Raskrinkavanje.ba

2023. u retrospektivi: Najbizarnije dezinformacije

“Ljudska kosa” u pecivima, “Elon Musk iz Republike Srpske” i LED rasvjeta koja pokazuje ko je vakcinisan, a ko ne - prošle godine bavili smo se i nekim istinski bizarnim i apsurdnim dezinformacijama i teorijama zavjere.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U moru lažnih vijesti, dezinformativnih narativa, teorija zavjere i manipulacija kojima se Raskrinkavanje bavilo u 2023. godini, bilo je i onih čija apsurdnost izlazi van okvira bilo kakve logike, ali i onih koje su nas nasmijale. U nastavku pročitajte neke od najbizarnijih tema kojima se Raskrinkavanje bavilo u 2023. godini.

Elon Musk iz Šipova

Dvije godine nakon što je teoretičarka zavjere Jovanka Jolić stekla “internetsku slavu” tvrdnjom da je “Elon Musk iz Republike Srpske”, pojedini korisnici društvenih mreža djelili su snimak u kojem se čini da ovaj investitor govori da je “iz Šipova”. Iako se snimak dijelio kao autentičan, ustvari je napravljen uz pomoć umjetne inteligencije. Više detalja čitajte u analizi.

Galaktička federacija i rumunska sfinga

Na društvenim mrežama dijelile su se i "informacije" o "Galaktičkoj federaciji" koja će "spasiti čovječanstvo", kao i tvrdnje o "vanzemaljskim tehnologijama skrivenim ispod planina u Rumuniji". Ove tvrdnje dio su kompleksne QAnon teorije zavjere. Detalje možete pročitati u analizi u nastavku.

Teorija zavjere o “trovanju fiskalnim računima”

Korisnici/e društvenih mreža dijelili/e su videosnimak o štetnom djelovanju supstance koja se može nalaziti u papiru za fiskalne račune, uz tvrdnje da to “dokazuje” da nas neko “truje”. Istraživanja su potvrdila negativne zdravstvene efekte supstance bisfenol A, koja se nalazi u nekim papirima za fiskalne račune, ali nije tačno da je to "tajna koju ne znamo" ili da se radi o "planu trovanja stanovništva”, kako je sugerisano u objavama na društvenim mrežama.

Izmišljena priča o Hrvatu koji je polupao hijeroglife

Screenshot članka u kojem se navodi da je Zagrepčanin Franjo Topić uhapšen jer je razbio tri tablice s hijeroglifima misleći da se radi o ćiriličnim napisima podijeljen je tokom 2023. u desetinama objava na društvenim mrežama. Međutim, izvorni članak je satiričnog karaktera, što nije navedeno u ovim objavama. Više o ovoj temi čitajte u analizi Raskrinkavanja.

Antigravitacione kugle guračice oblaka

Nakon što je u julu 2023. godine nevrijeme pogodilo BiH, Srbiju i Hrvatsku, na društvenim mrežama su se dijelile objave u kojima je nevrijeme pripisano izmišljenim "antigravitacijskim kuglama guračicama oblaka" ili “plasma balls”, kako su ih još zvali teoretičari zavjere. “Plasma ball" ili “plazma-kugla” je patent Nikole Tesle, izgleda kao staklena kugla u kojoj struja stvara svjetlosne efekte, i koristi se kao dekorativna rasvjeta. Nema nikakve veze s vremenskim prilikama. 

Portal Newsbar objavio je satirični članak u kojem se navodi da je nevrijeme u julu "potrgalo antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje". Pojedini mediji su ovaj članak prenijeli bez navođenja činjenice da se radi o satiri, a pojedini teoretičari zavjere su ovu "vijest" shvatili ozbiljno. Detalje čitajte u analizi ispod. 

Ulična rasvjeta koja identifikuje nevakcinisane

U protekloj godini viralne su bile i objave u kojima se tvrdilo da "plava LED rasvjeta služi kako bi se mogli razlikovati nevakcinisani od vakcinisanih". Riječ je o teoriji zavjere prema kojoj vlasti postavljaju posebnu uličnu rasvjetu koja može pokazati ko je vakcinisan, a ko ne. Više o ovoj apsurdnoj ideji čitajte u analizi Raskrinkavanja u nastavku.

Ljudska kosa u pecivima

Snimak u kojem zvaničnik Agencije za certificiranje halal kvalitete govori da se jedan aditiv za pecivo pravi od ljudske kose u Kini također je privukao veliku pažnju na društvenim mrežama. Video se na društvenima mrežama širio uz opis da se u “pecivima nalazi ljudska kosa”. Tačno je, naime, da se prehrambeni aditivi L-cistein i L-cistin, koji se koriste u pecivima, tehnički mogu dobiti iz ljudske kose, ali to se ne radi.  

Seks ipak nije sport u Švedskoj

Pojedini mediji objavili su tvrdnju da je Švedska prva zemlja koja je "registrovala seks kao sport" i da organizuje prvenstvo u tom "sportu". Tačno je da je švedski državljanin podnio zahtjev Švedskoj sportskoj konfederaciji da se seks uvrsti u listu sportova, ali njegov zahtjev je odbijen. S druge strane, "evropsko prvenstvo" koje je tamo organizovano bilo je privatni događaj za odrasle, a ne "sportsko takmičenje". Više o ovoj temi čitajte u analizi ispod.

Autor: Sanjin Mahmutović

(Raskrinkavanje.ba)