Raskrinkavanje.ba

Balkania Info nastavlja da izmišlja vijesti o saobraćajnim nesrećama poznatih

Portal Balkania Info je u maju u više navrata objavljivao potpuno izmišljene “vijesti” o saobraćajnim nesrećama u kojima su stradali neimenovani pjevači.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Raskrinkavanje se u ranijim analizama bavilo praksom objavljivanja potpuno izmišljenih vijesti o javnim ličnostima, kojom se služe pojedini anonimni portali s ciljem ostvarivanja većeg broja posjeta, a posljedično i zarade (1, 2, 3). Jedan od takvih portala je i Balkania Info, čiji smo sadržaj takođe analizirali u više navrata (1, 2, 3).

Riječ je o anonimnom portalu koji nema impresum i na kojem nisu dostupni kontakt niti vlasnički podaci. Ni pretraga domene na platformi Who.is ne daje nikakve informacije o vlasništvu. Članke objavljene na ovom portalu dijeli više Facebook stranica, dok “zvanična” stranica s imenom portala ne postoji. O tome kako ova “farma klikova” funkcioniše pisali smo u analizi iz novembra 2021. godine.

Ovaj portal u kontinuitetu objavljuje izmišljene vijesti o pjevačima, političarima ili glumcima. U jednoj verziji ovakvih lažnih vijesti čitateljima/kama se najavljuju nepostojeći eksplicitni videosnimci javnih ličnosti (link). Druga uobičajena verzija lažnih vijesti koju objavljuje Balkania Info jesu izmišljene “vijesti” o saobraćajnim nesrećama u kojima navodno stradaju poznati/e (1, 2). 

Uglavnom se radi o kratkim člancima koji se sastoje od nekoliko rečenica u kojima se ne navodi ime i prezime osobe koja je navodno stradala. Članci po pravilu sadrže i snimak s “lica mjesta” koji se zapravo ne odnosi na opisani događaj.

 

Tekst i naslovi koji ne donose nikakvu informaciju

 

Prema ovom obrascu, portal Balkania Info je 7. maja 2023. godine objavio četiri članka istog sadržaja u kojima se govori o saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradala navodno poznata osoba (1, 2, 3, 4).

Naslovi ovih članaka su nedovršeni, u njima se ne otkrivaju ni ime ni profesija osobe koja je navodno stradala. U prvom članku od tog dana u naslovu stoji samo da je stradao “popularni p”. U kasnijim člancima dodavano je po još jedno slovo u posljednju riječ u naslovu.

U saobraćajnoj nezgodi nastradao naš popularni p (7. maj)

U saobraćajnoj nezgodi nastradao naš popularni pj (7. maj)

U saobraćajnoj nezgodi nastradao naš popularni pje (7. maj)

U saobraćajnoj nezgodi nastradao naš popularni pjev (7. maj

 Svi članci imaju identičan tekst:

 Za Vas danas imamo jednu veoma tužnu vijest koja je uzdrmala cijeli region. Nakon tužnih vijesti prije nekoliko dana danas nam je stigla još jedna. Ovaj put smo izgubili veliko ime. Pogledajte snimak sa lica mjesta nesreće:

Portal Balkania info isti je članak opet reciklirao i 15. i 16. maja, a zatim i 18. maja, opremajući ga opet sličnim naslovima.

U saobraćajnoj nezgodi nastradao popularni pj (15. maj)

 U saobraćajnoj nezgodi nastradao popularni p (15. maj.)

 U saobraćajnoj nezgodi nastradao popularni (15. maj)

 U saobraćajnoj nezgodi nastradao popularn (16. maj)

 U saobraćajnoj nezgodi nastradao popular (18. maj)

U saobraćajnoj nezgodi nastradao popula (18. maj)

U saobraćajnoj nezgodi nastradao popul (18. maj

U saobraćajnoj nezgodi nastradao popu (18. maj)

Isti članak je, s različitim naslovima, objavljen ukupno 12 puta.

 

Različiti naslovi u Facebook objavama 

 

U pomenutim člancima se, dakle, nigdje ne pominju ime i zanimanje osobe koja je navodno stradala niti bilo koji drugi detalj koji bi jedna vijest trebalo da ima. Međutim, u objavama ovih članaka na Facebooku u njihovim naslovima stoji da je riječ o popularnom pjevaču (1, 2, 3, 4).