“Internet provale” lažnih vijesti i mizoginog ponižavanja za klikove

Portal Internet provale koristi mizogine uvrede i netačne tvrdnje o zdravlju u lovu na klikove.

Foto: Flickr

Portal Internet provale redovno objavljuje manipulativan sadržaj opremljen senzacionalističkim naslovima. U svrhu prikupljanja klikova autori/ce ovakvog sadržaja pribjegavaju mizoginiji i pseudonauci.

Riječ o anonimnom portalu – identiteti njegovih vlasnika/ca, urednika/ca i novinara/ki nisu poznati. Podaci o vlasništvu domene ovog portala ne mogu se pronaći ni putem alata za pretragu vlasničkih podataka Who.is, na kojem su “skriveni zbog privatnosti”.

Prema podacima alata CrowdTangle, sadržaj portal Internet provale dijeli se na nekoliko Facebook stranica. Najčešće se dijeli na pet stranica koje ukupno imaju 303.611 pratitelja/ki (1, 2, 3, 4, 5).

Prema podacima iz odjeljka “Transparentnost stranice”, administratori/ke svih pet stranica su iz Bosne i Hercegovine.

Iako ime portala sugeriše da se na njemu objavljuje sadržaj šaljivog ili satiričnog karaktera, članci na Internet provalama uklapaju se u već poznate okvire rada anonimnih portala. Raskrinkavanje je već nekoliko puta pisalo o tome šta su anonimni portali i kako njihov sadržaj manipuliše publikom u svrhu prikupljanja klikova.

Lažna vijest
Anonimni BPortal: Senzacionalizmom do klikova

Anonimni BPortal uglavnom objavljuje članke u kojima se eksploatišu vijesti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 04.11.2022

Lažna vijest
Žena portal: Privlačenje klikova manipulativnim naslovima o smrti “poznatih”

Klikbejt naslovi privlače pažnju pratitelja/ki brojnih Facebook stranica na...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 04.11.2022

Lažna vijest
Magazin Dan: Stvaranje panike kao sredstvo za “lov na klikove”

Portal Magazin Dan učestalo koristi manipulativne taktike u cilju skupljanj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 12.08.2021


Mizoginija

Mizoginija je mržnja, nesklonost ili nepovjerenje prema ženama, koje se manifestira u različitim oblicima kao što su fizičko zastrašivanje i zlostavljanje, seksualno uznemiravanje i silovanje, društveno odbacivanje i ostrakizam. U društvima s jakim patrijarhalnim vrijednostima, kao što je naše, mizoginija se manifestuje i kao nipodaštavanje žena i odbijanje rodne ravnopravnosti.

Na portalu Internet provale objavljen je značajan broj članaka u kojima se žene ismijavaju, vrijeđaju ili osuđuju zbog svoje dobi, izgleda i stila oblačenja. U mnogim se člancima otvoreno nastoji opravdati kontrola nad oblačenjem i izgledom žena i poziva se na osudu percipiranih “neprimjerenih” stilova. Ovakvi su članci gotovo uvijek “ukrašeni” tabloidnim naslovima čiji je cilj primamiti čitatelje/ke da na njih kliknu.

Pjevačica bez truna šminke upIašila putnike na aerodromu: Flekavo lice sa višk0m k0že, auuu

“Sve na izvolite, sram0ti svoje unuke”: Neda Ukraden u sedmoj deceniji se skinuUa, komentari pljušte (Foto)

Sram0ta, Snežana Savić 0vo obukla sa svojih skoro 70 godina: “Kako je nije stid svojih godina, pokazala previše..”

U ovim se člancima žene javne ličnosti osuđuju zbog odjevnih kombinacija i izgleda. Direktno se posramljuju zbog crta lica, teksture kože, načina na koji se oblače ili “neprimjerenog stila” za njihovu životnu dob. 

U članku objavljenom 5. oktobra vrlo se degutantno komentariše način oblačenja maloljetne kćerke srbijanske pjevačice Jelene Karleuše. Čitatelji/ke se ohrabruju da također komentarišu i/ili osude izgled ove 15-godišnjakinje. U naslovu članka postavlja se pitanje “ima li ona oca”, koje odražava uvriježeno patrijarhalno vjerovanje da muški član porodice treba i može kontrolisati izgled i ponašanje žene.

Na ovom se portalu također objavljuju i članci koji “savjetuju” žene kako da se ponašaju da bi pronašle ili zadržale partnere, također puni uvredljivih insinuacija i negativnih rodnih stereotipa.

U članku od 3.11.2022. godine, koji govori o tome kako bi žene trebale lakirati nokte da ih muškarci ne bi “izbjegavali”, otvoreno se kritikuje ženska emancipacija i tvrdi se da su žene danas “izgubile svoju pravu vrijednost”.

Pogledajte samo primjer jedne žene danas, koja je razlika u odnosu na žene prije 30 i više godina? Prije su žene bile okosnica i temelj svake kuće, brinule su se o obitelji i domu, dok su današnje žene emancipirane, imaju dobar posao i postale su više nego jednake u društvu. Međutim, prema nekim stručnjacima, oni su izgubili svoju pravu vrijednost.

Dovoljno je pogledati društvene mreže i vidjeti koliko su se promijenili kao nježniji spol. Udate žene koje imaju djecu, objavljuju svakakve priče i fotografije na ruskim mrežama, a onda se pitamo zašto ona ima 35 godina, a još se nije udala ili ima djecu?

Na sličan se način o ženama govori i u još dva članka. U članku objavljenom 5. novembra navodi se niz navika pogrešno opisanih kao “ženske”, od kojih su neke nehigijenske, dok su druge sasvim uobičajene za žene i za muškarce. U članku od 9. oktobra implicira se da su žene čiji je partner nevjeran same krive za nevjerstvo, odnosno da su ga uzrokovale svojim ponašanjem.

Osim što ovakvo “izvještavanje” nije u skladu s osnovnom pristojnošću, ono može imati šire negativne posljedice. Na ovaj način doprinosi se očuvanju negativnih stereotipa o ženama, kao i štetnih patrijarhalnih vrijednosti kojima se žene nastoje potčiniti i kontrolisati. 


Lažne vijesti i zastrašivanje

Osim članaka koji na pogrdan način govore o ženama, na ovom portalu često se objavljuju savjeti u vezi sa zdravljem. Pojedini članci opremljeni su dramatičnim naslovima koji čitatelje/ke upozoravaju na navodne zdravstvene opasnosti.

U naslovu članka od 3.11.2022. godine, recimo, navodi se da su dlake na bradi “ozbiljna opasnost” za žene, čime se insinuira da mogu biti simptom nekog ozbiljnog zdravstvenog problema.

Žene, nikako ne ignorišite 0vaj probIem: Dlake na bradi su ozbiljna 0pasnost – znate li zašto ih imate?

U članku se, pak, ne navodi nikakav konkretan zdravstveni problem, već se kao mogući uzrok ove pojave navode hormonalni disbalans uzrokovan menopauzom i/ili genetska nasljednost.

Slični članci su, uz identičan naslov, objavljeni na još nekoliko anonimnih portala (1, 2, 3).

U naslovu članka objavljenog 4.11.2022. godine navodi se da je srbijanska doktorica otkrila način za brzo mršavljenje.

Doktorica Stanković otkrila način kako da smršate velikom brzinom: Nemojte masnu hranu i šećer izbacivati – uradite sljedeće

U članku se navodi izjava doktorice Verislave Stanković, koja je publici savjetovala da se fokusira na umanjenje stresa, što će na koncu utjecati i na izgled. Suprotno tvrdnjama iz naslova, ona je kazala da je potrebno da ljudi rade na smanjenju stresa, prvenstveno radi “mira u duši”, a i kako bi dijete za gubitak težine mogle biti djelotvorne. Dakle, nije otkrila način da se “smrša velikom brzinom”, kako sugeriše naslov.

U članku od 11.9.2022. godine navodi se da je srbijanski ljekar Branimir Nestorović dao “zlata vrijedan savjet” za obaranje visoke tjelesne temperature. U uvodu članka iznosi se netačna tvrdnja da se sada slučajevi gripe dijagnostikuju kao Covid-19. Tvrdnje o tome da je Covid-19 “obična gripa” ili da se slučajevi gripe dijagnostikuju kao slučajevi Covid-19 kruže na društvenim mrežama od samog početka pandemije i Raskrinkavanje se njima bavilo u analizama koje može pročitati ovdje i ovdje.

U zemljama regiona i dalje se vrše testiranja na Covid-19 pri dijagnostikovanju, a PCR testovi, koji se u te svrhe najčešće koriste, pouzdani su i efikasni u razlikovanju infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 od drugih infekcija.

Dakle, tvrdnja da se oboljeli od gripe prikazuju kao oboljeli od Covid-19 neutemeljena je.


Šta je svrha anonimnih portala?

Kako je objašnjeno na web stranici Medijska pismenost koju uređuje Raskrinkavanje, ciljano skrivanje identiteta osoba koje vode i uređuju online portale predstavlja upozorenje da se ne radi o stvarnom mediju ili kredibilnom izvoru informacija.

Naime, ovakvi portali često koriste anonimnost kako bi izbjegli odgovornost za sadržaj koji objavljuju:

Na taj način osobe koje proizvode sadržaj nalik informativnom imaju svu slobodu da javnosti plasiraju poruke koje žele, bez ikakvih posljedica. Nepoznati izdavači, urednici ili autori “zaštićeni” su od zakona kojima se zabranjuju diskriminacija i govor mržnje, kleveta ili kršenje autorskih prava. Isto tako ih “zaobilaze” i pravila samoregulacije, čije se poštivanje očekuje od legitimnih medija. Ukratko, lažni mediji uživaju slobodu govora koja je garantovana legitimnim medijima, ali ne preuzimaju nijednu od odgovornosti koja s njom ide.

Glavni cilj anonimnih portala je, kako je objašnjeno na ovoj web stranici, uglavnom ostvarivanje zarade putem klikova, a ne objektivno informisanje javnosti.

U slučaju portala Internet provale jasno je da koriste senzacionalizam, netačne tvrdnje i mizoginiju, ne osvrćući se na novinarsku etiku i profesionalne standarde, kako bi privukli što veću publiku na svoju web stranicu i ostvarili što veću zaradu.

Shodno činjenicama, naslove s upozorenjem o “ozbiljnosti opasnosti” pojavljivanja dlačica na bradi kod žena, kao i naslov u kojem se navodi da je doktorica Stanković otkrila način za mršanje velikom brzinom, ocjenjujemo kao klikbejt s obzirom na to da sami članci ne sadrže takve tvrdnje.

Tvrdnju da se “sezonska gripa vodi pod koronom” ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

11.11.2022.

Nakon objave ove analize, portali Lifestyledom, Žena i Kreacije ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 09. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me