Hvatanje klikova na noćnu moru poznatog pulmologa: Branimiru Nestoroviću nisu poništili diplomu

Brojni mediji u regionu predstavili su u svojim člancima san Branimira Nestorovića o poništavanju diplome kao stvarnost.

Na portalu Republika je 18. decembra 2021. godine objavljen članak o intervjuu Branimira Nestorovića, pulmologa iz Srbije, emitovanom na YouTube kanalu Balkan info. Članak je opremljen naslovom:

STIGAO JE TELEGRAM, PONIŠTILI SU MI DIPLOMU! Doktor Nestorović šokirao: MEDICINA JE ODVRATNA! (VIDEO)

U uvodnom dijelu članka, navodno poništavanje diplome Branimira Nestorovića opisuje se kao “epizoda” iz njegove biografije:

Doktor Branimir Nestorović otkrio je jednu epizodu iz svoje biografije o kojoj javnost do sada ništa nije znala.

Gostujući na Balkan infu, stručnjak je govorio o mnogobrojnim temema, mahom geopolitičkim, ali je u jednom momentu ispričao i kako zamalo nije ostao bez diplome Medicinskog fakulteta.

U nastavku se navodi da je, zapravo, riječ bila o “snu koji je doktor Nestorović sanjao nakon diplomiranja” te se prenosi Nestorovićeva izjava iz koje je nedvojbeno jasno da se radi o stvarnom događaju. 

Portal Kurir prenio je istoga dana članak portala Republika. Kurir je svoj članak opremio naslovom u kom se eksplicitno navodi tvrdnja da je Nestoroviću poništena diploma. 

NESTOROVIĆU PONIŠTILI DIPLOMU! Stigao mi je TELEGRAM sa fakulteta, od šoka sam skakao po krevetu

Članke gotovo identičnog naslova, sa eksplicitnom tvrdnjom o poništavanju diplome, uz navode da je Nestorović ispričao kako “zamalo nije ostao bez diplome Medicinskog fakulteta”, objavilo je još petnaestak portala. 

Članak anonimnog portala Dnevno, objavljen 20. decembra 2021. godine, ima nešto drugačiji sadržaj. U ovom se članku navodi:

Nakon svega što se dogodilo, ovo zaista nismo mogli očekivati! Potpuni šok- diploma mu je poništena!

Naime, doktor Nestorović je prije nekoliko dana gostovao na TV emisiji gdje je ispričao šokantnu priču. Jednog dana stigao mu je telegram da je zaboravio da položi dva ispita i da mu se zbog toga poništava diploma sa medicinskog fakulteta. On je bio frapiran ali na sreću, ubrzo se probudio. Shvatio je da je to samo san ali je bio toliko preplašen da je uzeo svoj indeks i pregledao je da li ima sve položene ispite.

Tvrdnja da je Branimiru Nestoroviću poništena diploma našla se i u nazivu tri YouTube snimka, objavljena 18.12. i 19.12.2021. godine (1, 2). Ova tri snimka ukupno su pregledana gotovo 18.000 puta. U snimcima se čita članak sadržaja identičnog onome sa portala Republika. 

Šta su činjenice?

Branimir Nestorović dao je intervju za YouTube kanal Balkan info 17. decembra 2021. godine. Snimak emisije dostupan je na YouTube kanalu BALKAN INFO - Zvanični kanal. U emisiji je, između ostalog, ispričao i priču o snu koji je imao nakon diplomiranja, a u kom mu je poništena fakultetska diploma. Ova priča, uz jasan naglasak da je riječ o snu, može se čuti na 1:56:43 minutu snimka. 

Branimir Nestorović je u više navrata tokom pandemije bolesti Covid-19 promovisao različite dezinformacije i teorije zavjere. Raskrinkavanje je njegove neutemeljene tvrdnje o pandemiji, ali i o drugim temama, ocjenjivalo već nekoliko puta (1, 2, 3, 4, 5). YouTube kanal Balkan info često daje prostor pojedincima/kama za iznošenje različitih dezinformacija te je Raskrinkavanje u više navrata ocjenjivalo i činjenične tvrdnje objavljene na ovom kanalu (1, 2, 3).

Nestorović je u emisiji govorio i o realističnim snovima te, između ostalog, naveo:

San počinje tako što se ja budim ujutru i stiže telegram sa fakulteta da sam ja propustio neki ispit kad su sve sabrali sa druge godine, koji je imao i svoje ime, ja sam sad zaboravio. I da naravno, ne da nisam diplomirao, nego da mi poništavaju sve, nemam pravo da studiram medicinu. 

Dakle, jasno je da je govorio o snu, a ne o stvarnom događaju. Isto je jasno i iz drugog dijela članaka koje su objavili Republika, Kurir i drugi. Suprotno manipulativnim naslovima i uvodnim dijelovima u člancima, ističe se da je riječ o snu. 

Nestorović, takođe, u emisiji nije ispričao da je “zamalo ostao bez diplome Medicinskog fakulteta”. 

Budući da je san koji je Nestorović ispričao predstavljen u naslovima analiziranih članaka kao stvarni događaj, tvrdnje da je Branimiru Nestoroviću poništena diploma i da je ispričao da je “zamalo ostao bez diplome” ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena:

11.1.2022: Nakon objavljivanja ove analize portal Republika ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

12.1.2022: Nakon objavljivanja ove analize portal Srbija danas ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.1.2022: Nakon objavljivanja ove analize portal Top vijesti Balkan ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.3.2023: Portal Kurir je ispravio netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 10. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me