Pregled sedmice: izmišljena ambasada i stvarne manipulacije

U sedmici iza nas Raskrinkavanje se bavilo lažnim vijestima vezanim za pismo nepostojećoj ambasadi Portugala u BiH, klikbejtom kao vidom kritike vlasti, te nepostojećim i izmišljenim navijačkim sukobima na društvenim mrežama i iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine.

Informacija da će “Dolina ćupova” dobiti nov i savremen travnjak bila je razlog za slavlje navijača, ali i prilika za lovce na klikove. S obzirom da čitaoci nisu dobili ono što je obećano u naslovu, članak smo ocijenili kao klikbejt, a cijelu analizu možete pronaći ovdje.

Slika policajca koji piše kaznu starijoj ženi koja prodaje povrće na ulici, izazvala je bijes mnogih koji su pomislili da se radi o fotografiji napravljenoj u BiH. Ispostavilo se da je “Oduzeto povrće” uslikano u Albaniji, a ne u BiH, kao što možete pročitati ovdje

Već duže vrijeme u medijima se špekuliše o kandidatima za člana Predsjedništva BiH, a povremeno se pojave i tvrdnje o tome da su isti “potvrđeni” - čak i onda kada nisu. Po ko zna koji put, mediji su se i u sedmici iz nas bavili nepotvrđenom kandidaturom Sebije Izetbegović, kao što možete pročitati ovdje.

Prije nekoliko dana pojavila se vijest da je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu uputio pismo Ambasadi Portugala u BiH. Takva ambasada ne postoji u našoj državi. Raskrinkavanje je utvrdilo da SPUS nije poslao mail Ambasadi Portugala u BiH, a da su svi mediji koji su prenijeli tu vijestu ustvari prenijeli netačnu informaciju. Cijelu analizu možete naći ovdje.

Na osnovu upita čitatelja analizirali smo članak koji je netačno prenio informacije o migracijama iz BiH koje je emitovala Federalna televizija. Ispostavilo se da je riječ o lažnoj vijesti, a da Posavina i Krajina ipak nisu isto, možete pročitati ovdje.

Činjenica je da Predsjedništvo BiH godišnje troši skoro 350.000 KM samo na održavanje voznog parka. Činjenica je i da se najskuplji modeli “Audija” u ovoj instituciji nabavljaju “šakom i kapom”. Imajući to u vidu, naslov članka o novom automobilu “Audi A8” je možda opravdana “prozivka” rastrošnosti ove institucije - ali je istovremeno i klikbejt. Kako izgleda kada se vlast kritikuje kroz klikbejt, pročitajte ovdje.

Lažni mediji često praktikuju „uredničko“ opremanje članaka koje nema mnogo veze sa sadržajem. U slučaju kojim se Raskrinkavanje bavilo prošle sedmice, nesklad između naslova i sadržaja članka mogao bi se opisati kao duboki i nepremostivi jaz. Cijeli analizu nepostojećeg skuoba Enesa Bešlagića i Nikole Koje možete pročitati ovdje.

Pri izvještavanju o novostima sa društvenih mreža, do grešaka često dolazi zbog nepreciznog izražavanja, ili nepotpunog razumijevanja načina funkcionisanja novih tehnologija. Neke bi, pak, mogle biti i svjesni pokušaji da se čitaoci primame da kliknu na članak. O tome kako (ne)namjerne nepreciznosti vode do klikbejta čitajte na ovom linku.

 

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 08. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Virus Sars-CoV-2 ne izaziva “običnu prehladu” već bolest Covid-19

Slika stranice knjige na kojoj piše da je uzročnik obične prehlade “Corona...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Nikada viđeni “dokumenti obavještajnih službi” kao medijski “izvori” za priče o atentatu na Dodika

Članak na portalu Banjaluka (.net), u kojem se tvrdi kako su “vehabije plan...

Lažna vijest
Dezinformacija
U sukobu u Bihaću nisu poginula četiri migranta, niti su oni “preuzeli” ovaj grad

Nakon što je sukob migranata u bihaćkom naselju završio smrtnim ishodom, na...

Preko margine Dezinformacija Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me