Raskrinkavanje.ba

Antivakcinacijske tvrdnje Luca Montagniera ponovo oživljene na društvenim mrežama

Korisnici/e društvenih mreža ponovo su aktuelizovali/e antivakcinacijske tvrdnje francuskog nobelovca Luca Montagniera.

Foto: Flickr.com

Na Facebooku su 14. oktobra 2022. godine objavljene tri slike s citatima francuskog naučnika Luca Montagniera. U objavi se navodi da Montagniera “francuska nauka ignoriše”:

Na jednoj od slika navedena su četiri Montagnierova citata. 

"Nevakcinisani su čuvari čovečanstva" - Luc Montagnier, 16.01.2022.

LUK MONTAGNIER ...2017. VAKCINE IZAZIVAJU SINDROM IZNENADNE SMRTI NOVOROĐENČADI

covid Varijante potiču od vakcina
Prof. Luc Montagnier
Nobelova nagrada za medicinu, otkrivač HIV-a

5G
Sinteza DNK se manipuliše elektromagnetnim signalima.
-Pr Luc Montagnier
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu

Na drugoj slici takođe je naveden citat o elektromagnetnim signalima kojima se manipuliše sintezom DNK. Treća slika donosi detaljniji opis ovog navodnog procesa:

Elektromagnetno polje koje pokreće sklapanje DNK 

Profesor Luc Montagnier je također shvatio postojanje elektromagnetnog polja povezanog s DNK, koristeći potpuno drugačiji eksperimentalni pristup. Luc Montagnier je 2008. dobio Nobelovu nagradu za medicinu sa Francoise Barre-Sinoussi, za njihovo otkriće 1983. virusa odgovornog za AIDS, HIV-a. Njegovo istraživanje navelo ga je da se zainteresuje za elektromagnetne signale koje emituju određene patogene ćelije i virusi. Sa svojim saradnicima je pokazao da se sinteza DNK može pokretati elektromagnetnim signalima.

Do vremena pisanja ove analize objava s Montagnierovim citatima podijeljena je gotovo 80 puta, a iste slike pronašli smo na još dva Facebook profila. 

Ko je Luc Montagnier?

Luc Montagnier je francuski virusolog koji je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Tokom pandemije bolesti Covid-19 Montagnier je promovisao brojne dezinformacije o ovoj temi. Raskrinkavanje je o njima pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4). Naučni portali Montagniera opisuju kao “kontroverznu ličnost”, budući da je promovisao antivakcinacijski pokret i homeopatiju, ističe se u analizi Raskrinkavanja iz aprila 2020. godine.

Diseminirajući različite dezinformacije o pandemiji, Montagnier je takođe davao privid kredibiliteta antivakcinacijskom pokretu, budući da je dobitnik Nobelove nagrade. 

Tvrdnja da su “nevakcinisani čuvari čovječanstva” dio je upravo narativa ovog pokreta, ali za nju ne postoji nikakvo naučno utemeljenje. Vakcine protiv različitih bolesti, uključujući i one protiv Covid-19, višestruko su dokazane kao sigurne, ali i značajne, jer je zahvaljujući vakcinama iskorijenjen ili suzbijen veliki broj zaraznih bolesti i time spašeno mnogo života. Dodatno, prisustvo antivakcinacijskog pokreta doprinijelo je i da se pojedine gotovo iskorijenjene bolesti ponovo šire.

Da li vakcine izazivaju sindrom iznenadne smrti novorođenčadi?

Luc Montagnier govorio je o navodnoj povezanosti vakcinacije sa sindromom iznenadne smrti novorođenčadi na konferenciji za novinare koja je održana 7. novembra 2017. godine u Parizu, a na kojoj su promovisane različite antivakcinacijske tvrdnje. 

Ideja da vakcine izazivaju sindrom iznenadne smrti novorođenčadi (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) nema naučno utemeljenje. Sindrom iznenadne smrti novorođenčadi je smrt naizgled zdrave bebe mlađe od godinu, obično tokom spavanja, za koju ne postoji objašnjenje. 

Kako se navodi na stranici medicinske institucije Mayo Clinic, “čini se da bi SIDS mogao biti povezan s defektima u dijelu mozga bebe koji kontroliše disanje i buđenje iz sna”. Postoje određeni faktori koji mogu povećati rizik od SIDS-a, ali sam uzrok zašto do ovakvih smrti dolazi nije poznat. Kombinacija fizičkih i faktora okruženja u kom beba spava može dovesti do toga da neka beba bude ranjivija. Neki od njih uključuju defekte na mozgu, malu tjelesnu težinu, respiratorne infekcije te spavanje na stomaku ili strani, na mekoj površini ili dijeljenje kreveta. Ipak, ne postoji način da se SIDS u potpunosti prevenira, upravo zbog toga što ne postoji jasan uzrok njegove pojave. Među faktorima rizika ne navodi se vakcinacija. 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ističu da “nije dokazano da vakcine izazivaju sindrom iznenadne smrti novorođenčadi”. Razlog zbog kog pojedini/e povezuju vakcinaciju s ovim sindromom jeste, objašnjava se, činjenica da novorođenčad prima različite vakcine u periodu od 2. do 4. mjeseca starosti. Ovaj starosni okvir takođe je period u kom se najčešće javlja SIDS. 

Višestruke istraživačke studije i pregledi bezbjednosti razmatrali su moguće veze između vakcina i SIDS-a. Dokazi prikupljeni tokom mnogo godina ne pokazuju nikakve veze između imunizacije djece i SIDS-a”, ističe se na stranici CDC-a. 

Postoje određene naučne studije čiji rezultati jesu ukazali na mogućnost kauzalnosti između vakcinacije i sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (1, 2). Ipak, ove studije, niti bilo koje druge, takvu vezu nisu dokazale. 

Da li vakcine protiv Covid-19 stvaraju nove varijante virusa SARS-CoV-2?

Raskrinkavanje je o tvrdnji Luca Montagniera da su vakcine protiv Covid-19 odgovorne za stvaranje novih varijanti virusa SARS-CoV-2 pisalo u analizi od 30.11.2021. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, ne postoje nikakvi naučni dokazi koji bi tako nešto potvrdili. 

Četiri varijante virusa pojavile su se prije početka imunizacije te je jasno da s njom nisu mogle biti povezane. Brojni/e stručnjaci/kinje potvrdili/e su da je nastanak novih varijanti posve prirodna stvar koja nije povezana s vakcinacijom. Dodatno, platforma Health Feedback objasnila je da vakcinacija može pomoći da se zaustavi razvoj novih varijanti virusa.

Elektromagnetni signali i DNK

Na jednoj od slika u objavi navodi se da je Montagnier pokazao “da se sinteza DNK može pokretati elektromagnetnim signalima”. Iznad ove tvrdnje navodi se i “5G”, čime se ova tehnologija dovodi u vezu s navedenim tvrdnjama. Montagnier je govorio o elektromagnetnim signalima i DNK u više navrata, a naučna zajednica svaki put je odbacila njegove tvrdnje. 

Kako je 2012. godine pisao Forbes, pozivajući se na stranicu Science Blogs, Montagnier je promovisao teoriju da "DNK sekvence emituju, u određenim uslovima, elektromagnetne talase.” Tvrdio je da je moguće identifikovati elektromagnetne talase koji potiču od “bakterijskih vrsta”.  Navedeni izvori su ovakve tvrdnje proglasili “suludim teorijama s malo naučne osnove”. 

“Ovo nije prva suluda ideja Montagniera: prije samo godinu on je tvrdio da molekuli DNK mogu da se teleportuju između epruveta, takođe na osnovu neke vrste kvantnog hokus-pokusa. Ovu nakaradnu tvrdnju trebalo je zanemariti, što bi se i desilo da nije činjenice da je Montagnier dobitnik Nobelove nagrade”, naveo je Forbes prije deset godina. 

Teorija o “teleportovanju” DNK vjerovatno je upravo ono na šta se misli u objavama na našem jeziku kada se tvrdi da se “sinteza DNK može pokretati elektromagnetnim signalima”. Kako se na stranici Univerziteta McGill iz Kanade navodi, Montagnier je ovu tvrdnju objavio u časopisu čiji je sam bio glavni urednik, a tvrdio je “da je detektovao elektromagnetne signale u vodi u kojoj je prethodno bila virusna DNK, čak i nakon što je DNK bila filtrirana i voda više puta razblažena”.

Signali su snimljeni mikrofonom s kalemom i poslati e-mailom grupi u Italiji, gdje su emitovani na uzorak destilovane vode u zapečaćenoj metalnoj cijevi. Kada je stavljena u PCR mašinu, ova voda, koja nije sadržala ništa, uspjela je da izvede sintezu DNK za koju se ispostavilo da je identična Montagnierovom originalu. U osnovi, ovo je bila tvrdnja da se DNK može teleportovati.
(...)
Naučna zajednica bila je zapanjena. Jedan dobitnik Nobelove nagrade iznosi potpuno neuvjerljivu tvrdnju. Nepotrebno je reći da niko nije uspio da ponovi eksperiment.

Dakle, naučna zajednica odbacila je tvrdnje o “teleportovanju DNK” te ih okarakterisala kao fantastične. 

Takođe, 5G tehnologija ne mijenja niti šteti ljudskoj DNK. Raskrinkavanje je o različitim verzijama ove teorije zavjere pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). Kako je u ovim analizama detaljno objašnjeno, 5G tehnologija nema štetan uticaj na zdravlje ljudi. Tačno je da radiotalasi mogu poremetiti fiziologiju tijela uslijed zagrijavanja, ali količina energije koju emituje 5G mreža izuzetno je mala. Tako mala količina ne može imati nikakav uticaj na ljudski organizam. Zračenje 5G tehnologije nije jonizirajuće i kao takvo ne može imati uticaj na ljudsku DNK. Ova mreža nema nikakve interakcije s vakcinama

Shodno činjenicama, prvu objavu tvrdnje da vakcinacija uzrokuje sindrom iznenadne smrti novorođenčeta ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju stvaranje novih varijanti virusa SARS-CoV-2. Druge objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.    

Tvrdnju da se “sinteza DNK može pokretati elektromagnetnim signalima” ocjenjujemo kao pseudonauku

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke