Raskrinkavanje.ba

2021. u retrospektivi: Šta je sve proglašavano “lijekom” protiv raka?

Među najpopularnijim dezinformacijama koje su se širile tokom 2021. godine bili su i navodni lijekovi protiv raka. Zasnovani na pseudonaučnim tvrdnjama, bez dovoljnog utemeljenja u činjenicama, ovi “recepti”, objavljivani uglavnom na opskurnim portalima, prikupljali su ogroman broj klikova čitatelja/ki.

Godinama su na društvenim mrežama i pojedinim portalima popularni različiti “recepti” za lijekove koji navodno liječe rak. Tvrdnje o učinkovitosti navodnih neispitanih “lijekova” protiv raka mogu biti veoma opasne, s obzirom na to da mogu rezultirati time da pojedinci/ke koji zaista vode borbu s ovom bolešću odustanu od naučno provjerenih metoda liječenja. Priklanjanjem neprovjerenim tretmanima, umjesto onim koji imaju naučno potvrđenu efikasnost, oni/e bi mogli/e dodatno ugroziti svoje zdravlje.

Jedan od najpopularnijih “recepata” za liječenje raka iz domaće radinosti širi se portalima i društvenim mrežama nekoliko godina unazad. Riječ je o kombinaciji sode bikarbone i meda ili javorovog sirupa. Tvrdnje o navodnoj učinkovitosti meda ili javorovog sirupa u kombinaciji sa sodom bikarbonom u borbi protiv raka svode se na isto: iako se ćelije karcinoma navodno “hrane šećerom”, u ovom slučaju one šećer neće moći iskoristiti jer ih soda, koja “uz pomoć sirupa ulazi u maligne ćelije”, uspijeva “neutralizovati” ili “uništiti”. Ove tvrdnje, ipak, nisu utemeljene u činjenicama te, iako su postojale indicije da bi soda bikarbona na određeni način i u određenoj mjeri mogla imati efekta u liječenju raka, sami/e naučnici/e koji/e su učestvovali/e u kreiranju ovakvih zaključaka upozoravaju da im je neophodno pristupiti s oprezom. 

 

“Recept” izvjesnog doktora Mermerskog takođe je veoma popularan kao navodni lijek protiv raka. Ovaj “recept” sastoji se od žita, limuna, bijelog luka, meda i jezgra oraha, a pripisuje se izvjesnom Hristu Mermerskom, u nekim medijima opisanog kao ruski, a u nekim kao bugarski naučnik ili doktor. Sam “recept”, jasno je iz relevantnih naučnih izvora, ne može izliječiti rak, a detaljna pretraga nije uspjela naći bilo kakve informacije o medicinskom obrazovanju Mermerskog. Utvrđeno je, zapravo, da je riječ o nadriljekaru iz Bugarske, koji prodaje literaturu i preparate bazirane na sopstvenim “receptima”, za čiju djelotvornost nema naučne potvrde. 

 

Veoma sličan recept za smjesu meda, limuna, oraha i bijelog luka takođe se godinama objavljuje u člancima brojnih domaćih portala.  Ipak, niti ova kombinacija, niti namirnice pojedinačno, neće izliječiti rak.

 

Još jedan od recepata kojem su u domaćim portalima pripisana “magična svojstva” lijeka protiv raka jeste i sok od cvekle, šargarepe i jabuke. Ipak, kada je riječ o navodnoj učinkovitosti ovog napitka u borbi protiv raka, pouzdanih, naučno potvrđenih, podataka nema. Određene studije koje su tretirale neke od sastojaka ovog napitka jesu pokazale benefite njihove konzumacije pri tretmanu raka, ali to ni u kojem slučaju ne znači da je napitak “dokazano primjenjiv u liječenju raka pluća” te da “sprečava razvoj gotovo svih vrsta zloćudnih tumorskih stanica”.

 

O maslačku kao jednom od navodnih lijekova protiv raka Raskrinkavanje je pisalo još 2018. godine, a iste tvrdnje ponovo su bile viralne tokom 2021. godine. Kako je ovom analizom utvrđeno, tvrdnje o tome da čaj od maslačka liječi rak opovrgla je i sama naučnica koja je započela jedno od istraživanja. Više o ovoj temi pročitajte u analizi Raskrinkavanja u nastavku. 

 

Globalna prevara o izmišljenom vitaminu B17 kao lijeku protiv raka je i tokom 2021. godine bila popularna tema na društvenim mrežama i regionalnim portalima. Vitamin B17 zapravo je čest naziv za amigdalin, hemijsko jedinjenje koje najčešće pronalazimo u sjemenkama kajsije, jabuke, breskve, šljive, crvene trešnje, te u gorkim bademima. Hemijski derivat amigdalina, nazvan laetril, ‘50-ih godina promovisan je kao “alternativni način liječenja raka”. Ipak, pretklinička ispitivanja o potencijalnoj antikancerogenoj učinkovitosti amigdalina/laetrila, rađena na životinjama (glodarima, psima, zečevima i mačkama), nisu pokazala da amigdalin/laetril djeluje na ćelije raka. Tokom nekih istraživanja došlo je i do trovanja životinja cijanidom.

 

Pseudonaučni “lijekovi” za rak iz domaće radinosti koriste se nerijetko i za zaradu. Na društvenim mrežama postoji značajan broj stranica i grupa u kojima se promoviraju proizvodi kompanije Forever Living. Iako je riječ o proizvodima namijenjenim za wellness i ljepotu – kao što su dodaci prehrani i napici – osobe koje prodaju ove proizvode nekad ih promoviraju kao lijek protiv bolesti i stanja poput raka, dijabetesa, diskus hernije i slično. Ovakve tvrdnje, osim što su netačne, potencijalno su i opasne te mogu ugroziti zdravlje njihovih konzumenata.

 

(Raskrinkavanje.ba)