Pregled sedmice: Farme klikova, Novalić i table na graničnim prelazima

Tokom prethodne sedmice, u fokusu naše pažnje bile su različite tehnike koje koriste portali u svrhu privlačenja čitatelja/ki. Bavili/e smo se i dezinformacijama vezanim za nedavno održanu povorku ponosa.

Povorka ponosa održana 2021. godine, kao i ona koja joj je prethodila 2019. godine, intenzivno je medijski ispraćena - oba puta uz dezinformacije, senzacionalizam i pristrasno izvještavanje. U medijskim izvještajima o ovogodišnjoj povorci našle su se i različite netačne i manipulativne tvrdnje - od navodnog opsadnog stanja, pa do optužbi za “lažiranje sevdalinki”.

Dezinformacija
Dezinformacije o ovogodišnjoj povorci ponosa

Povorka ponosa održana 2021. godine, kao i ona koja joj je prethodila 2019....

Dezinformacija Pristrasno izvještavanje Klikbejt Ispravljeno 12.09.2021

Još 2018. godine, Raskrinkavanje je prepoznalo fenomen uvezanih web i Facebook stranica koje manipulišu čitateljima/kama na različite načine, te ga označilo kao farme portala. Pojedini posve anonimni portali svoj “bezinformativan” sadržaj objavljuju na nizu Facebook stranica, osiguravajući tako veliki broj klikova, a time i veliku zaradu svojim vlasnicama/ima. Portal Balkanski magazin u tu svrhu koristi čak 118 različitih naizgled nepovezanih Facebook stranica koje prati više od dva miliona i 850 hiljada ljudi. Detalje čitajte na linku.

Analiza
Farme portala: Balkanski magazin i 118 Facebook stranica

Portal Balkanski magazin svoje sadržaje dijeli na više od stotinu naizgled...

13.09.2021

Bavili/e smo se i neobičnim “sistemom” jednog anonimnog portala koji je za devet dana objavio 250 članaka. Od tog broja,165 članaka sadrži samo naslov i sliku, bez ijedne druge informacije u “tekstu”.

Manipulisanje činjenicama
Anonimni portal sa “vijestima” kojima je naslov jedini sadržaj

Anonimni portali, po pravilu, na raznorazne manipulativne načine nastoje po...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt 14.09.2021

I izmišljanje vijesti koje se opremaju naslovima o “tužnom” ili “tragičnom” događaju koji je zadesio neku javnu ličnost česta je praksa anonimnih portala. Ovakvim se naslovima čitatelji/ke navode da kliknu na članak koji sadrži potpuno izmišljene informacije. Detaljnije o ovoj praksi portala Balkania Info čitajte na linku.

Lažna vijest
Izmišljene tužne vijesti portala Balkania Info

Anonimni portali se često koriste praksom izmišljanja vijesti i klikbejt na...

Lažna vijest Klikbejt 14.09.2021
 

Stranice koje se lažno predstavljaju kao trgovački lanac Lidl često pokušavaju prevariti korisnike/ce Facebooka lažnim nagradnim igrama. “Nasjednete” li na ovakve prevare, to može dovesti do finansijskih gubitaka i krađe ličnih podataka. Tokom samo pet dana pronašli smo 11 takvih “nagradnih igara” na Facebooku, a detalje čitajte na linku.

Lažna vijest
Facebook prevare: Lažne nagradne igre lažnih Lidl stranica

Otkrivamo još jednu prevaru na Facebooku u kojoj se iskorištavaju nazivi i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 13.06.2021

Ni ova sedmica nije mogla da prođe bez dezinformacija vezanih za pandemiju i vakcine. Na društvenim mrežama dijeli se snimak kratkog govora izvjesnog Miguela Escobara, u kojem se iznosi nekoliko netačnih tvrdnji o vakcinama protiv Covid-19, maskama i PCR testovima. Koje su tvrdnje u pitanju, saznajte u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Govor američkog antivaksera postao viralan i na našem govornom području

Na društvenim mrežama dijeli se snimak kratkog govora izvjesnog Miguela Esc...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama 15.09.2021
 

Videosnimak “hrabre majke”, čija je kćerka navodno istjerana iz škole jer nije nosila masku, viralan je na društvenim mrežama. Žena na snimku iznijela je niz netačnih tvrdnji o vakcinama i virusu koji izaziva bolest Covid-19 te rekla da zaštitne maske uzrokuju bolest zbog nedostatka kisika. Šta su činjenice o ovim navodima, pogledajte u našem storyju.

Pojedini portali su članke o Facebook objavi zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u kojoj se pokreće pitanje eventualnog uklanjanja tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku”, koje se nalaze na pojedinim graničnim prelazima, opremili manipulativnim klikbejt naslovima o njihovom navodnom definitivnom uklanjanju. Činjenice, ipak, ukazuju na to da zvanične odluke o tome nema. Detaljnije pročitajte u analizi koja slijedi.

Lažna vijest
Klikbejt naslovi o uklanjanju tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku” sa graničnih prelaza

Pojedini portali su članke o Facebook objavi zastupnice u Predstavničkom do...

Lažna vijest Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno 19.09.2021

Na društvenim mrežama aktuelan je i snimak u kom se iznosi niz netačnih tvrdnji o testovima na Covid-19 i virusu SARS-CoV-2. Jedna od njih je da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priznali da ovaj virus nije nikada izolovan. Ipak, “dokazi” za ovu tvrdnju zapravo su manipulativna tumačenja stvarnog dokumenta. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u našem novom storyju.

Tvrdnje o navodnom uticaju vakcinacije protiv Covid-19 na reproduktivno zdravlje žena popularne su u antivakcinacijskim krugovima. Ovoga puta, aktivisti/kinje ovog pokreta svoje tvrdnje o "osam puta većem riziku od pobačaja" zasnivaju na pogrešnoj interpretaciji relevantnog naučnog istraživanja. Šta je ovo istraživanje zaista utvrdilo, pročitajte na linku.

 

Intervju s anonimnim čovjekom koji tvrdi da je ulazio u vanzemaljsku bazu na Antarktiku je pojedinim portalima poslužio kao izvor za “vijest” da je američka vojska otkrila bazu koju su izgradili vanzemaljci. Ne postoje nikakvi dokazi koji bi potkrijepili navode iz intervjua ili podržali tvrdnju da postoji vanzemaljska baza na Antarktiku.

Lažna vijest
Američka vojska nije otkrila bazu koju su izgradili vanzemaljci na Antarktiku

Intervju s anonimnim čovjekom koji tvrdi da je sudjelovao u tajnoj misiji n...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 13.09.2021

Satirični članak o tweetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića prenesen je na nekoliko portala bez napomene o kakvom se sadržaju radi, čime se čitatelji/ke navode na zaključak da je riječ o stvarnoj vijesti. Koja izjava je Novaliću pripisana ovoga puta, pročitajte u analizi koja slijedi.

Lažna vijest
Pravljenje “vijesti” od satiričnog članka o Fadilu Novaliću

Satirični članak o tweetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila N...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira 18.09.2021

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 19. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 4 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave, “pasoš Republike Srpske” i pseudonauka

Tokom protekle sedmice, Raskrinkavanje je pisalo o različitim medijskim man...

Lažna vijest
Ne, bebe u Turskoj se ne rađaju s mutacijama zbog vakcina

Turski političar Fatih Erbakan plasirao je lažnu vijest o bebama koje su u...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Balkania Info: Niti je “predsjednik nastradao” niti je “glumac završio u bolnici”

Anonimni portal Balkania Info koristi razne manipulativne tehnike kako bi n...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me