Pregled sedmice: Izmišljeni “chemtrailsi” okrivljeni za “novi val” pandemije, zastava RBiH ponovo “prepoznata” kao obilježje Armije RBiH

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je rekapituliralo rad u 2021. godini te analiziralo novi slučaj miješanja zastave Armije RBiH i Republike Bosne i Hercegovine u medijima, kao i brojne druge dezinformacije.

Povodom kraja godine, Raskrinkavanje se u sedmici iza nas podsjetilo na analize koje su bile najčitanije tokom 2021. Među najčitanijim analizama Raskrinkavanja u prošloj godini našle su se one o teorijama zavjere o pandemiji, o pseudonaučnom izvještavanju o lijekovima, kao i o različitim dezinformacijama o aktuelnim dešavanjima. Koje analize su u pitanju, pročitajte na linku ispod.

Analiza
2021. u retrospektivi: Koje ste analize najviše čitali?

Među najčitanijim analizama Raskrinkavanja u 2021. godini našle su se teori...

05.01.2022

U godini iza nas, Raskrinkavanje se suočilo sa različitim dezinformacija kojima je osporavan naš rad. U analizi u nastavku možete pročitati pregled prijetnji i uznemiravanja kojima su novinari/ke Raskrinkavanja bili/e izloženi/e, kao i netačnosti o našem radu koje su bile iznesene u javnoj sferi u 2021. 

Analiza
2021. u retrospektivi: Prijetnje, pritisci i dezinformacije

U godini iza nas, Raskrinkavanje se suočilo sa različitim dezinformacija ko...

31.12.2021

U nizu analiza, Raskrinkavanje se osvrnulo i na različite teme koje su bile čest predmet dezinformacija. Analize iz serijala “2021. u retrospektivi” možete pročitati na stranici Raskrinkavanja ovdje

Nekoliko medija u Bosni i Hercegovini i regionu ponovo je zastavu Republike BiH predstavilo kao “ratnu zastavu Armije BiH”. Ovoga puta, riječ je o člancima o prekršajnim nalozima koji su uručeni pojedincima/kama koji/e su kroz Istočno Sarajevo prošli/e automobilom na kom se nalazila zastava Republike Bosne i Hercegovine. Četrdesetak medija je u svojim člancima netačno ustvrdilo da se radi o zastavi Armije RBiH.

Lažna vijest
Zastava Republike Bosne i Hercegovine nije isto što i zastava Armije RBiH

Više medija u Bosni i Hercegovini i regionu ponovo je zastavu Republike BiH...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 07.01.2022

Na portalu Homunizam objavljen je članak u kojem se tvrdi da krv vakcinisanih osoba izgleda drugačije pod mikroskopom, odnosno da su im krvne ćelije “slijepljene”. Ipak, ne postoje dokazi koji bi potvrdili da vakcinisane osobe imaju slijepljene crvene krvne ćelije. Više o ovoj temi pročitajte u analizi u nastavku.

Lažna vijest
Vakcine ne stvaraju “slijepljene krvne ćelije”

Na portalu Homunizam objavljen je članak u kojem se tvrdi da krv vakcinisan...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 07.01.2022

Na nekoliko portala objavljena je netačna tvrdnja da je australijska vlada priznala široko rasprostranjene teške reakcije na vakcine protiv Covid-19, navodeći brojku od 79.000 teških neželjenih nuspojava. Riječ je o ukupnom broju prijavljenih reakcija na vakcine u toj zemlji, od kojih je većina bezazlena. Analizu Raskrinkavanja o ovoj temi pročitajte u nastavku.

Dezinformacija
U Australiji nije zabilježeno 79.000 “teških reakcija” na vakcine protiv Covid-19

Na nekoliko portala objavljena je netačna tvrdnja da je australijska vlada...

Dezinformacija 07.01.2022

Nakon novogodišnjih praznika, zagovornici/e teorije zavjere o “chemtrailsima” promovisali/e su na društvenim mrežama besmislene tvrdnje o “trovanju iz aviona”. Neki od njih su izmišljeno trovanje okrivili za “novi val” pandemije. Ipak, tvrdnje o “chemtrailsima” su se do sada mnogo puta dokazale kao neutemeljene u stvarnosti. Uprkos “zavjerološkim” tvrdnjama sa društvenih mreža, ne postoje dokazi da se odvija bilo kakvo “zaprašivanje” iz zraka niti da su letovi na neki način povezani sa pandemijom Covid-19. Detalje pročitajte u analizi ispod.

Lažna vijest
Nakon Nove godine, “chemtrails” izmišljotine kao opravdanje za “novi val zaraze”

Nakon novogodišnjih praznika, zagovornici/e teorije zavjere o “chemtrailsim...

Lažna vijest Teorija zavjere 07.01.2022

U prednovogodišnjoj sedmici, Raskrinkavanje je pisalo o različitim političkim temama u zemlji i regionu. Tvrdnja da je “Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH” godinama se ponavlja u javnom diskursu u Bosni i Hercegovini i regionu. Ustav BiH, ipak, ukazuje na to da ovaj navod ne odgovara činjenicama. 

Manipulisanje činjenicama
Ustav jedno, mediji drugo: 500 članaka o BiH "stvorenoj u Dejtonu"

Tvrdnja da je “Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavl...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 27.12.2021

Na portalu Sputnik se učestalo objavljuju članci u kojima se osporavaju legitimitet i legalitet novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Ovakva osporavanja su neosnovana te je jasno da ovaj medij zastupa stavove Republike Srpske, koju podržavaju Rusija i Kina, potpuno ignorirajući određene činjenice i sva drugačija mišljenja. Kako je Sputnik izvještavao o visokom predstavniku, pročitajte u nastavku.

Analiza
Sputnik o visokom predstavniku: “Građanin” i “njemački turista”

Na portalu Sputnik učestalo se objavljuju članci u kojima se osporavaju leg...

28.12.2021

Prenoseći intervju koji je Christian Schmidt dao za Süddeutsche Zeitung, nekoliko portala je u naslovima netačno predstavilo njegovu izjavu u vezi sa NATO i EUFOR trupama u BiH. Šta je Schmidt zaista izjavio, a kako su mediji njegovom izjavom manipulisali, pročitajte u analizi ispod. 

Manipulisanje činjenicama
Ne, Christian Schmidt nije rekao da treba poslati NATO trupe u BiH

Prenoseći intervju koji je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt 27.12.2021

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden komentarisao je novi zakon koji će omogućiti ženama da se vrate na posao jer će imati pristupačnu brigu za djecu ili druge članove porodice. Nekoliko portala je njegov komentar predstavilo kao napad na majčinstvo.

Manipulisanje činjenicama
Manipulativno tumačenje tweeta: Biden nije poručio majkama da je bolje raditi nego odgajati djecu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden komentarisao je novi zak...

Manipulisanje činjenicama 28.12.2021

Objavljen je i nastavak priče o stotinama internet-stranica putem kojih se prodaju različiti, navodno ljekoviti preparati uz pomoć manipulacija, izmišljenih priča i netačnih tvrdnji. Prvi dio priče je objavljen sedmicu ranije. U ovosedmičnoj analizi govori se o kompleksnoj mreži kompanija koje stoje iza ovih stranica. Ove kompanije su registrovane u gotovo svakoj zemlji na Balkanu, a prema našim nalazima, centar ove mreže je sarajevska IT kompanija. Opširnije čitajte u analizi ispod.

Analiza
Kompleksna mreža firmi na Balkanu: Ko stoji iza manipulativne prodaje različitih preparata?

Raskrinkavanje i FakeNews Tragač su otkrili da iza manipulativne prodaje ra...

28.12.2021

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 07. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me