

 

3. Dnevni avaz, a zatim i brojni drugi portali, u julu 2020. su objavili članke s manipulativnim navodima da “s migrantima u BiH dolaze i narkotici”, a kao glavni argument za ove tvrdnje je navedeno to da neki od njih dolaze iz Pakistana i Afganistana. Analizom smo utvrdili da su pristrasne i netačne tvrdnje o trgovini drogom među migrantima nastale na temelju dvije potpuno nepovezane stvari - vijesti da je u Sarajevu uhapšen preprodavač droge čiji su kupci bili migranti, te izvještaja State Departmenta o tržištu narkoticima. 

Lažna vijest
Kad huškanje “urodi plodom”: Lažna vijest zatvorila “migrantski kafić” na Ilidži

Portali u BiH i regiji priključili su se medijskoj kampanji koja je počela...

Razabiranje Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pristrasno izvještavanje Demantirano Ispravljeno 27.08.2020

 

4. U julu 2020. na portalu Poskok je objavljena manipulativna kritika nepostojeće političke korektnosti prema migrantskoj populaciji u BiH, uz insinuacije da bh. mediji i javnost umanjuju “opasnost” koju predstavljaju osobe u pokretu. Ipak, mnogobrojne analize nekorektnog izvještavanja o migrantima koje Raskrinkavanje redovno objavljuje u rubrici Preko margine neupitno ukazuju na sasvim suprotan zaključak. Naime, realnost medijske i političke prakse u BiH je takva da bi se prije moglo reći da širi slojevi društva “korektnim” smatraju izvještaje koji neosnovano uveličavaju i najmanji incident povezan sa migrantima, te izmišljaju sigurnosne prijetnje i tamo gdje ih nema.

Klikbejt
Poskokova kritika nepostojeće “političke korektnosti” prema migrantima

Cinični naslov objavljen na portalu Poskok implicira da se u Bosni i Herceg...

Preko margine Klikbejt 23.07.2020

 

5. Dnevni avaz, jedan od bh. medija koji u kontinuitetu objavljuje manipulacije i dezinformacije o migrantima, u maju 2020. je izvijestio kako migranti kriminalnim djelima u USK “iza sebe ostavljaju samo pustoš”. Analizom smo utvrdili da je taj zaključak izveden iz nepotpunih i selektivno predstavljenih informacija o broju krivičnih djela počinjenih od strane migranata u Unsko-sanskom kantonu u 2019. godini. Više detalja čitajte u analizi.

Manipulisanje činjenicama
Selektivno izvještavanje i medijska kriminalizacija migranata: Koliko i kakva krivična djela u USK su zaista počinili migranti?

Portal Dnevni avaz je objavio članak u kojem se tvrdi da migranti “ostavlja...

Razabiranje Preko margine Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje Demantirano 02.06.2020

 

6. U Bosni i Hercegovini već nekoliko godina postoji online glasilo koje je isključivo posvećeno objavljivanju huškačkih priloga o migrantima. Radi se o portalu pod imenom Antimigrant čije je sadržaje Raskrinkavanje analiziralo više puta. Jedan od tih sadržaja je i članak iz marta 2020. u kojem je navedeno da su “migranti najveće žarište koronavirusa” te da se zbog toga trebaju “hitno podići šatorska naselja s bodljikavom žicom”. Tvrdnja o “žarištu” bila je netačna, a analizom smo utvrdili da se radi o manipulaciji neutemeljenom izjavom tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Klikbejt
Antimigrantski klikbejt o koronavirusu

Portal Antimigrant objavio je 18. marta 2020. godine vijest u čijem naslovu...

Preko margine Klikbejt 20.03.2020

 

7. Jedan od izvještaja u kojima su ljudi u pokretu neosnovano povezivani sa pandemijom Covid-19, bila je i lažna vijest iz marta ove godine, da je u Sloveniji “otkriven” veći broj migranata zaraženih koronavirusom. Ova lažna vijest koju je na svojim stranicama objavilo 14 portala u regionu demantirana je već sljedećeg dana, a više o ovom slučaju možete pročitati u našoj analizi.

Lažna vijest
Migranti privedeni u Sloveniji nemaju koronavirus

Dvadesetak portala je objavilo članke sa naslovima koji su tvrdili sa su u...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano 21.03.2020

 

8. Među brojnim lažnim vijestima, teorijama zavjere te pozivima na nasilje prema migrantima u BiH, portal Antimigrant je otišao i korak dalje pa je u svojoj kampanji protiv migranata počeo targetirati i humanitarne organizacije i volontere koji im donose hranu i lijekove. Raskrinkavanje je prikupilo i analiziralo nekolicinu članaka ovog portala kojima se, kroz kontinuirano negativno izvještavanje, podstiče strah i mržnja prema migrantima i humanitarnim organizacijama.

Pristrasno izvještavanje
"Antimigrant", osim migranata, targetira i humanitarne organizacije

Portal “Antimigrant” već mjesecima objavljuje lažne vijesti, teorije zavjer...

Preko margine Pristrasno izvještavanje 17.05.2020

 

9. Pozivajući se na izjavu lokalnog vatrogasca, agencija Srna je u martu objavila vijest da su migranti zapalili porodičnu kuću u selu blizu Bileće. Policijska uprava Trebinje već je sljedećeg dana demantovala tvrdnje da se ovaj incident uopšte desio, no netačne navode agencije Srna u međuvremenu su prenijele desetine portala. Analizom smo utvrdili da se radilo o nenamjernom prenošenju netačnih navoda, no ovaj slučaj je postao jednim od primjera s kojom lakoćom domaći mediji preuzimaju i plasiraju neprovjerene sadržaje kojima se targetiraju migranti i izbjeglice.

Greška
Migranti nisu “zapalili kuću u Bileći”

Agencija "Srna" je u utorak, 3. marta, izvijestila o požaru u Bileći koji s...

Preko margine Greška Demantirano Ispravljeno 06.03.2020

 

10. Nakon što je sukob migranata u Bihaću završio smrtnim ishodom, na nekim su se portalima pojavile netačne tvrdnje da su u ovom incidentu smrtno stradala četiri migranta, kao i one da su “migranti preuzeli Krajinu”. MUP Unsko-sanskog kantona je ove tvrdnje demantovao, potvrdiši da su ovom prilikom život izgubile dvije, a ne četiri osobe. O ostalim detaljima ovog slučaja detaljnije čitajte u našoj analizi.

Dezinformacija
U sukobu u Bihaću nisu poginula četiri migranta, niti su oni “preuzeli” ovaj grad

Nakon što je sukob migranata u bihaćkom naselju završio smrtnim ishodom, na...

Preko margine Dezinformacija Demantirano 20.10.2020

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 25. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me