Raskrinkavanje.ba

Hapšenje osumnjičenih kao povod za novo negiranje genocida u medijima

Izvještavajući o nedavnim hapšenjima bivših pripadnika Vojske Republike Srpske u Zvorniku, mnogi mediji iz BiH i regiona naveli su da su osumnjičeni za učestvovanje u “navodnom genocidu” u Srebrenici.

Foto: Freepik

 U Zvorniku je 15.12.2023. godine uhapšeno sedam osoba pod sumnjom da su učestvovali u izvršenju krivičnog djela genocid. Riječ je o bivšim pripadnicima i zapovjednicima Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske koji se dovode u vezu sa strijeljanjem 800 srebreničkih Bošnjaka na lokalitetu Orahovac 1995. godine. 

Ova hapšenja bila su predmet intenzivnog medijskog izvještavanja kako u BiH, tako i u regionu. Mnogi mediji su, pak, vijesti na ovu temu iskoristili kao povod za negiranje genocida u Srebrenici. Tako je na portalu RT Balkan, regionalnoj ispostavi ruskog državnog medija, 15. decembra objavljen članak pod naslovom:

Hapšenje u Zvorniku za navodni genocid: Zapadne ambasade povećale kvotu Srba koje treba utamničiti

Izraz “navodni genocid” iskorišten je još nekoliko puta u članku. Sagovornik RT Balkana, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, ustvrdio je da hapšenja predstavljaju borbu za “očuvanje mita o navodnom genocidu u Srebrenici”. Prenesena je izjava predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radana Ostojića koji ih je okarakterisao kao “nastavak lova na Srbe koji traje od 1996. godine”.

Sintagma “navodni genocid” upotrijebljena je u još nekoliko desetina članaka koje su objavili mediji iz BiH i regiona izvještavajući o hapšenjima u Zvorniku, nerijetko opremljenih naslovima u kojima se tvrdi da su pitanju “novi pritisci” na Republiku Srpsku ili da se Srbima nastoji staviti žig “genocidnog naroda” (1, 2, 3, 4, 5).

Najnoviji primjeri višedecenijskog negiranja genocida u Srebrenici 

Negiranje genocida u Srebrenici prisutno je u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona već decenijama. Negatorski narativ nerijetko se nastoji potkrijepiti dezinformacijama o pojedinostima onoga što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine. Raskrinkavanje se nekoliko puta bavilo dezinformacijama o genocidu u Srebrenici (1, 2, 3), a negatorski narativ bio je i predmet našeg “prebunking” serijala “Rasvjetljavanje” (1, 2, 3, 4). 

U julu 1995. godine u okolini Srebrenice ubijeno je 8.000 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom dječaka i muškaraca, nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) preuzela kontrolu nad ovim gradom. Ovaj zločin, koji se dogodio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, okvalifikovan je kao genocid presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH.

Kako je objašnjeno u “prebunking” analizi u kojoj smo pisali o izvorima dezinformacija o genocidu Srebrenici, otvoreno negiranje genocida često dolazi od nositelja/ki javnih funkcija iz Republike Srpske i Srbije, te je postalo i dio zvanične politike RS. Negatorski narativ često šire i mediji iz ovog entiteta i susjedne države. Javni servis Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i javna novinska agencija Srna nerijetko služe kao medijska platforma za negatore genocida, a u određenim slučajevima su i sami izvor negiranja. I srbijanski tabloidi bliski Vladi također učestalo i eksplicitno negiraju genocid, plasirajući pri tom brojne lažne vijesti i teorije zavjere o događajima u Srebrenici u julu 1995. Ruska državna agencija Sputnik također je širila negatorski narativ.

Kako je objašnjeno u našoj “prebunking” analizi ovdje, dezinformacije o srebreničkom genocidu nekada imaju elemente kompleksnih teorija zavjere, uz eksplicitno netačne tvrdnje da je on “lažiran” ili “insceniran” u svrhu prikazivanja Srba kao “genocidnog naroda” ili da su za masovna ubistva Bošnjaka u Srebrenici zapravo odgovorne države Zapada. 

Negiranje je, pak, nekada znatno suptilnije i odvija se kroz korištenje različitih eufemizama za riječ “genocid”, kao što su “tragedija” ili “veliki zločin”, a upotrebljava se i izraz “navodni genocid”.

Zašto je negatorski narativ činjenično neutemeljen?

Prema Konvenciji o genocidu UN-a, genocid se definiše na sljedeći način:

U ovoj konvenciji genocid označava bilo koje od sljedećih djela počinjenih s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva:

- ubijanje članova grupe;

- nanošenje teških tjelesnih ili psihičkih povreda članovima grupe;

- namjerno nametanje grupi uslova života sračunatih da dovedu do njenog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelimično;

- nametanje mjera za sprečavanje rađanja unutar grupe;

- prisilno premještanje djece iz grupe u drugu grupu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je da su u julu 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili između sedam i osam hiljada  bošnjačkih muškaraca i dječaka te da ih je većina ubijena u masovnim egzekucijama. Sud je utvrdio da njihova ubistva nisu bila impuslivni čin, već da su bila rezultat isplanirane i koordinisane akcije. Okvalifikovao je ove zločine kao genocid na osnovu dokaza koji su jasno pokazali da je Vojska Republike Srpske prisilno premjestila oko 25.000 ljudi i sistematično pogubila hiljade muškaraca, znajući da će to dovesti do nestanka bošnjačke populacije s područja Srebrenice. Namjera da se uništi bošnjačko stanovništvo u Srebrenici je, prema mišljenju Suda, bila vidljiva i u činjenici da su uništeni njihovi domovi i centralna džamija.

Za genocid u Srebrenici u sudskim postupcima predstavljene su hiljade materijalnih dokaza i stotine svjedočenja, a u sudskim procesima učestvovali su pravni stručnjaci iz cijelog svijeta. U članku BIRN-a od 29.7.2021. godine navodi se:

U jednoj od najvećih presuda, kojom su osuđeni članovi Glavnog štaba VRS-a, Drinskog korpusa, Zvorničke brigade i MUP-a RS-a u predmetu “Popović i ostali”, saslušano je ili su na drugi način uvedeni iskazi 315 svjedoka te je predočeno više od 5.300 materijalnih dokaza.

Više od 180 svjedoka je saslušano tokom suđenja Zdravku Tolimiru, bivšem komandantu za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS-a koji je zbog genocida osuđen na doživotnu kaznu zatvora, te je predočeno oko 3.500 materijalnih dokaza.

Sudski postupci u Haagu su u prosjeku trajali po četiri godine, sa izuzetkom Karadžića i Mladića, koji su u konačnici, osim za genocid, osuđeni i za druge zločine počinjene u ostalim gradovima i općinama u BiH.

Tokom svog obraćanja na godišnjicu genocida 11. jula ove godine, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Theodor Meron je kazao da su činjenice utvrđene u Haagu “toliko blizu pojmu naučno utvrđenog stanja koliko je to ljudski moguće”.

“Svaki zaključak je donesen van razumne sumnje a donijeli su ga iskusni pravnici sa svih strana svijeta. Poslije nedavnog izricanja drugostepene presude u predmetu ‘Mladić’, genocid u Srebrenici sada je kao takav potvrdilo čak 34 sudija iz 29 zemalja na pet različitih kontinenata”, rekao je Meron, koji je naglasio kako su činjenice mukotrpno istraživane, rigorozno provjeravane te potvrđene u brojnim predmetima u kojima se došlo do zaključka da se u Srebrenici desio genocid, “što je zaključak do kojeg je došao i Međunarodni sud pravde”.

Dakle, činjenicu da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid utvrdili su u sudu pravnici iz cijelog svijeta iznošenjem hiljada materijalnih dokaza i pozivanjem svjedoka.

Tvrdnje da su muškarci u Zvorniku uhapšeni zbog “navodnog genocida” su manipulativne jer se njima nastoje dovesti u pitanje činjenice utvrđene van razumne sumnje, u svrhu promocije narativa baziranog na dezinformacijama. Shodno tome, ocjenjujemo ih kao manipulisanje činjenicama.

Tvrdnju da su “zapadne ambasade povećale kvotu Srba koje treba utamničiti” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Članke o hapšenjima u Zvorniku zbog “navodnog genocida” u kojima su citirani isključivo sagovornici koji negiraju genocid ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje.

Napomena:

10.1.2024. Nakon objave ove analize, portal Novosti ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.1.2024. Nakon objave ove analize, portali Bijeljina (.org) i Republika ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

12.1.2024. Nakon objave ove analize, portal RTV BN ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

15.1.2024. Nakon objave ove analize, portali Banjaluka (.net), BL portal i Srpska Info ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

16.1.2024. Nakon objave ove analize, portal Glas Srpske ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

18.1.2024. Nakon objave ove analize, portal Alo online ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

19.1.2024. Nakon objave ove analize, portal Glas Srpske ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

22.1.2024. Nakon objave ove analize, portal Vijesti 365 ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

29.1.2024. Nakon objave ove analize, portal Nezavisne ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

7.2.2024. Nakon objave ove analize, portal NIN ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

RTV BN: Sedam uhapšenih iz Zvornika predati Tužilaštvu BiH

Sedam lica, osumnjičenih za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Agenciji za istra...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Novi Glas: Predsjednik BORS-a Ostojić o hapšenjima u Zvorniku: “Ovo više ne može da se trpi!”

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministars...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.01.2024

Argumenti: Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv šest lica zbog navodnog genocida u Srebrenici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica zbog navodnog genocida u Srebrenici, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.01.2024

RTRS: Kojić: Pravosuđe BiH i za praznike dokazuje poslušnost stranim mentorima

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić smatra da je podizanje optužnic...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Euronews Serbia: Uhapšeni Srbi iz Zvornika predati u nadležnost tužilaštva BiH

Sedam lica srpske nacionalnosti, osumnjičena za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku, predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je age...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Indeks online: Šest osumnjičenih Srba pušteno na slobodu, uz posebne mere zabrane

SARAJEVO – Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Moja Bijeljina: Sedam uhapšenih iz Zvornika predati Tužilaštvu BiH

Sedam lica, osumnjičenih za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Agenciji za istra...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

TV K3: Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe (VIDEO)

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministars...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Sputnik: Novi pritisak na Srpsku: Srbe u BiH opet hapse zbog Srebrenice

Hapšenje sedmorice Srba u Zvorniku zbog zločina u Srebrenici novi je pritisak na Republiku Srpsku ali i pokušaj uspostavljanja reciprociteta jer su ne...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Alternativna televizija (.rs): Goganović: Sreten Milošević nije uhapšen, neko sa lošom namjerom pokušava da ga oblati

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović demantovao je pisanje pojedinih federalnih medija da je komandant Trećeg pješadijsk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.01.2024

Radio-televizija Vojvodine: BiH: Šest osumnjičenih Srba pušteno na slobodu, uz posebne mere zabrane

SARAJEVO - Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

RTV Doboj: Uhapšeni iz Zvornika predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Sedam lica, osumnjičenih za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Agenciji za istra...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Insajder.net: Šest osumnjičenih Srba pušteno na slobodu, uz posebne mere zabrane

Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uha...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Alternativna televizija (.rs): Uhapšeni iz Zvornika predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Sedam lica, osumnjičenih za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Agenciji za ist...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Alo online: Uhapšeni iz Zvornika predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Iz Sipe su rekli da u vezi sa ovim ne mogu davati druge podatke

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Banjaluka-24.com: BORAČKA ORGANIZACIJA ZVORNIK: Uhapšeni saborci dobiće pravnu pomoć

Predsjedništvo Gradske boračke organizacije iz Zvornika obezbijediće pravnu i svaku drugu pomoć uhapšenim srpskim borcima zbog navodnih ratnih zločina...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Alternativna televizija (.rs): Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministars...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

RT Balkan: Uhapšeni Srbi iz Zvornika predati u nadležnost tužilaštva BiH

Reč je o nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske kojima se na teret stavlja navodni genocid povezan sa krivičnim delima individualna, komand...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Republika.rs: ŠEST SRBA PUŠTENO NA SLOBODU: Osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima

Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mera zabrane.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 01.01.2024

Banjaluka net: Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv šest lica

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica zbog navodnog genocida u Srebrenici, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Glas Srpske: Dodik: Pravna podrška pripadnicima VRS koji su na udaru Tužilaštva BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da posljednjim akcijama hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske na području Zvornika...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

RTRS: Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministars...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

RTRS: Uhapšeni iz Zvornika predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Sedam lica, osumnjičenih za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Agenciji za istra...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Srna: ПРАВНА ПОДРШКА ПРИПАДНИЦИМА ВРС КОЈИ СУ НА УДАРУ ТУЖИЛАШТВА БиХ

БАЊАЛУКА, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да посљедњим акцијaма хапшења бивших припадника Војске Републике...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Pokret za odbranu Kosova i Metohije: Нови притисак на Српску: Србе у БиХ опет хапсе због Сребренице

Хапшење седморице Срба у Зворнику због злочина у Сребреници нови је притисак на Републику Српску али и покушај успостављања реципроцитета јер су недав...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Nezavisne: Višković osudio hapšenje pripadnika VRS u Zvorniku

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da osuđuje posljednju akcija hapšenja pripadnika Vojske Republike Srpske na...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Pravda: NOVI PRITISAK NA SRPSKU! Srbe u BiH opet hapse zbog Srebrenice

Hapšenje sedmorice Srba u Zvorniku zbog zločina u Srebrenici novi je pritisak na Republiku Srpsku ali i pokušaj uspostavljanja reciprociteta jer su n...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Bijeljina (.org): Bivši pripadnici VRS iz Zvornika pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane

Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uha...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

RTV Doboj: Goganović: Sreten Milošević nije uhapšen, neko sa lošom namjerom pokušava da ga oblati

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović demantovao je pisanje pojedinih federalnih medija da je komandant Trećeg pješadijsk...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Večernje novosti: DODIK NAJAVIO: Pravna podrška pripadnicima VRS koji su na udaru Tužilaštva BiH

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da posljednjim akcijama hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske na području Zvornika...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Info Milići: Uhapšeni iz Zvornika predati u nadležnost Tužilaštva BiH

Sedam lica, osumnjičenih za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Agenciji za istra...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Info Milići: Sretenu Miloševiću određen pritvor “zbog opasnosti od bjekstva”

Sud BiH saopštio je danas da je odredio jednomjesečni pritvor Sretenu Miloševiću, koji je osumnjičen za ratne zločine, zbog opasnosti od bjekstva.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.12.2023

Srpski portal: PORTAL N1 javlja: “U toku hapšenja u Republici Srpskoj za genocid u Srebrenici”

Opet se udara na sve što je srpsko

 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 16.12.2023

Iskra: Хапшење у Зворнику за наводни геноцид: Западне амбасаде повећале квоту Срба које треба утамничити

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ данас су на подручју Зворника ухапсили седам лица осумњичених за наводни геноцид

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 01.01.2024

Nezavisne: Šestorka uhapšena u Zvorniku optužena za navodni genocid

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica zbog navodnog genocida u Srebrenici.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 17.12.2023

Vijesti 365: Pravosuđe BiH radi veoma brzo kada god je u pitanju nešto protiv Srba

Sud i Tužilaštvo BiH su političke institucije pod direktnom kontrolom Sjedinjenih Država i bošnjačkih političkih struktura i nemaju nikakav legitimite...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Glas Srpske: Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe

BANJALUKA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Srna: ТОДОРОРВИЋ: ХАПШЕЊУ СРПСКИХ БОРАЦА НЕМА КРАЈА, МОГУЋА БЛОКАДА ПУТЕВА

ЗВОРНИК, 15. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Акције у којим Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ хапси по нечијем налогу некадашње припаднике Војске Републике Српск...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.12.2023

Borba: „Pravosuđe BiH radi veoma brzo kada god je u pitanju nešto protiv Srba“

Sud i Tužilaštvo BiH su političke institucije pod direktnom kontrolom Sjedinjenih Država i bošnjačkih političkih struktura i nemaju nikakav legitimite...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 12.09.2023

Faktor magazin: Hapšenja pripadnika VRS: Uhapšeni i komadanti zbog navodnog genocida u Srebrenici?!

Hapšenja pripadnika VRS

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Glas Srpske: Održano ročište o pritvoru bivšim pripadnicima VRS

SARAJEVO - U Sudu BiH danas je održano ročište o prijedlogu o određivanju pritvora šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koji su uhapšen...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 01.01.2024

24 sedam: Tužilaštvo BiH prvog dana 2024. godine podiglo optužnicu protiv šestorice Srba za navodni genocid u Srebrenici

Optuženima se na teret stavlja da su bili, tobože, pomagačin u genocidu

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Glas Srpske: Бивши припадници ВРС из Зворника пуштени на слободу

Шест бивших припадника Војске Републике Српске (ВРС) осумњичених за наводни геноцид над 800 Бошњака на локалитету Ораховац код Зворника, који су ухапш...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Sputnik: BiH: Šest osumnjičenih Srba pušteno na slobodu, uz posebne mere zabrane

Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uha...

 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 15.12.2023

RT Balkan: Hapšenje u Zvorniku za navodni genocid: Zapadne ambasade povećale kvotu Srba koje treba utamničiti

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su na području Zvornika uhapsili sedam lica osumnjičenih za navodni genocid

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Srpska info: Dodik o hapšenju bivših pripadnika Vojske RS kod Zvornika "Ovakav pristup Tužilaštva dodatno nas uvjerava da za Srbe u ovakvoj BiH nema pravde"

Posljednjim akcijama hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske na području Zvornika Tužilaštvo BiH ponovo pokazuje selektivan pristup istrag...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 01.01.2024

RTRS: Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv šest lica

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica zbog navodnog genocida u Srebrenici, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Una rs: Pritisak na Srbe u BiH: Održano ročište o pritvoru šestorici bivših pripadnika Vojske RS

Odbrana je istakla da je zahtev tužilaštva proizvoljan, paušalan i da ne sadrži relevantne činjenice

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.01.2024

Novosti: OPTUŽILI IH ZA NAVODNI GENOCID U SREBRENICI: Prvog dana Nove 2024. stigla "čestitika" šestorici Srba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, prvog dana Nove 2024. godine, saopštilo je da je šest Srba optužilo za genocid u Srebrenici.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 17.12.2023

Srpska RTV: “Правосуђе БиХ ради веома брзо када год је у питању нешто против Срба”

Суд и Тужилаштво БиХ су политичке институције под директном контролом Сједињених Држава и бошњачких политичких структура и немају никакав легитимитет,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Večernje novosti: SRBIMA UTISKUJU ŽIG GENOCIDNOG NARODA Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe

PREDSJEDNIK Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministar...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

B 92: Hapšenje bivših pripadnika VRS: "Nastavlja se lov na Srbe"

Nastavljen je lov na Srbe koji je počeo 1996. godine.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

K1 info: UHAPŠENO 7 SRBA iz Zvornika zbog navodnog GENOCIDA! Oni su PREDATI tužilaštvu BiH

Srna saznaje da je među uhapšenima i bivši predsedik Boračke organizacije grada Zvornika

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

BL Portal: Oglasio se advokat Sretena Miloševića: “Uhapšen na ulasku u BiH, krenuo je na posao”

SIPA je rano jutros na području Zvornika, uhapsila sedam osoba zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo genocid.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 17.12.2023

RTRS: "Pravosuđe BiH radi veoma brzo kada god je u pitanju nešto protiv Srba" (VIDEO)

Sud i Tužilaštvo BiH su političke institucije pod direktnom kontrolom Sjedinjenih Država i bošnjačkih političkih struktura i nemaju nikakav legitimite...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Info Bijeljina: Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe

BANJALUKA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

RTRS: Sretenu Miloševiću određen pritvor "zbog opasnosti od bjekstva"

Sud BiH saopštio je danas da je odredio jednomjesečni pritvor Sretenu Miloševiću, koji je osumnjičen za ratne zločine, zbog opasnosti od bjekstva.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Glas Srpske: Boračka organizacija Zvornik: Uhapšeni saborci dobiće pravnu pomoć

ZVORNIK - Predsjedništvo Gradske boračke organizacije iz Zvornika obezbijediće pravnu i svaku drugu pomoć uhapšenim srpskim borcima zbog navodnih ratn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Moja Srpska (.com): Sedam uhapšenih iz Zvornika predati Tužilaštvu BiH

Sedam lica, osumnjičenih za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Agenciji za istra...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

Zvornik Danas: Bivši pripadnici VRS iz Zvornika pušteni na slobodu

Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uha...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Info Milići: Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe

BANJALUKA – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

RTV Doboj: Ostojić: Hapšenja u Zvorniku nastavak lova na Srbe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da su današnja hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministars...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Banjaluka net: Boračka organizacija Zvornik: Uhapšenim saborcima biće obezbijeđena pravna pomoć

Predsjedništvo Gradske boračke organizacije iz Zvornika obezbijediće pravnu i svaku drugu pomoć uhapšenim srpskim borcima zbog navodnih ratnih zločina...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 18.12.2023

NIN: Šest Srba osumnjičenih za ratni zločin pušteno na slobodu

Šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za navodni genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uha...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

RTRS: Zvornik: Uhapšenim saborcima biće obezbijeđena pravna pomoć

Predsjedništvo Gradske boračke organizacije iz Zvornika obezbijediće pravnu i svaku drugu pomoć uhapšenim srpskim borcima zbog navodnih ratnih zločina...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Radio-televizija Vojvodine: Uhapšeni Srbi iz Zvornika predati u nadležnost tužilaštva Bosne i Hercegovine

SARAJEVO - Sedam lica srpske nacionalnosti, osumnjičena za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku, predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, pot...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.12.2023

Srpska cafe: Dodik o hapšenju bivših pripadnika VRS: Za Srbe u ovakvoj BiH nema pravde

Posljednjim akcijama hapšenja bivših pripadnika Vojske Republike Srpske na području Zvornika Tužilaštvo BiH ponovo pokazuje selektivan pristup istraga...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2023

Politika: Uhapšeni Srbi iz Zvornika predati u nadležnost tužilaštva BiH

SARAJEVO – Sedam lica srpske nacionalnosti, osumnjičena za navodni genocid, koja su uhapšena u Zvorniku, predata su u nadležnost Tužilaštva BiH, potvr...

 • Manipulisanje činjenicama