Raskrinkavanje.ba

Bijela kuća nije “priznala chemtrailse” – niti oni postoje

Pojedini portali objavili su tvrdnju da su Sjedinjene Američke Države priznale da “chemtrailsi nisu teorija zavjere”. Ipak, SAD nisu priznale tako nešto – “chemtrailsi” uopšte ne postoje.

Foto: Flickr.com

Na portalu Provjeri 25. novembra 2022. objavljen je članak u kom se tvrdi da je administracija Sjedinjenih Američkih Država priznala da “chemtrailsi nisu teorija zavjere”. Članak je naslovljen:

Bijela kuća konačno priznala da Chemtrailsi nisu nikakva „teorija zavjere“ – Gromoglasna šutnja mainstream medija

U članku se tvrdi da su SAD pokrenule plan istraživanja “chemtrailsa”.

Bidenova administracija objavila je 5-godišnji plan za istraživanje “chemtrailsa”, posebno koristeći ih u borbi protiv klimatskih promjena.

„U Zakonu o konsolidiranim izdvajanjima iz 2022., Kongres je uputio Ured Bijele kuće za politiku znanosti i tehnologije (OSTP), u koordinaciji s relevantnim saveznim agencijama, da razvije petogodišnju – ‘znanstvenu procjenu solarnih i drugih brzih klimatskih intervencija u kontekstu kratkoročnih klimatskih rizika i opasnosti“, objavila je Bijela kuća.

Portal Provjeri poziva se na članak koji je 18.11.2022. objavljen na portalu Daily Beast. Prema tvrdnjama ovog portala, izvještaj Bijele kuće posebno će biti posvećen “obliku geoinženjeringa poznatom kao upravljanje sunčevim zračenjem”. 

Nadalje se navodi i snimak na kom se bivši direktor CIA-e John Brennan 2016. godine navodno “hvali vladinom najraširenijom tehnikom geoinženjeringa pod nazivom Stratospheric Aerosol Injection (SAI)”. 

Evo bivšeg direktora CIA-e Johna Brennana 2016. koji se hvali vladinom najraširenijom tehnikom geoinženjeringa pod nazivom Stratospheric Aerosol Injection (SAI), koja uključuje “zasijavanje stratosfere česticama koje reflektiraju sunčevu toplinu na isti način na koji to rade vulkanske erupcije.”

Drugim riječima, strateško oslobađanje onoga što mnogi nazivaju “chemtrails” u atmosferi.

Članak portala Provjeri je prema podacima CrowdTangle alata kompanije Meta podijeljen 247 puta na društvenim mrežama do vremena pisanja ove analize. Iste tvrdnje o navodnom priznanju Bijele kuće pronašli smo na još dva portala. 

O kakvom planu istraživanja je riječ?

Petogodišnji plan istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama na koji se poziva portal Provjeri zaista postoji, ali ne predstavlja nikakvo priznanje da “chemtrailsi” postoje i da nije u pitanju teorija zavjere. 

Naime, Bijela kuća koordinira petogodišnjim istraživačkim planom koji treba proučavati načine modifikovanja količine sunčeve svjetlosti koja dopire do Zemlje. Cilj takve modifikacije jeste ublažavanje efekta globalnog zagrijavanja. Američki kongres naložio je u martu federalnim agencijama SAD-a da u koordinaciji sa Kancelarijom za politiku nauke i tehnologije Bijele kuće razvije ovaj plan. Kao jedna od oblasti istraživanja u ovom dokumentu navodi se i solarni geoinženjering. 

Detalji o planu objavljeni su na zvaničnoj internet-stranici ove kancelarije Bijele kuće, a link na ovu objavu nalazi se i u članku portala Provjeri. 

Kako se navodi, pomenuta kancelarija bi u koordinaciji sa relevantnim agencijama trebala da izradi petogodišnju “naučnu procjenu solarnih i drugih brzih klimatskih intervencija u kontekstu skorih klimatskih rizika i opasnosti. Izvještaj bi trebao da sadrži: (1) definisanje ciljeva u relevantnim oblastima naučnog istraživanja; (2) kapacitete potrebne za modeliranje, analizu, posmatranje i praćenje sastava atmosfere; (3) budžet za klimatske uticaje i zračenje Zemlje i (4) koordinaciju federalnih istraživanja i investicija za pružanje ove procjene za upravljanje kratkoročnim klimatskim rizicima i istraživanjem u polju klimatskih intervencija.”

Da li je Bijela kuća priznala da “chemtrailsi” postoje?

U objavi plana, i u dokumentu u kom je kreiranje ovakvog plana naložio Kongres, ne pominju se “chemtrailsi”. Ovaj plan ne precizira da će se u svrhu borbe protiv klimatskih promjena oni istraživati. Dakle, tvrdnja da je Bijela kuća “priznala” da “chemtrailsi nisu teorija zavjere” posve je neutemeljena. “Chemtrailsi”, zapravo, uopšte i ne postoje. 

Raskrinkavanje je o teoriji zavjere o “chemtrailsima” pisalo u nizu analiza (1, 2, 3, 4, 5, 6). Pobornici/e ove teorije zavjere proklamuju narativ o postojanju tajnog atmosferskog programa velikih razmjera, često označenog skraćenicom SLAP (akronim za Secret large-scale atmospheric program). Ovaj program navodno uključuje i zaprašivanje iz vazduha, a kao dokaz njegovog postojanja ističe se tvrdnja da tragovi koji se na nebu mogu vidjeti nakon prelijetanja aviona zapravo predstavljaju hemikalije kojima se ljudi truju i ubijaju. Sam termin predstavlja skraćenicu od “chemical trails” (hemijski tragovi).

Ipak, kako je u pomenutim i drugim analizama Raskrinkavanja istaknuto, tragovi koji ostaju iza aviona nakon preleta zapravo su “contrailsi”, to jeste kondenzacijski tragovi nastali kao rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim. Teorija zavjere o postojanju “chemtrailsa” višestruko je opovrgnuta. 

Među popularnim tvrdnjama u okviru ovog narativa upravo su i one o navodnom priznanju različitih država da takvo zaprašivanje postoji. Raskrinkavanje je u ranijim analizama pisalo i o takvim tvrdnjama (1, 2, 3).

Solarni geoinženjering: Šta je “zasijavanje stratosfere” česticama i da li se primjenjuje?

Članak portala Daily Beast na koji se pozivaju domaći portali analizira navedeni plan Bijele kuće te navodi da će jedan od fokusa ovog istraživanja biti i geoinženjering, konkretno tehnologija stratosferske aerosolne injekcije (SAI). Na isti je način o ovom planu 13.10.2022. izvijestio i CNBC. Riječ je, navodi se u ovim člancima, o tehnologiji koja bi se mogla primjenjivati, ali to još uvijek nije slučaj.   

U članku portala Provjeri nadalje se tvrdi da se na objavljenom snimku bivši direktor CIA-e “hvali vladinom najraširenijom tehnikom geoinženjeringa” SAI. John Brennan bio je direktor CIA-e u periodu od 2013. do 2017. godine. Snimak u članku portala Provjeri datira od 29. juna 2016. godine, kada je Brennan govorio o različitim tada aktuelnim temama, poput odluke Ujedinjenog Kraljevstva da napusti Evropsku uniju. Kompletan snimak njegovog intervjua dostupan je ovdje

Govorio je, između ostalog, o biotehnologiji te u tom kontekstu pomenuo i geoinženjering i tehnologiju stratosferske aerosolne injekcije. On u snimku govori da bi ova tehnologija “mogla” biti korisna i ne bi bila skupa te ističe da bi, ukoliko bi se odlučila primjenjivati, dovela do brojnih izazova. On, ipak, nigdje ne pominje da se ova tehnologija već koristi, već o njoj govori kao o mogućnosti koja bi se razvila u budućnosti. 

Geoinženjering je, navodi se u članku enciklopedije Britannica, “manipulacija velikih razmjera određenim procesom koji je ključan za kontrolu Zemljine klime u svrhu postizanja određene koristi”. 

Prema École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), istraživačkom institutu u Švajcarskoj, stratosferska aerosolna injekcija je metoda u kojoj se reflektivni aerosoli raspršuju u stratosferu. Ove čestice aerosola reflektuju sunčevu svjetlost u svemir. U naučnoj zajednici još uvijek je raširena debata o tome da li bi primjena ove tehnologije bila korisna. 

Associated Press je o sličnim tvrdnjama koje su, između ostalog, vezane i za pomenuti petogodišnji plan Bijele kuće, pisao u analizi od 20. oktobra 2022. godine:

David Keith, profesor Univerziteta Harvard koji istražuje ovu oblast, poznatu kao solarni geoinženjering, takođe je rekao za AP da je ovo “rasprava o tehnologiji koja je moguća, ali se sada ne koristi“.

Keith je u e-mailu rekao da ubrizgavanje aerosola ne bi ostavilo tragove poput onih koje ostavljaju avioni.

Dakle, navedena tehnologija nije u upotrebi te se ne može tvrditi da je riječ o “najraširenijoj tehnici geoinženjeringa”.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Bijela kuća priznala da “chemtrailsi nisu teorija zavjere”, prvi put objavljenu na portalu Provjeri, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Istu tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke