Pregled sedmice: Ronaldo, migranti i “lijek” za rak

Prethodne sedmice zabilježili smo lažne vijesti koje govore da je Ronaldo Palestini donirao 1.5 miliona eura, da je uhapšen “snimatelj” saobraćajne nesreće koja se desila kod Mostara, lažne izjave političara u naslovima članaka, ali i lažni lijek za rak koji je ubio nekoliko osoba diljem evrope.

Fotografija otrovanih ždralova iz Srbije iz 2014. godine, poslužila je za nekoliko manipulativnih objava na društvenim mrežama. Sa druge strane, portal “Glas naroda” je na osnovu objava sa društvenih mreža objavio lažnu vijest, a isto su uradili i portali u Moldaviji. Putem društvenih mreža je fotografija dospjela i na rusko govorno područje. Kompletnu analizu čitajte na ovom linku.

Lažna vijest o plati medicinske sestre u Njemačkoj, o kojoj smo pisali u januaru, još uvijek je aktuelna na anonimnim portalima. Cijelu analizu ove lažne ispovijesti čitajte na ovom linku.

Na anonimnim portalima se kao mamci za klikove pri prenošenju članaka iz drugih, stvarnih medija, koriste lažne izjave političkih aktera navedene u naslovima. Koje su to lažne izjave Čovića i Dodika završile u naslovima anonimnih portala čitajte u analizi na ovom linku.

Lažna vijest koja je potekla sa anonimnog portala sa Kosova obišla je svijet, a na našem jeziku je objavljena na više od 35 portala. Portal “Hoaxalert lead stories” je uspio dobiti i potvrdu od Ronaldove agencije da je vijest lažna, a cijelu analizu možete pronaći ovdje.

Navijački motivisan napad na maloljetnika u Sarajevu, na osnovu izjave oca napadnutog mladića, u medijskim izvještajima se pretvorio u “napad migranata”. Cijelu analizu o ovom slučajtu čitajte na ovom linku.

Prenoseći članak koji je objavljen u britanskom Sunday Timesu, portal “BH Dijaspora” je u svoj članak dodao izmišljenu tvrdnju. Ne, nije stiglo upozorenje da ni na BNalkanu “nije sigurno” zbog mogućih napada ISIL-a, a cijelu analizu možete pronaći ovdje.

Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta. Roditelji koji su u Hrvatskoj odbili hospitalizaciju dječaka kojem je dijagnosticiran rak kako bi ga "liječili" sodom i limunom, a nakon čega je dječak preminuo - također su osuđeni na zatvorsku kaznu. Cijelu analizu natpisa o ovom doktoru i njegovoj metodi čitajte na ovom linku.

Nakon što je javnost zgrožena komentarima osobe koja je snimala saobraćajnu nesreću koja se desila kod Mostara, regijom je odjeknula vijest kako je “snimatelj” uhapšen zbog nepružanja prve pomoći. Od MUP-a smo dobili potvrdu kako je u pitanju lažna vijest, a cijelu analizu možete pronaći ovdje.

Od 2017. je više od 30 regionalnih portala prenijelo upozorenje o lažnoj lutki na cesti koju kradljivci automobila navodno koriste kao trik pri krađi. Niko od njih nije naveo kada i gdje se slučaj desio, niti izvijestio o činjenici da je istraga ustanovila kako je u pitanju bila dječija igra. Cijelu analizu čitajte na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 29. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Morgana Freemana o maskama i “eksperimentu da se vidi ko je sljedbenik (?!)”

Morgan Freeman je na svojim profilima na društvenim mrežama više puta podrž...

Lažna vijest
Teorija zavjere
“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jo...

Teorija zavjere Neprovjereno
Lažna vijest
Džaferović nije “van sebe” zbog Novalića, niti je rekao “pustite ga odmah”

Trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dao je izjavu...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me