Raskrinkavanje.ba

Satira predstavljena kao stvarna vijest na društvenim mrežama

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža su članak satiričnog portala Zicer iskoristili/e za kritiku novinarstva, pri tome izostavljajući informaciju da je riječ o satiri.

Foto: Freepik.com

Na društvenoj mreži Facebook viralna je slika s naslovom članka, koji glasi:

Opljačkan komšija tetke frizera Cecine ćerke!

Ova se slika na Facebooku tokom jula 2022. godine dijelila uz opise u kojima se otvoreno ili implicitno kritikuje novinarska profesija te se sadržaj naslova ismijava. Slika ovog naslova objavljena je, između ostalog, i 28. jula 2022. godine na Facebook stranici Podgoricki vremeplov uz opis “Crni komšo”. Objava je na ovoj Facebook stranici zabilježila više od 1.500 interakcija. 

Istu sliku su uz eksplicitnije tvrdnje i kritike objavile i desetine privatnih Facebook profila.

Profesionalno novinarstvo… (25.7.2022)

Kakva ekskluziva! (25.7.2022)

Važno je biti u toku! 🤣 (24.7.2022)

Tri puta pročitala i evo odustajem! (28.7.2022)

Samo tokom jula 2022. godine ista slika objavljena je na 17 Facebook profila i stranica, a dijelila se društvenim mrežama i tokom 2020, ali i 2021. godine (1, 2). 

Šta su činjenice?

Naslov sa slike originalno je objavljen 7. marta 2018. godine na portalu Zicer. Na ovom portalu navodi se da je riječ o satiričnom magazinu.

Dakle, vijesti objavljene na ovom portalu nisu stvarne, već izmišljene. Izostavljajući informaciju o prirodi portala na kom je vijest originalno objavljena, korisnici/e društvenih mreža tako su satiru pretvorili/e u lažnu vijest. 

Satira je kritika određenih pojava, osoba ili postupaka kroz humor i kao takva može biti književna ili govorna forma. Satirični sadržaji koji se pojavljuju u medijima često su zasnovani na izmišljenim vijestima koje se koriste da se naglasi pojava koja se ismijava i na taj se način izloži kritici. 

Bez adekvatne napomene o prirodi portala na kom je pomenuti članak objavljen, satira je na društvenim mrežama shvaćena, ali i predstavljena pogrešno. U pojedinim Facebook objavama na slici se može vidjeti da je pomenuti naslov objavljen na portalu Zicer (1, 2, 3). Ipak, bez linka članka ili napomene o tome da je portal na kom je objavljen satiričan, drugi/e korisnici/e Facebooka nemaju potpunu informaciju.

Raskrinkavanje je o primjerima u kojima je na društvenim mrežama i portalima satira netačno predstavljena kao stvarna vijest pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Budući da sada nije moguće pouzdano tvrditi u kojoj je objavi ovaj satirični članak prvi put predstavljen kao stvarna vijest, sve objave u kojima se ne navodi napomena da je riječ o satiri dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Članak portala Zicer dobija ocjenu satira.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 25.07.2022

Facebook profili i stranice: Jovan Vuckovic: Satira

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.07.2022

Facebook profili i stranice: Dragovan Vasić: Satira

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.07.2022

Facebook profili i stranice: Nevena Mišić: Satira

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 28.07.2022

Facebook profili i stranice: Katarina Sremčev: Satira

  • Prenošenje lažnih vijesti