Raskrinkavanje.ba

Pregled sedmice: Plašenje ratom i negiranje klimatskih promjena

Ova analiza je označena kao: Pregled sedmice

U prošloj sedmici analizirali smo manipulativne objave o kretanju vojnih kolona u BiH, koje su korištene za širenje straha od rata. Bavili smo se novim primjerima širenja teorije zavjere o “chemtrailsima”, a pažnju nam je privukla i lažna vijest o gradnji puta od Vareša do Bobovca.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u potaklo je novi val negiranja genocida u BiH i regionu. Osim negiranja i relativizacije zločina, u javnom prostoru kruže i mnoge dezinformacije o rezoluciji, poput one da je njen cilj “ukidanje Republike Srpske” i proglašavanje Srba “genocidnim narodom”. Šta su činjenice, pogledajte u našem videu.

U kontekstu aktuelnih političkih tenzija, stari snimci i vijesti o kretanju vojnih kolona u BiH i regionu dijelili su se krajem aprila na društvenim mrežama, šireći strah od rata. Detalje o ovim objavama čitajte u analizi.

 

U protekloj sedmici dijelile su se i netačne tvrdnje o vakcinama. Na društvenim mrežama kruže navodi da je bivši ministar zdravstva Italije Roberto Speranza pod istragom za ubistvo jer je “prikrivao saznanja” da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju smrti. Ni jedno ni drugo nije tačno.

Srbijanska advokatica Milina Dorić gostovala je u emisiji čija je tema bila problem niskog obuhvata vakcinacijom i tom prilikom iznijela tvrdnje koje manipulativno uvećavaju opasnosti vakcinacije. Protivnici/e vakcinacije njene su izjave dijelili/e na društvenim mrežama.

Aktuelne su bile i tvrdnje o “chemtrailsima”. Na društvenim mrežama viralan je snimak u kome glumac Dragan Marinković promoviše teorije zavjere o “prskanju” iz vazduha.

“Chemtrailsima” se bavio i poznati teoretičar zavjere Saša Borojević, koji je u emisiji na Happy TV iznio netačne tvrdnje o ovom izmišljenom konceptu i klimatskim promjenama.

Društvenim mrežama već godinama kruže snimci testiranja raketnih motora u NASA-inoj bazi u Mississippiju za koje se netačno tvrdi da prikazuju kako NASA u ovoj bazi “proizvodi vještačke oblake”. Iako opovrgnute niz puta, ove su tvrdnje viralne i u 2024. godini. Više pronađite u analizi.

Još jedan tekst u formi intervjua s izmišljenim doktorom podijeljen je na Facebooku kao reklama za “besplatan lijek” protiv hemoroida.

Proizvod Plushair predstavlja se i prodaje kao šampon koji rješava probleme opadanja kose u tekstu s izjavama izmišljenog doktora i nepostojećih “zadovoljnih korisnika”. Detalje pročitajte u analizi.

Mediji iz regiona upozoravaju čitatelje/ke da ne pune telefone na aerodromima jer se stanice za USB punjenje mogu zloupotrijebiti za krađu podataka s telefona. Iako ovo tehnički jeste moguće, u praksi nisu zabilježeni takvi slučajevi. Više pogledajte u analizi i storyju.

Na društvenim mrežama kruži teorija zavjere da je prije nekoliko decenija sklopljen svjetski sporazum o promjeni “prirodne” frekvencije muzike kako bi se manipulisalo ljudskim ponašanjem i osjećajima.

Nekoliko medija objavilo je netačnu tvrdnju da se gradi put od Vareša do Bobovca i da će biti asfaltiran. O čemu se zapravo radi, pogledajte u analizi.

Bavili smo se i praksom privlačenja klikova lažnim vijestima o smrtima poznatih. Članci na anonimnom portalu Region danas opremljeni su fotografijama poznatih osoba i naslovima koji navode na pogrešan zaključak da je osoba s fotografije preminula.

Crno-bijela fotografija vojnika koji leže na zemlji i pucaju uvis dijeli se godinama s opisom da prikazuje jugoslavenske partizane u Srbiji koji “streljaju nebo”, odnosno pokušavaju da “upucaju Boga”. Fotografija je nastala u Drugom svjetskom ratu, ali na njoj su sovjetski vojnici na frontu u Rusiji. Detalje možete naći u analizi.

(Raskrinkavanje.ba)