Satira predstavljena kao stvarna vijest na društvenim mrežama

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža su članak satiričnog portala Zicer iskoristili/e za kritiku novinarstva, pri tome izostavljajući informaciju da je riječ o satiri.

Foto: Freepik.com

Na društvenoj mreži Facebook viralna je slika s naslovom članka, koji glasi:

Opljačkan komšija tetke frizera Cecine ćerke!

Ova se slika na Facebooku tokom jula 2022. godine dijelila uz opise u kojima se otvoreno ili implicitno kritikuje novinarska profesija te se sadržaj naslova ismijava. Slika ovog naslova objavljena je, između ostalog, i 28. jula 2022. godine na Facebook stranici Podgoricki vremeplov uz opis “Crni komšo”. Objava je na ovoj Facebook stranici zabilježila više od 1.500 interakcija. 

Istu sliku su uz eksplicitnije tvrdnje i kritike objavile i desetine privatnih Facebook profila.

Profesionalno novinarstvo… (25.7.2022)

Kakva ekskluziva! (25.7.2022)

Važno je biti u toku! 🤣 (24.7.2022)

Tri puta pročitala i evo odustajem! (28.7.2022)

Samo tokom jula 2022. godine ista slika objavljena je na 17 Facebook profila i stranica, a dijelila se društvenim mrežama i tokom 2020, ali i 2021. godine (1, 2). 

Šta su činjenice?

Naslov sa slike originalno je objavljen 7. marta 2018. godine na portalu Zicer. Na ovom portalu navodi se da je riječ o satiričnom magazinu.

Dakle, vijesti objavljene na ovom portalu nisu stvarne, već izmišljene. Izostavljajući informaciju o prirodi portala na kom je vijest originalno objavljena, korisnici/e društvenih mreža tako su satiru pretvorili/e u lažnu vijest. 

Satira je kritika određenih pojava, osoba ili postupaka kroz humor i kao takva može biti književna ili govorna forma. Satirični sadržaji koji se pojavljuju u medijima često su zasnovani na izmišljenim vijestima koje se koriste da se naglasi pojava koja se ismijava i na taj se način izloži kritici. 

Bez adekvatne napomene o prirodi portala na kom je pomenuti članak objavljen, satira je na društvenim mrežama shvaćena, ali i predstavljena pogrešno. U pojedinim Facebook objavama na slici se može vidjeti da je pomenuti naslov objavljen na portalu Zicer (1, 2, 3). Ipak, bez linka članka ili napomene o tome da je portal na kom je objavljen satiričan, drugi/e korisnici/e Facebooka nemaju potpunu informaciju.

Raskrinkavanje je o primjerima u kojima je na društvenim mrežama i portalima satira netačno predstavljena kao stvarna vijest pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Budući da sada nije moguće pouzdano tvrditi u kojoj je objavi ovaj satirični članak prvi put predstavljen kao stvarna vijest, sve objave u kojima se ne navodi napomena da je riječ o satiri dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Članak portala Zicer dobija ocjenu satira.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 02. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me