U vakcinama (i dalje) nema nanotehnologije niti se ona “prenosi” na nevakcinisane

Neutemeljena je tvrdnja da boravak pored vakcinisanih osoba dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka ili drugih zdravstvenih problema kod nevakcinisanih.

Foto: Freepik

Na Telegram nalogu iSTiNA 16. februara objavljen je videosnimak na kome internistkinja Ana Mihalcea, odranije poznata po širenju dezinformacija o vakcinama protiv Covid-19, govori o navodnom “sheddingu” vakcina. Iako to nije navedeno, jasno je da se ove tvrdnje odnose na vakcine protiv Covid-19. Michaela tvrdi da je radila “ istraživanja” koja su pokazala da su nevakcinisane osobe koje su boravile pored vakcinisanih imale povišen D-dimer. U titlovanom prevodu navodi se: 

Ovo je šokantna stvar, jer kao što znate, radila sam mnoga istraživanja i na nevakcinisanim u vezi njihovim problemima sa krvnim ugrušcima i njima je bio povišen D-dimer zbog izloženosti sheddingu. Ovo je NEVAKCINISANA osoba ženskog pola!!!  

Dr Ana, samo da razjasnimo kada pričamo o shedingu tu ne mislimo samo na intimne odnose već i na prisustvo. Odnosno, mislimo na prosto prisustvo  u blizini “vakcinisanih”?

Apsolutno, podrazumijeva se i biti prisutan u njihovoj blizini. Radila sam i mnoga istraživanja na mojim pacijentima kojima smo očistili krv od prisustva (nanografena). A potom smo verifikovali testovima da nemaju više ništa od toga u sebi. Potom bi oni otišli na večeru sa nekom “vakcinisanom” osobom a sutradan bi ponovo testovima otkrili to u krvi.  Znači “sheding” je tako brz? Da, apsolutno je tako brz!!! Dovoljno je samo da sedite sat i po vremena pored “vakcinisane” osobe. Apsolutno je tako, jer ja to viđam stalno, iznova i iznova. Ljudi su radoznali bili su sat vremena sa “vakcinisanima” i odmah dolaze da provjere i testiraju svoju krv, zato znam!!! 

Snimak je objavljen uz opis u kome su ove tvrdnje ponovljene.

Ovaj se snimak sa identičnim opisom dijelio i na Facebooku (link, link) i na Twitteru (link).

Nešto ranije istog dana na Telegram nalogu iSTiNA objavljen je još jedan snimak na kome Mihalcea pokazuje navodno krv i druge tjelesne tečnosti nevakcinisanih pod mikroskopom. U opisu snimka ponovljene su tvrdnje o “sheddingu” vakcina. Pored toga, tvrdi se da se putem vakcina ljudima “ubrizgavaju nanočestice metala i grafen oksid” te da nanotehnologiju udišemo preko “chemtrailsa”. U opisu videa takođe se preporučuje alkalna hrana kako bi se “neutralisala kiselost” organizma koju navodno uzrokuju vakcine.

Snimak traje nešto duže od četiri minuta te se s identičnim opisom dijelio na Facebooku (link).

 

Šta su činjenice?

 

Ana Mihalcea je doktorica interne medicine iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je postala popularna na “zavjerološkim” stranicama zbog svojih neutemeljenih izjava o vakcinama protiv Covid-19. Neke od njih već smo ocijenili u ranijim analizama (link, link, link). 

Mihalcea je iznosila razne besmislene tvrdnje, poput onih da su vakcine “softverska platforma koju aktiviraju 5G frekvencije” putem koje se ljudima ubrizgava "napredna tehnologija” kojom se mogu kontrolisati misli.

Tvrdnje da boravak u blizini vakcinisanih osoba može izazvati zdravstvene probleme kod nevakcinisanih prisutne su na društvenim mrežama već duže vrijeme. Raskrinkavanje se njima bavilo u analizi iz maja 2021. godine. Kako smo objasnili u ovoj analizi, “shedding”, koji bi se mogao prevesti kao “rasijavanje virusa”, odnosi se na veoma rijetke zabilježene slučajeve da se kod određenih vakcina zasnovanih na tehnologiji oslabljenog ili umrtvljenog virusa mala količina takvog virusa “oslobodi” i vakcinisana osoba tako zarazi nevakcinisanu osobu. Ovo se odnosi samo na vakcine sa živim oslabljenim virusom (atenuirane vakcine).  

Biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić u tekstu objavljenom na stranici Vakcine (.ba) navodi da je fenomen “sheddinga” veoma ograničen i rizik za ovo kod sadašnjih atenuiranih vakcina je izuzetno mali. Ona detaljno objašnjava koje vakcine spadaju u ovu grupu te koliko je “shedding” u slučaju svake od njih stvaran i moguć.

Kako smo objasnili u ranijoj analizi, “shedding” nije moguć kod vakcina protiv Covid-19 jer one ne sadrže živog uzročnika.

Dr. Kim Roberts sa Odsjeka za mikrobiologiju na Trinity Collegeu u Dublinu objasnila je za portal The Journal.ie da “mrtve vakcine” s proteinima ili mRNA nisu zarazne i da ne može doći do prenosa virusa nevakcinisanim osobama. Kada je riječ o mRNA vakcinama, Roberts je rekla da mRNA djeluje kao “uputa” tako da ćelije same stvaraju protein.

Međutim, vaše ćelije ne mogu napraviti druge kopije mRNA i mRNA ne traje dugo u ćelijama.

Jedna od razvojnih prepreka u stvaranju ovih vakcina bio je težak posao unosa mRNA u ćelije prije nego što je tijelo može uništiti.

Nema dokaza da vakcinisane osobe izlučuju vakcinom dobijenu mRNA ili virusni S protein.


Reuters je u analizi objavljenoj 23.4.2021. naveo da tvrdnje kojima se “spike proteinu” pripisuje “shedding” vakcine pokazuju nerazumijevanje načina na koji mRNA funkcioniše.

mRNA vakcine “sadrže samo upute za stvaranje spike proteina i nisu sposobne generisati čestice virusa, tako da se ništa ne može rasijati”, rekao za Reuters dr. Daniel Kuritzkes, šef Odjela za zarazne bolesti u Brighamu i Ženskoj bolnici, jednoj od najboljih univerzitetskih bolnica, koja je dio Medicinske škole Harvard.

Protivnici/e vakcinacije su pojam “shedding” vakcina povezivali/e sa nizom zdravstvenih problema za koje su inače tvrdili/e da su nuspojave vakcina. Tako se netačno tvrdilo da boravak pored vakcinisane osobe može da izazove razne neželjene događaje kod trudnica i dojilja te da može rezultirati i pobačajem.

Mihalcea pominje krvne ugruške koji su rijetka nuspojava kod nekih vakcina protiv Covid-19. 

Ipak, tvrdnje da boravak pored vakcinisanih osoba dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka kod nevakcinisanih su neutemeljene, baš kao i one koje se odnose na pomenute zdravstvene probleme. Reuters u svojoj analizi, između ostalog, prenosi komentar američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. 

Nema dokaza da osobe koje su vakcinisane protiv Covid-19 mogu prenijeti vakcine na druge ili da vakcinacija jedne osobe može imati negativne zdravstvene posljedice na druge", rekao je glasnogovornik NIH-a za Reuters.

Suprotno tvrdnjama iznesenim u videu, odobrene vakcine protiv Covid-19 ne sadrže nanografen, (link, link) niti metalne nanočestice (link, link). Jedine nanočestice koje sadrže ove vakcine ustvari su lipidne nanočestice, o čijoj smo svrsi pisali u ranijim analizama. Tvrdnjama da se grafenoksid nalazi u hrani i vodi, čak i u vazduhu, gdje dospijeva putem tzv. chemtrailsa, detaljno smo se bavili u analizi iz decembra 2022. godine. 

Mihalcea u videu preporučuje “alkalnu hranu” kako bi se regulisala “kiselost” koju navodno uzrokuju vakcine. Ideja da se “alkalnom hranom” može mijenjati pH vrijednost tkiva u organizmu spada u domen pseudonauke. Ovakve tvrdnje obično se vežu za “savjete” o liječenju malignih oboljenja. Ipak, hrana ne mijenja pH vrijednosti u organizmu. Više o ovakvim tvrdnjama čitajte u analizi na ovom linku

Shodno navedenom, tvrdnju da je “shedding” vakcina protiv Covid-19 stvarni fenomen, objavljenu na Telegram nalogu iSTiNA, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnje da se nanočestice metala, nanotehnologija ili grafen oksid ubrizgavaju putem vakcina te da su se davali i putem “chemtrailsa” ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Tvrdnju da će “alkalna hrana” neutralisati kiselost uzrokovanu vakcinacijom ocjenjujemo kao pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 27. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me