Raskrinkavanje.ba

Okulis: Još jedan preparat kojeg nije ni razvio ni promovisao Branimir Nestorović

Preparat koji navodno “vraća vid za samo dvije sedmice” manipulativno se promoviše na internetu uz zloupotrebu lika prepoznatljivog “TV doktora” Branimira Nestorovića.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Navodni intervju s Branimirom Nestorovićem u kojem se promoviše “njegov” preparat za liječenje očnih oboljenja objavljen je 8. avgusta 2023. godine. Tekst je objavljen na stranici medexpertseurope.info, koja oponaša izgled portala televizije Prva, i opremljen je sljedećim naslovom:

Senzacionalno! Ugledni srpski naučnik Branimir Nestorović razvio je jedinstveno sredstvo koje vraća jasan vid za samo 2 nedelje!

U tekstu je navedeno da je Nestrorović tvorac inovativne formule i da je u pitanju lijek koji je prošao sva klinička ispitivanja.

Prof. Branimir Nestorović je autor ove inovativne ideje i rukovodilac radne grupe vodećih evropskih stručnjaka koji su učestvovali u njenoj realizaciji. 

(...)

Lek je prošao sva klinička ispitivanja, dobio potrebne sertifikate o kvalitetu i bezbednosti. Fenomenalni rezultati lečenja kod pacijenata samo su potvrdili visoku efikasnost ovog novog tretmana. Lek se oslobađa i daje odlične rezultate za samo nekoliko nedelja!

U “intervjuu” se navodi da je Nestorović objasnio da je ideja za razvijanje preparata, koji je u pojedinim dijelovima teksta opisan kao “nova metoda vraćanja vida koja pomaže i slijepim ljudima da ponovo vide”, došla iz njegovog ličnog slučaja supruge koja je postepeno počela gubiti vid. Također, “uvidio” je da lijekovi u apotekama nemaju pozitivan efekat, već da nakratko ublažavaju simptome i pogoršavaju tok bolesti. 

Ovaj “lijek” u kapsulama se naziva Okulis, a prema navodima iz teksta, on sveobuhvatno pomaže u borbi protiv gubitka vida, katarakte i glaukoma. Navodi se da je zahvaljujući djelimičnom finansiranju iz “Ministarstva zdravlja Bosne i Hercegovine”, obezbijeđeno 1.000 pakovanja Okulisa sa popustom od 50%. 

Na kraju “intervjua” nalazi se forma za naručivanje Okulisa po cijeni od 30 KM, uz “tajmer” koji navodno odbrojava vrijeme koje je preostalo do isteka akcijske cijene.

 

Lažna stranica i lažni intervju

Stranica na kojoj je objavljen navodni intervju sa doktorom Branimirom Nestorovićem, specijalistom pedijatrije, pulmologije i alergologije, samo oponaša izgled portala televizije Prva. Klik na bilo koju rubriku ili link na stranici vodi na formu za naručivanje preparata.

Intervju je ilustrovan i screenshotima Nestorovićevog gostovanja u emisiji Jutro televizije Prva od 18. februara 2022. godine, što u kombinaciji sa imitacijom portala te televizije stvara utisak autentičnosti i kredibilnosti teksta. 

Također, tri bočice preparata Okulis naknadno su dodate na screenshotove Nestorovićevog gostovanja. U originalnom snimku, na mjestu ovih bočica je preparat Phytovirin.

Slika gore: Fotošopirane kutijice preparata Okulis se nalaze na mjestu drugog preparata koji je promovisan u programu; slika dole: Kadar iz originalnog snimka gostovanja

Tokom gostovanja, Nestorović nije promovisao preparat Okulis, već je govorio o izdavanju trećeg dijela svoje knjige “Drugi svet” te odgovarao na pitanja gledatelja/ki. 

Google pretraga pokazuje da Branimir Nestorović nikada nije promovisao “lijek” sa nazivom Okulis. Na isti način se može zaključiti da ga nije ni razvio.  

Pretragom naziva ovog “lijeka” na stranicama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH te Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nismo uspjeli pronaći Okulis kao registrovani lijek. Shodno tome, podaci o provedenosti kliničkih ispitivanja za ovaj “lijek” nisu provjerljivi. Na stranici na kojoj se “lijek” prezentuje i prodaje nisu navedeni ni podaci o proizvođaču i sastavu navedenog preparata. 

Dodatno, “Ministarstvo zdravlja BiH” ne postoji. Oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini je u nadležnosti entiteta (Federacije BiH, Republike Srpske), Distrikta Brčko te kantona u Federaciji BiH. 

 

Obmana (zlo)upotrebom poznatog doktora

Čini se da je zloupotreba lika poznatog “TV doktora” Branimira Nestorovića uspješna taktika za promociju proizvoda koji nemaju veze s njim, s obzirom na to da je njegov lik bio iskorišten na isti način za prodaju još barem dva proizvoda (1, 2). 

Nestorović je veoma čest gost jutarnjih programa i drugih televizijskih formata u kojima govori o temama vezanim za zdravlje, a vrlo često iznosi tvrdnje koje se kose sa naučnim saznanjima u toj oblasti (1, 2 ,3, 4, 5). 

Kako bi se zadobilo još veće povjerenje čitalaca, u tekstu o preparatu Okulis je navedeno da je Nestorović odbio ponude farmaceutskih kompanija za otkup patenta za “njegov lijek”, iako su takve ponude “postojale”. Njegov je cilj, navodi se, da ljudi sa malim primanjima mogu sebi priuštiti kvalitetan lijek. 

Osim toga, povjerenje potencijalnih kupaca se gradi i na osnovu navoda da su te kompanije htjele otkupiti formulu samo da bi obustavile njegovu proizvodnju, jer od takvog “efikasnog lijeka” farmaceutska industrija nema koristi. “Neefikasni lekovi čine važan deo farmaceutskog tržišta. Naš lek će napraviti veliku razliku”, navedeno je.

Ovakvi navodi dio su narativa teorije zavjere o farmakomafiji (Big Pharma), kojim se, između ostalog, nastoji “ukazati” na to da farmaceutska industrija svoj biznis model zasniva na prodaji neefikasnih lijekova, s obzirom na to da bi prodaja kvalitetnih lijekova značila gubitak potencijalnih potrošača i zarade. Obično se u sklopu takvih narativa provlači i teza da farmaceutske kuće “kriju” efikasne lijekove protiv brojnih, često i neizlječivih oboljenja. Međutim, takvi navodi se iznose bez dokaza, a nerijetko se mogu pronaći u tekstovima u kojima se biljni pripravci i preparati predstavljaju kao lijekovi protiv raznih oboljenja (1, 2, 3, 4). 

Navodni intervju sa Branimirom Nestorovićem o njegovom pronalasku i “lijeku” protiv očnih oboljenja Okulisu ocjenjujemo kao lažnu vijest.   

Navode o “farmaceutskom tržištu” i otkupu patenta za “lijek”, kako bi njegova proizvodnja bila obustavljena jer je efikasan, ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 08.08.2023

medexpertseurope.info: Senzacionalno! Ugledni srpski naučnik Branimir Nestorović razvio je jedinstveno sredstvo koje vraća jasan vid za samo 2 nedelje!

Vodeći profesor i lekar predstavio je inovativnu formulu koja za samo nekoliko nedelja vraća jasan vid i leči razne očne bolesti poput glaukoma, katar...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest