Pregled sedmice: Od lažnog “šefa CIA”, dokumenata “švicarske obavještajne službe” i “nestranačkog premijera KS”, do laži o Povorci ponosa i spinova na RTRS-u

Prethodnu sedmicu obilježile su lažne vijesti i spinovi na RTRS-u o incidentu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, lažni “tajni dokumenti švicarske obavještajne službe” o “okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji”, lažno predstavljanje potencijalnog novog premijera Kantona Sarajevo kao nestranačkog, dezinformacije o tome da je “SDA uvijek odbijala dati odobrenje” za povorku ponosa u prethodnim godinama, te lažno predstavljanje saradnika Dodikovih lobista kao “šefa CIA”, koje traje već godinama u regionalnim medijima.

Čitatelji su nam prijavili članak o “novom zakonu koji predviđa kazne za udate žene uhvaćene u izlasku”. Informacija, naravno, nije tačna, a o čemu se tačno radi čitajte u analizi:

Lažna vijest
Reciklirana satira pretvorena u lažnu vijest

Čitatelji su nam prijavili članak o “novom zakonu koji predviđa kazne za ud...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira 21.12.2019

Migranti i izbjeglice su se ponovo našli u klikbejt naslovu koji ih bez ikakve osnove dovodi u vezu sa terorizmom. Migranti i izbjeglice se mjesecima unazad u izvještavanju brojnih medija dovode u vezu sa terorizmom bez ikakvih činjeničnih osnova, a kompletnu analizu posljednjeg slučaja čitajte na linku:

Dezinformacija
Izmišljanje terorista u klikbejt naslovu

Migranti i izbjeglice su se, ponovo, našli u klikbejt naslovu koji ih bez i...

Preko margine Dezinformacija Klikbejt 25.12.2019

Iako je trenutak kada je Dragan Lukač udario poslanika PDP-a Draška Stanivukovića emitovan uživo u programu RTRS, na stranici ove televizije opisan je kao “nasrtaj Stanivukovića na Lukača”. Niz medija je, pored toga, bez ikakvog komentara prenio i tvrdnje Dragana Lukača o tome da je bio “gađan mikrofonom”. Neki od njih, iako su više puta pisali o incidentu, nisu objavili snimak koji opovrgava ovu i slične tvrdnje, a kompletnu analizu ovog slučaja čitajte na linku:

Spin
Kako su RTRS, SRNA i ATV vidjeli incident u Narodnoj skupštini RS

U izvještajima javnih medija u RS o incidentu koji se prije dva dana odigra...

Spin Dezinformacija Pristrasno izvještavanje 25.12.2019

Nakon što je potpisan koalicioni sporazum tri stranke 13. decembra, u medijima su se prenosile dvije suprotne informacije - da je potencijalni novi premijer “nestranački kadar”, ali i da je “član SBB-a”. Koji mediji je prenio koju informaciju i koja je od navedene dvije tvrdnje tačna, čitajte u analizi na linku:

Dezinformacija
Mario Nenadić nije "nestranački kandidat" za premijera Kantona Sarajevo

Nakon što je potpisan koalicioni sporazum tri stranke 13. decembra, u medij...

Dezinformacija Demantirano 25.12.2019

Portal Krvavi balkan je prenio članak sa portala Blic star 10 mjeseci, te pritom potpuno izmislio jedan pasus u kojem se tvrdi da je serijski ubica Edin Gačić i dalje živ i slobodan. Na čemu se temelji ova teorija zavjere i zašto nije tačna, čitajte u analizi na linku:

Lažna vijest
Edin Gačić nije živ

Portal Krvavi balkan je prenio članak sa portala Blic star 10 mjeseci, te p...

Lažna vijest Teorija zavjere 27.12.2019

Članak koji govori o obraćanju Milorada Dodika poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, 23. decembra ove godine, na anonimnom portalu CIK Media  objavljen je uz naslov “Dodik: Podnosim ostavku!”. Cijelu analizu čitajte na linku:

Dezinformacija
Klikbejt o ostavci Milorada Dodika

Anonimni portal “CIK” je, u naslovu teksta preuzetog sa “Klixa”, najavio da...

Dezinformacija Klikbejt 27.12.2019

Portal Deblokada objavio je članak pod naslovom “SDA DOBILA MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA! U Sarajevu neće biti Parade ponosa 2020“, u kojem tvrdi da se Povorka ponosa najvjerovatnije neće održati sljedeće godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, jer je resor saobraćaja u vladi Kantona Sarajevo pripao SDA, nakon što je ta stranka dogovorila zajednički nastup sa DF-om i SBB-om. Portal netačno tvrdi i da je SDA “uvijek odbijala dati odobrenje” za Povorku ponosa, a cijelu analizu čitajte na linku:

Lažna vijest
Portal Deblokada: Proricanje budućnosti i plasiranje dezinformacija

Portal Deblokada netačno tvrdi da je SDA “uvijek odbijala dati odobrenje” z...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija 29.12.2019

Na portalu Nedeljnik je objavljen članak u čijem se naslovu kaže da je Steven Meyer, “bivši šef CIA za Balkan” u autorskom tekstu za ovaj magazin “predložio rješenje kosovskog pitanja”. Meyerova biografija je, međutim, javna i lako dostupna i ne ostavlja nikakav prostor sumnji da Steven E. Meyer nikada nije bio “šef” CIA ili bilo kojeg njenog odsjeka, niti je bio “pomoćnik direktora CIA”. Štaviše, ni sam Meyer se tako nigdje nije predstavljao. Sa druge strane, iako su Meyerove tijesne veze sa lobističkim aktivnostima Vlade RS evidentne, nijedan ih od medija, koji ga predstavljaju kao nekadašnjeg “šefa CIA”, obično ne spominje u svojim člancima. Unatoč svim činjenicama, više od 20 medija i ovaj put je Meyera lažno predstavilo kao “šefa CIA”, “zamjenika šefa CIA“, ili “šefa CIA za Balkan”, a kompletnu analizu čitajte na linku:

Lažna vijest
Gađanje titulama: Saradnik Dodikovog lobiste kao “bivši šef CIA”

Bezbrojni mediji, uglavnom oni iz Srbije i Republike Srpske, već godinama n...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 29.12.2019

Večernje novosti su u dva članka objavile tvrdnje koje su izvorno objavljene na anonimnom portalu, a koje govore o “izrežiranim masakrima na sarajevskoj pijaci Markale”, o “Srebrenici kao o prevari” i o logoru Trnopolje kao “farsi međunarodne zajednice”. Iako su takve tvrdnje objavljene na anonimnom portalu, Večernje novosti su ih ipak predstavile kao “izvještaj švajcarske obavešajne službe” koji „pobija istinu”.

Kompletnu analizu ovog slučaja, o kojem je pisao naš partnerski portal za provjeru činjenica, Raskrikavanje iz Srbije, čitajte na linku:

Lažna vijest
Švicarska obavještajna služba za Raskrikavanje.rs: “Ograđujemo se od pisanja Večernjih novosti”

Večernje novosti su u dva članka objavile tvrdnje koje su izvorno objavljen...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 30.12.2019

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 30. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me