2022. u retrospektivi: 10 najčitanijih analiza

Raskrinkavanje je u 2022. godini objavilo oko 700 analiza. Izdvojili smo 10 najčitanijih.

Foto: Raskrinkavanje/ilustracija

U 2022. godini provjeravali smo tačnost značajnog broja objava u medijima i na društvenim mrežama. U 700 analiza bavili smo se činjenicama o različitim temama koje su bile mete dezinformacija: od dnevnopolitičkih tema i 5G tehnologije, preko pandemije Covid-19 i klimatskih promjena do ruske invazije u Ukrajini. Izdvojili smo 10 analiza koje su bile najviše čitane u godini za nama.

Naša najčitanija analiza u 2022. godini objavljena je krajem 2021. godine. U analizi koju smo radili u saradnji s Fake News Tragačem, našim partnerskim portalom iz Srbije, istraživali smo na koje se sve manipulativne načine prodaju različiti preparati koji se predstavljaju kao ljekoviti.

Otkrili smo kompleksnu mrežu kompanija koje su registrovane u gotovo svakoj zemlji na Balkanu, a prema našim nalazima, centar ove mreže je sarajevska IT kompanija. 

GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea nazivi su nekih proizvoda sa stranice kompanije Limited Charm, a koji se na drugim internetskim stranicama promovišu manipulativnim taktikama i neistinitim informacijama. Te taktike uključuju lažne ispovijesti, lažne preporuke ljekara, izmišljene intervjue i fotošopirane certifikate.

Detalje čitajte u analizi na linku ispod.

Analiza
Kompleksna mreža firmi na Balkanu: Ko stoji iza manipulativne prodaje različitih preparata?

Raskrinkavanje i FakeNews Tragač su otkrili da iza manipulativne prodaje ra...

28.12.2021

Naša druga najčitanija analiza bavi se viralnim videosnimakom koji se dijelio na Facebooku u junu ove godine. Snimak prikazuje motoriste/kinje koji/e su se navodno okupili/e u Njemačkoj kako bi obradovali/e dječaka koji boluje od kancera. Dijelovi snimka zapravo su nastali u Brazilu. Priča o motoristima/kinjama koji/e su organizovali/e paradu i došli/e posjetiti dječaka oboljelog od kancera jeste tačna, ali je viralni snimak manipulativan. Cilj ovakve vrste objave jeste na emotivan način dosegnuti veći broj “lajkova” na uglavnom anonimnim Facebook stranicama.

Manipulisanje činjenicama
Video brazilskog predsjednika predstavljen kao snimak 20.000 motorista/kinja u Njemačkoj

Facebookom se dijeli videosnimak motorista/kinja koji/e su se navodno okupi...

Manipulisanje činjenicama 23.06.2022

Na trećem mjestu liste deset najčitanijih analiza jeste tema u vezi s ruskom agresijom u Ukrajini. Jedan od dezinformativnih trendova u ovom ratu jeste prikazivanje Zapada u negativnom svjetlu kao vid opravdanja ruske agresije. U analizi iz aprila 2022. godine pisali smo o optužbama korisnika/ca društvenih mreža da “zapadni mediji” za snimke nastale u Bejrutu 2020. godine tvrde da su iz ukrajinskog grada Harkov. Na osnovu ovih dezinformativnih objava gradio se narativ o “zapadnjačkoj propagandi” i tvrdilo se da “zapadni mediji” plasiraju lažne vijesti kako bi diskreditovali rusku stranu.

Detaljnije u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Novo “podmetanje” lažnih vijesti “zapadnim medijima”

Na društvenim mrežama kruži tvrdnja da “zapadni mediji” prikazuju snimke Be...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno 29.04.2022

Četvrta najčitanija analiza Raskrinkavanja iz 2022. takođe je vezana za rusku agresiju u Ukrajini. U njoj smo provjeravali tačnost navoda o viralnom videozapisu za koji se tvrdilo da prikazuje pripadnike bataljona ukrajinske vojske Azov kako brutalno ubijaju Rusa te da je nastao trećeg dana ruske agresije na Ukrajinu. Snimak je, ipak, nastao prije sedam godina, a potvrde njegove autentičnosti nema. Ovom i sličnim dezinformacijama nastoji se opravdati ruska agresija na Ukrajinu kroz prikazivanje navodnih zločina ukrajinske vojske.

Detaljnije u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Snimak navodnog mučenja i ubistva nije nastao trećeg dana rata u Ukrajini

Videozapis za koji se tvrdi da prikazuje bataljon ukrajinske vojske Azov ka...

Lažna vijest 04.03.2022

Peta najčitanija analiza bavi se tvrdnjama o “16 pravih razloga” zbog kojih je navodno ubijen libijski predsjednik Moamer al-Gadafi. Ove se tvrdnje godinama dijele u člancima medija domaćeg govornog područja i na društvenim mrežama. Uključuju navode o blagostanju u Libiji za vrijeme njegove vladavine, tvrdnje da u Libiji nije bilo računa za struju i da nije bilo kamata za kredite.

Tvrdnje o blagostanju su uglavnom izmišljene, a činjenice o njima čitajte u analizi u nastavku.

Dezinformacija
Niti su “pravi razlozi” tačni niti je Gadafi zbog njih ubijen

Na portalima i društvenim mrežama dijele se tvrdnje o navodnom blagostanju...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 25.04.2022

U šestoj najčitanijoj analizi bavili smo se moralnom panikom na društvenim mrežama i u nekim medijima koja je nastala na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračke Huggy Wuggy s problematičnim stihovima na YouTubeu. Povod su uznemirujući stihovi koje u videosnimcima na YouTubeu “pjeva” Huggy Wuggy. Međutim, tim koji je razvio igricu nije autor tih pjesama niti ih kompanija koja prodaje plišane igračke koristi u marketinške svrhe. Detaljnije čitajte u analizi u nastavku.

Dezinformacija
Huggy Wuggy: Neosnovano podizanje moralne panike oko plišane igračke

Moralna panika na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračk...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 29.06.2022

Naša sedma najčitanija analiza u 2022. godini jeste o pseudonaučnim tvrdnjama da sok od cvekle ubija ćelije raka. Analiza je originalno objavljena 2018. godine, no tvrdnje o ljekovitosti soka od cvekle ne gube na popularnosti. Desetak anonimnih portala objavilo ih je 2022. u svojim člancima.

Analizu u kojoj je detaljno objašnjeno da ne postoje nikakvi naučni dokazi da sok od cvekle ili bilo koja druga namirnica liječi rak čitajte u nastavku.

Prenošenje lažnih vijesti
Sok od kojeg ćelije raka ne umiru za 42 dana

Mediji već nekoliko godina objavljuju dezinformaciju kako je 45.000 osoba i...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere Neprovjereno Demantirano Ispravljeno 18.12.2018

Osma najčitanija analiza bavi se manipulativnim tvrdnjama da je u Australiji bilo zabranjeno izražavati podršku Novaku Đokoviću ili nositi transparente s njegovim imenom. Podsjetimo da su vlasti Australije odlučile da Đoković bude deportovan iz zemlje zbog problema s vizom, iako je trebao igrati na Australian Openu. 

Detaljnije u analizi na linku ispod.

Manipulisanje činjenicama
U Australiji nisu zabranili “iskazivanje podrške Đokoviću”

Na društvenim mrežama i u medijima objavljena je manipulativna tvrdnja da j...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 13.01.2022

Deveta najčitanija analiza odnosi se na manipulativnu praksu kojom se neke Facebook stranice služe u svrhu ostvarivanja što većeg broja interakcija i privlačenja pratitelja/ki. S ciljem izazivanja emotivnih reakcija korisnika/ca, ove stranice objavljuju fotografije koje prate opisi neke vesele ili teške životne situacije u prvom licu jednine. Ovakve objave često prate i razni pozivi na akciju, kao što je “lajkanje” takve objave.

U analizi smo ustanovili da fotografije žene u zrelijoj dobi, praćene opisima u prvom licu, bilježe na hiljade komentara na Facebooku. Fotografije navodno prikazuju ženu po imenu Sandra. Ipak, na fotografijama se ne nalazi osoba koja se tako zove. Fotografije su zloupotrijebljene, a opisi izmišljeni s ciljem privlačenja što više interakcija.

Detaljnije o ovoj praksi anonimnih Facebook stranica čitajte u analizi na linku ispod.

Manipulisanje činjenicama
U Australiji nisu zabranili “iskazivanje podrške Đokoviću”

Na društvenim mrežama i u medijima objavljena je manipulativna tvrdnja da j...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno 13.01.2022

Naša deseta najčitanija analiza 2022. godine zapravo je objavljena 2018. godine. Naime, obavještenje koje je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH objavila još 2016. godine, kojim se zabranjuje reklamiranje lijeka Caffetin, potaklo je širenje raznih dezinformacija i senzacionalističkih “upozorenja” na mnogim portalima.  

Detaljnije na linku ispod.

Dezinformacija
Šta je tačno, a šta nije, u pričama o “Caffetinu”

Obavještenje koje je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH objavil...

Dezinformacija Klikbejt 26.03.2018

Zahvaljujemo svima koji prate naš rad i pozivamo vas da nam sugestije za provjeru informacija šaljete i u 2023. godini.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 26. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me