“Amiški recept” nije lijek protiv raka, visokog pritiska i holesterola 

U medijima se godinama prenose tvrdnje da mješavina đumbira, bijеlоg lukа, јаbukоvоg sirćеtа, mеdа i limunovog soka liječi bolesti i stanja kao što su rak, visok pritisak i holesterol, iako za njih nema naučnih dokaza.

Foto: Freepik

Na portalu Doznajemo 18.1.2023. godine objavljen je članak pod naslovom: 

Za sedam dana reguliše pritisak, smanjuje holesterol: Lijek koji s razlogom zovu čudo! (RECEPT)

U članku se navodi da “recept” koji koriste Amiši može izliječiti razne bolesti te visok krvni pritisak i holesterol. Osim toga, navedeno je da je studija objavljena u časopisu Cancer Causes and Control ustanovila “kako među američkim Amišima gotovo uopšte nema slučajeva raka i da su oni najzdraviji ljudi u Americi”. 

Zahvaljujući ovom receptu smanjiće vam se krvni pritisak, ali i visok holesterol. Najbolja stvar kod ovog lijeka jeste to što je vrlo jednostavan i lagan za pravljenje, a namirnice koje vam trebaju za njega su lako dostupne, piše naturalandheathyworld.com

U nastavku su navedeni sastojci za ovaj “lijek”: komad narеndаnog đumbira, jedna čehna bijеlоg lukа (narеndаna), kаšikа јаbukоvоg sirćеtа, kаšika mеdа i kаšikа sоkа оd limunа. Sastojci se miješaju u blenderu, navodi se, 30 sekundi pri velikoj brzini, a zatim se smjesa procijedi. Čuva se u frižideru tokom sedam dana, koliko se i koristi. 

Navedeno je da se preporučuje konzumiranje jedne kašike smjese ujutro prije doručka i jedne kašike uveče prije večere te da se ne preporučuje korištenje više od tri puta na dan. 

Bićete zaprepašteni rezultatima. Krvni pritisak i holesterol će se smanjiti, a bićete svježi i puni energije.

Tvrdnje o ljekovitosti amiške mješavine đumbira, bijеlоg lukа, јаbukоvоg sirćеtа, mеdа i limunovog soka protiv visokog krvnog pritiska pojavljuju se u člancima na različitim portalima već godinama. Recept ovog “lijeka” prvi se put pojavio u članku portala Alternativa informacije, koji je objavljen 26.1.2015. godine pod naslovom: 

Tradicionalni amiški lijek koji liječi mnoge bolesti, uključujući i rak!

U nastavku se navodi niz bolesti koje navodno liječi amiška mješavina. 

Kao što amiška tradicija potvrđuje, ova jedinstvena kombinacija može vam pomoći u liječenju zdravstvenih stanja kao što su astma, rak, artritis, vrijed (čir), prehlada, visoki krvni tlak i infekcije.

Šta su činjenice?

Neke tvrdnje o “amiškom receptu” pojavljivale su se u pojedinim člancima na našem govornom području godinama, a ustvari potiču iz članka na engleskom jeziku koji je objavljen na blogu Natural Medicine Box 14.1.2015. godine. U različitim varijacijama objavljene su u preko 200 medijskih članaka na našem govornom području. 

U članku Natural Medicine Boxa, kao i u pojedinim verzijama na našem jeziku, navodi se i da, osim recepta koji liječi različite bolesti, “tradicionalna medicina” igra važnu ulogu u zdravlju Amiša. Međutim, naglašeno je i da, suprotno popularnom vjerovanju, Amiši ne izbjegavaju u potpunosti “modernu medicinu” u slučajevima ozbiljnih zdravstvenih problema.

Amiši su kršćanska grupa u Sjevernoj Americi, a termin se prvenstveno odnosi na amišku menonitsku crkvu starog reda. Amiši starog reda poznati su po odbijanju većine društvenih promjena i tehnoloških inovacija u modernom društvu. 

Istraživanja su otkrila da Amiši imaju duži životni vijek od prosječnog u Americi, navedeno je u članku magazina Time iz februara 2018. Osim toga, imaju značajnu prednost kada je u pitanju zdravstveno stanje u kasnoj životnoj dobi, s nižim stopama raka, dijabetesa, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Jedan od razloga za ovo je način života, koji podrazumijeva fizički rad i kretanje, zbog čega je mnogo manje gojaznih. No, osim uticaja koje ovaj aktivni način života ima na zdravlje, geni su možda najmoćnije oružje u arsenalu dugovječnosti Amiša, navodi se u članku. 
 

Je li “amiška mješavina” lijek za rak?

U pojedinim verzijama članaka objavljene su tvrdnje da “amiška mješavina”, između ostalog, liječi rak. 

Hrana ne može izliječiti rak, a Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o primjerima u kojima su različite namirnice netačno predstavljane kao lijekovi protiv raka (1, 2, 3, 4, 5, 6). Neki od sastojaka “amiške mješavine” i ranije su se u medijima predstavljali kao lijekovi za rak, a Raskrinkavanje je u analizi iz novembra 2021. godine pisalo o mješavini meda, bijelog luka, limuna i oraha. 

No, ni zajedno ni pojedinačno, ovi sastojci nisu lijek za rak, iako su studije pokazale da neki od ovih sastojaka imaju određeni stepen učinkovitosti. Tako je, recimo, u studiji iz 2012. godine navedeno da med ima neka antikancerogena svojstva u ćelijskim kulturama i životinjskim modelima, ali da ovi nalazi imaju i niz ograničenja te da studije nisu rađene na ljudima. 

Limun, također, može biti koristan, ali njegova efektivnost u liječenju raka nije dokazana. Slično je i s đumbirom. Na web stranici Nacionalne biblioteke za medicinu (PMC – National Library of medicine) dostupan je rad iz 2015. godine pod naslovom “Đumbir i njegovi sastojci: uloga u prevenciji i liječenju raka gastrointestinalnog trakta” u kojem je navedeno da su ljekovita svojstva đumbira poznata hiljadama godina i da značajan broj in vitro i in vivo studija pruža dokaze da su đumbir i njegova aktivna jedinjenja djelotvorni protiv širokog spektra bolesti, uključujući rak gastrointestinalnog trakta.

(...)Pokazalo se da đumbir i njegovi polifenoli ciljaju višestruke signalne molekule koji predstavljaju osnovu za njegovu upotrebu protiv multifaktorskih ljudskih bolesti. Štaviše, većina poznatih aktivnosti komponenti đumbira zasnovana je samo na in vitro i in vivo studijama, osim nekoliko kliničkih studija na ljudima. Stoga su potrebne opsežnije i dobro kontrolisane studije na ljudima kako bi se pokazala njegova efikasnost kao lijeka protiv raka, jer je sigurna i isplativa alternativa.

U članku objavljenom u novembru 2019. godine na platformi za provjeru činjenica The Quint navedene su izjave doktora Niranjana Naika, direktora hirurške onkologije u Fortisu, u gradu Gurugram u Indiji, koji navodi da nijedno voće ili povrće nije lijek za rak.  

“Ne postoji zagarantovan lijek protiv raka. Kada se dijagnostikuje, nijedno voće ili povrće ne može ga liječiti. Zapravo, čak i lijekovima ne možete biti sigurni da ćete se izliječiti 100%.”

Šta je hipertenzija i čime se liječi?

U brojnim člancima navedeno je da “amiška mješavina” liječi povišen krvni pritisak. 

Hipertenzija je drugi naziv za povišen krvni pritisak, a to je stanje koje nastaje kada je sila koja gura krv kroz krvne sudove konstantno previsoka. Mjerenje krvnog pritiska uzima u obzir koliko krvi prolazi kroz krvne žile i količinu otpora na koji krv nailazi dok srce pumpa.

Hipertenzija se obično razvija tokom nekoliko godina. Često se ne primjećuju simptomi, ali čak i bez simptoma, visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje krvnih žila i organa, posebno mozga, srca, očiju i bubrega, navodi se na portalu Healthline.

Liječenje hipertenzije uključuje i lijekove propisane na recept i zdrave promjene načina života. Ako se stanje ne liječi, može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i moždani udar.

Neki lijekovi za hipertneziju su iz skupina beta blokatora Diuretica, ACE inhibitora, blokatora angiotenzin II receptora (ARB), blokatora kalcijumskih kanala i alfa-2 agonista. 

Snižavanju visokog pritiska pomaže ishrana bazirana na velikom udjelu voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina poput ribe. Osim toga, važno je održavati fizičku aktivnost. 

Platforma za provjeru činjenica Africa Check bavila se tvrdnjom da mješavina limuna, đumbira i bijelog luka liječi visok krvni pritisak. U analizi iz januara 2012. navodi se: 

“Limun, đumbir i bijeli luk nisu lijek za visok krvni pritisak”, rekao je za Africa Check Patrick Igbigbi, profesor ljudske anatomije na koledžu zdravstvenih nauka Univerziteta Delta State u Nigeriji.

“Ne postoji jedinstveno rješenje za visok krvni pritisak. U većini slučajeva savjetujemo svima koji se bore s visokim krvnim pritiskom da promijene ishranu i način života. Oni su efikasni u kontroli visokog krvnog pritiska. Ali savjetovati ljudima da konzumiraju mješavinu [sastojaka iz domaćinstva] za liječenje visokog krvnog pritiska je pogrešno. Smjesa neće biti učinkovita. Idite u bolnicu ako se ne osjećate dobro i slijedite medicinske savjete koje vam je propisao ljekar”.

Amiška mješavina i holesterol

Holesterol je vrsta lipida (voštana supstanca nalik masti) koju proizvodi jetra i od “vitalnog je značaja za formiranje ćelijskih membrana, određenih hormona i vitamina D”. Ne rastvara se u vodi i ne može sam putovati kroz krv, zbog čega, kako bi mu pripomogla, jetra proizvodi lipoproteine. Lipoproteini su, kako se navodi, čestice napravljene od masti i proteina koje prenose holesterol i trigliceride, drugu vrstu lipida, kroz krvotok. Lipoproteini mogu biti niske gustine (LDL) i visoke gustine (HDL). U članku portala Healthline o holesterolu navodi se:

LDL holesterol je bilo koji holesterol koji prenose lipoproteini niske gustine. Ako vaša krv sadrži previše LDL holesterola, može vam biti dijagnostikovan visok holesterol. Bez liječenja, visok holesterol može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i moždani udar.

Visok holesterol rijetko izaziva ikakve simptome, zbog čega je, kako je navedeno u istom članku, važna redovna kontrola. Kako bi se smanjio rizik od komplikacija zbog visokog holesterola, savjetuje se praktikovanje zdravih životnih navika i slijeđenje plana liječenja koji određuje doktor. Uravnotežena ishrana, redovno vježbanje i izbjegavanje duhanskih proizvoda, navedeno je u istom članku, mogu pomoći u postizanju i održavanju zdravog nivoa holesterola. 

U slučaju da promjena načina života nije dovoljna, navodi se u članku medicinske institucije Mayo Clinic, doktor može propisati neke lijekove iz skupine statina, inhibitore apsorpcije holesterola, PCSK9 inhibitore, inhibitore citrat-liaze, sekvestrante žučne kiseline, fibrate te lijekove niacin i omega-3 masne kiseline. 

U spomenutom članku portala Healthline navedeno je da iako neki tvrde da pojedini biljni i nutritivni suplementi mogu pomoći kod snižavanja nivoa holesterola, dokazi koji potkrepljuju ove tvrdnje su različiti. Stoga, kako je navedeno, uvijek razgovarajte sa svojim doktorom/icom prije nego što uzmete bilo kakav biljni ili nutritivni suplement, jer u nekim slučajevima oni mogu interaktivno djelovati s drugim lijekovima koje uzimate. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da mješavina đumbira, bijеlog luka, јаbukоvоg sirćеta, mеda i limunovog soka liječi rak, objavljenu na portalu Alternativa informacije, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je ova smjesa lijek protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola. Ostalim prenošenjima ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ovim tvrdnjama dajemo i ocjenu pseudonauka.

Napomena:

19.5.2023: Portal Prirodni svijet je ispravio netačne navode u člancima, pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

16.5.2023: Portali Saznajemo. (info), Portal zdravog života i Edijaspora (.info) su ispravili su netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. 

11.5.2023: Od posljednje dopune ove analize pronašli smo još 16 članaka (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16) s pseudonaučnim tvrdnjama da “amiški recept” od meda, đumbira, jabukovog octa, limunovog soka i bijelog luka smanjuje visok holesterol i krvni pritisak. Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ovi članci dobijaju ocjene pseudonauka i prenošenje lažnih vijesti.

10.04.2023: Portal Biljka zdravlje je ispravio netačne navode u članku pa je ččanku dodana i ocjena ispravljeno.

7.4.2023: Tvrdnja da “amiški recept” s kombinacijom jabukovog sirćeta, bijelog luka, đumbira, meda i limunovog soka liječi povišen krvni pritisak i holesterol objavljena je na portalu Biljka zdravlja 4.4.2023. godine (1). Tvrdnje koje su navedene u tekstu su neutemeljene te ova mješavina nije lijek za navedena stanja. Članak je do vremena pisanja ove napomene podijeljen 196 puta na Facebooku. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovaj članak također dobija ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka. 

3.3.3023. Portal Glossy je ispravio netačne navode u članku pa im dodjemo i ocjenu ispravljeno. Novi portal je ispravio netačne tvrdnje u jednom od članaka ocijenjenih u ovoj analizi, pa je tom članku dodana i ocjena ispravljeno

2.3.2023: Portali Stil.Kurir, Republika i Hayat su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. 

28.2.2023: Portali Najžena, Espreso, Vijesti vijesti, Portal novosti, Alo su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 27. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me