Raskrinkavanje.ba

Lokalni izbori 2020: “Reciklirani” intervju anonimnog portala s gradonačelnikom Gradačca

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Intervjui političara/ki na anonimnim portalima, posebno tokom preidzborne kampanje, upućuju na zaključak da je riječ više o političkoj promociji tih kandidata/kinja a manje o novinarstvu. Primjer takve prakse pronašli smo na anonimnom portalu Deblokada.

Na početnoj stranici anonimnog portala Deblokada je postavljen intervju sa naslovom:

DEBLOKADA INTERVIEW! Dervišagić: Zaposlenost u Gradačcu u stalnom porastu

Intervju sa aktuelnim gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem zapravo je objavljen 4.7.2020. Dervišagić je kandidat Socijaldemokratske partije u BiH (SDP) za istu funkciju na lokalnim izborima koji se održavaju 15.11.2020.

Budući da se nalazi na početnoj stranici, čitatelji/ke se navode na zaključak da je riječ o aktuelnom intervjuu koji je objavljen u skorije vrijeme.

Riječ je o intrevjuu u klasičnoj formi, pitanje - odgovor, sa šest pitanja. U uvodu se navodi:

Deblokada donosi intervju sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem u kojem nas upoznaje sa megaprojektom vodosnabdijevanja ovog grada. Saznali smo i koji su koraci ka očuvanju kompleksa “Stari grad”. Dervišagić nam priznaje kako se “osvetio” dvojici protukandidata sa proteklih izbora:
Grad Gradačac je smješten na sjeveroistoku BiH i prostire se na 218 km² sa 39.340 stanovnika. Riječ je o mjestu sa bogatom historijom i nadalekom poznatim starim gradom kojeg krasi Gradina sa kulom Huseina-kapetana Gradaščevića iz 18. stoljeća. Od juna 2019. Općina Gradačac dobija status grada. Grad Gradačac je i dobitnik priznanja GLOBALLOCAL za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi u kategoriji „Najbolje lokalne zajednice u 2019. godini“.

Već u prvom pitanju je očita subjektivnost, to jest naklonjenost aktuelnom gradonačelniku Gradačca. Neimenovani/a novinar/ka tako navodi:

DEBLOKADA: Gospodine Dervišagiću, Gradačac je svake godine sve ljepši, sve razvijeniji. Kako ste uspjeli iskonsku snagu, snalažljivost i ponos ljudi sa tih prostora integrisati i valorizirati u vidljivi napredak?

Ostatak intervju je napisan u sličnom tonu - pitanja se fokusiraju na uspjehe načelnika Gradačca,  bez ikakvog govora o “težim” temama, odnosno o problemima tamošnje lokalne uprave.

DEBLOKADA: Koji su aktuelni, a koji projekti koje ste planirali kako bi Gradačac i život u njemu unaprijedili?
DEBLOKADA: Nećete prepustiti kompleks Starog grada zubu vremena. Šta obuhvala i šta podrazumijeva najavljena rekonstrukcija? Kula Husein-kapetana bit će zaštićenija 
DEBLOKADA: Kako se borite sa nezaposlenošću? Da li je čovjek u Gradačcu svjestan da samo mukotrpan rad donosi rezultate i odnosi mnoge životne nedaće? Ipak, morate im malo pomoći i stvoriti dobar ambijent za privređivanje. Kako to činite? 
DEBLOKADA: Da li narod u Gradačcu i dalje voli obrađivati svoju zemlju i živjeti od njenih plodova?
DEBLOKADA: Da li nam možete ponuditi primjere Vaše saradnje sa kolegama iz drugih političkih opcija? Da li znate da su građani željni saradnju koja treba zamijeniti neprekidne svađe i prebacivanja?

Ime novinara/ke u ovom intervju nije navedeno, niti portal Deblokada ima objavljene podatke o novinarskom i uredničkom timu. Na portalu je dostupna jedna email adresa, te naziv “Dragon company” - kompanija za koju je navedeno da ima sjedište u SAD-u.  

Intervju je 4.7.2020. objavljen i na Facebook stranici ovog portala, uz jednako “hvalospjevan” opis.

Biser Sjeverne Bosne se ne predaje. 
Uređuje se, širi, tu su i novi projekti, pomoć privrednicima.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o anonimnom portalu Deblokada, koji je ocijenjen ukupno devet puta. Najčešća ocjena ovog portala u našoj bazi medija je pristrasno izvještavanje, a svih sedam analiza o različitim dezinformativnim sadržajima koje je Deblokada objavila možete pročitati na linkovima ispod.

Afirmativni intervju sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem, objavljen u julu a potom postavljen na početnu stranicu portala Deblokada u novembru, tokom predizborne kampanje, je manje novinarstvo a više politička promocija Dervišagića koji se natječe za novi mandat.

O sličnom primjeru, kad je tadašnja kandidatkinja Stranke za bolju budućnost BiH (SBB) na opštim izborima 2018. Edita Đapo dala intervju za anonimni portal Informativa, pisali smo detaljnije u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

Napomena

1.9.2023: Članak portala Deblokada koji je bio predmet ove analize naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba) 

Pogledajte originalne članke
04.07.2020

Deblokada: DEBLOKADA INTERVIEW! Dervišagić: Zaposlenost u Gradačcu u stalnom porastu

Deblokada donosi intervju sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem u kojem nas upoznaje sa megaprojektom vodosnabdijevanja ovog grada. Saznali...