Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Parodija kao stvarna vijest i QAnon besmislice na društvenim mrežama

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

Protekle sedmice pisali smo o teorijama zavjere i apsurdnim antivakcinacijskim tvrdnjama na društvenim mrežama, kao i o lažnim vijestima koje su plasirane na značajnom broju portala u cijelom regionu.

Vesna Ćurguz, Facebook korisnica koja “redovno” dijeli dezinformacije o pandemiji Covid-19, podijelila je status u kojem tvrdi da je Vrhovni sud u Urugvaju “donio presudu” da virus SARS-CoV-2, odnosno bolest Covid-19, ne postoji. Ovaj sud, ipak, nije donio takvu presudu niti bi njeno “donošenje” uopšte spadalo u njegove nadležnosti.

Na istom Facebook profilu objavljena je još jedna izmišljena “vijest”, ovog puta o smrtnoj kazni za jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Davida Rockefellera Jr. Ne postoji stvarna vijest o hapšenju ili o smaknuću Davida Rockefellera Jr, ili čak o nekoj presudi protiv njega. Ovakve tvrdnje o tajnim planovima ili događajima bez bilo kakvih dokaza jedna su od glavnih odlika teorija zavjere. 

Protekle sedmice pisali smo i o najnovijem “eksperimentu” koji je u formi videosnimka podijeljen na Facebooku. Na ovom snimku, ženi koja je navodno vakcinisana protiv Covid-19 “lijepe” se kašike na mjestu vakcinacije. Ipak, insinuacije da vakcine sadrže magnete ili metalne dijelove koji mogu stvoriti magnetno polje nemaju nikakvog utemeljenja u realnosti. Detalje pročitajte na linku ispod:

Dok su društvenim mrežama kružile nesuvisle teorije zavjere o pandemiji i vakcinaciji, preko 60 portala iz regiona objavilo je “vijest” o ispadu arapskog komentatora koji je navodno počeo da pjeva usred prenosa fudbalske utakmice. Komentator je navodno zapjevao jer je bio očaran ljepotom navijačice na tribini. Snimak na osnovu kojeg je nastala “vijest” zapravo je parodija čiji je autor arapski komičar Sulejman An-Anzi. Detaljnije o tome kada i kako je video nastao, kao i šta An-Anzi misli o popularnosti svoje parodije, pročitajte u našoj analizi:

Parodija arapskog komičara nije jedini primjer humorističnog sadržaja koji je shvaćen kao stvarna vijest. Viralni video o čovjeku iz Srbije koji se vakcinisao pet puta da bi dobio novac i vaučere zapravo dolazi iz humorističke serije.

Nekoliko bh. portala objavilo je članke u kojima se navodi da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podijelio fotografiju s partnericom Ivanom Maslarić na crvenom tepihu Banja Luka Festa. Na fotografiji koja je objavljena u ovim člancima ne nalazi se Ivana Maslarić, već poznata srbijanska novinarka i voditeljica Marija Kilibarda.

Na Facebooku su popularne “poučne priče” koje se nerijetko nastoje prikazati kao istinite. Tako je status o besmislenosti dokazivanja u situacijama kad to nije potrebno ilustrovan slikom početka utrke pasa među kojim se nalazi i gepard koji miruje. U statusu se netačno implicira da slika prikazuje stvarnu trku. Slika je, ipak, nastala 2000. godine za potrebe marketinške kampanje za automobil Audi S4 Quattro.

Nakon što je s privatnog posjeda Fate Orlović 5. juna uklonjena nelegalno izgrađena crkva, društvenim mrežama kružile su mnogobrojne netačne tvrdnje o porodici Orlović i njihovom imanju. Protekle sedmice pisali smo i o netačnoj tvrdnji da je uklonjena crkva zauzimala samo tri metra privatnog zemljišta Orlovića.

Brojni domaći portali godinama unazad objavljuju članke o navodnoj učinkovitosti kombinacije sode bikarbone i meda ili javorovog sirupa u liječenju raka. Ovi navodi, ipak, nisu u potpunosti utemeljeni u relevantnim naučnim studijama. Više o tome pročitajte u našoj analizi:

(Raskrinkavanje.ba)